Domžalski in kamniški otroci v baletni predstavi o marsovčku Larsu

0
1789

V Kulturnem domu v Kamniku se je v tem tednu zvrstilo kar devet ponovitev čudovite baletno-gledališke predstave Glej Larsa z Marsa. Gre za glasbeno pravljico avtorja Blaža Puciharja, ki poučuje na Glasbeni šoli Domžale, ter baletne koreografinje Ane Trojnar iz Glasbene šole Kamnik. V predstavi nastopa preko 60 otrok iz Kamnika, Domžal in drugih okoliških krajev, doslej pa je imela že preko 3000 gledalcev. V Kamniku se s to predstavo pridružujejo praznovanju stoletnice slovenskega baleta.

Zgodba predstave se odvija na Marsu, pripoveduje pa o mladem zvedavem Marsovčku Larsu, ki nekega dne na šolskem igrišču najde piščal. Želi se vpisati na Šolo za umetnost, vendar pa mu njegov stric Frenk, ki je največji izumitelj na planetu, pove, da na Marsu ni takih šol, zato Larsu ponudi svojo raketo, ki ga popelje na Zemljo. Tukaj Lars spozna veliko prijateljev, ki mu pokažejo razpadajoči Grad umetnosti. Seveda ima pravljica, srečen konec, kot se za pravljico tudi spodobi.

Čudovita glasbena pravljica govori o marsovčku Larsu, ki se odpravi na Zemljo, da bi našel umetnost. 

Pravljica obravnava pereče teme današnje družbe, ki so domiselno predstavljene otrokom, vendar v poduk tudi odraslim – zakaj potrebujemo umetnost, kakšno mesto v njej zaseda glasba, zakaj sta potrebni glasbena in plesna vzgoja ter še mnoge druge.

 

Otroci imajo radi predstavo tudi zato, ker v njej nastopajo njihovi sovrstniki in prijatelji.

Glasove v baletni pravljici sta glavnim vlogam posodila Jurij Souček in Ivanka Mežan. Seveda pa so najbolj atraktivni v predstavi prav otroci Glasbene šole Kamnik, ki z različnimi plesnimi nastopi čudovito uprizorijo in občinstvu približajo vsebino poučne pravljice.  Predstavo si je v okviru šolskega kulturnega dne ogledalo že veliko osnovnih šol in tudi vrtcev, razprodane pa so bile tudi predstave za izven v Kamniku in Škofji Loki.

Eno od predstav si je ogledal tudi dramski igralec Jurij Souček, katerega glas je pospremil že marsikatero otroško pravljico.

O avtorjih

Pianist, skladatelj in aranžer Blaž Pucihar je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. Kot solist je igral z Orkestrom slovenske filharmonije, Orkestrom Camerata Labacensis in Pihalnim orkestrom Slovenske policije. Od leta 2003 se intenzivno posveča skladanju in aranžiranju. Nemška založba Edition Kossack in ameriška založba ALRY po celem svetu uspešno predstavljata njegove skladbe, ki se izvajajo in snemajo na mednarodnih tekmovanjih in koncertih od ZDA do Japonske. Koncertiral je v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Angliji in ZDA. Pri njem naročajo skladbe umetniki z vsega sveta. Za obdobje 2014-2018 je angleška zveza Kraljevih glasbenih šol ABRSM v svoj učni načrt uvrstila tri njegove skladbe.

Skupinska fotografija z obema avtorjema, Blažem Puciharjem ter Ano Trojnar.

Z Ano Trojnar, učiteljico baleta na Glasbeni šoli Kamnik in članico Kraljeve akademije za ples iz Londona, sta sodelovala že pri koreografiji plesne pravljice Lunina čarobna flavtica, ki je doživela uspeh pri nas in na tujem. Ustvarila je vrsto koreografij za učence baleta, za katere je bila večkrat nagrajena. Je vodja študijske skupine za balet pri Zavodu za šolstvo.

V predstavi se prepleta vse od klasičnega baleta do modernega plesa.

Foto: Rok Gašparič
Petra Juvančič

Oglasno sporočilo