Slavnostna prireditev ob 50-letnici HK Prevoje

0
3094

Kulturni dom v Šentvidu je pokal po šivih, toliko ljudi, toliko ljubiteljev, privržencev hokeja se je zbralo, da obeležijo pol stoletja hokeja na Prevojah. Začetki in vsa nadaljnja leta so izpisali zgodbo polno entuziazma, zagnanosti, predanosti in prijateljstva. Zgodba HK Prevoje živi in se ohranja v spominih, se prenaša iz roda v rod, se širi med ljudmi, zabrisala je meje časa in prostora, v katerem se je rodila. Hokej na Prevojah tudi po 50. letih še živi.

Celoten dogodek je povezovala gospa Dragica Jeretina Anžin, zbrano množico pa so nagovorili Matej Kotnik, župan občine Lukovica, Dejan Kontrec, sekretar Hokejske zveze Slovenije, Bernard Urbanija, predsednik Inline zveze Slovenija, Dario Vesel, predsednik hokejskega kluba Prevoje in Danilo Kastelic, član HK Prevoje in organizator dogodka. Za kulturno plat so poskrbeli člani mešanega pevskega zbora Šentviški zvon in mladi harmonikaš.
Po petdesetih letih je tudi primeren čas, da so podelili priznanja. Priznanja za posebne zasluge, dolgoletna članstva, aktivno sodelovanje ali pa le kot preprosto zahvalo za prizadevnost v HK Prevoje. Priznanja so prejeli: Martin Andrejka, Miro Čokan, Božo Stupica, Alojz Dolenc, Rado Gostič, Tomaž Korošec, Boštjan Tekavec, Dario Vesel, Jožica Berlec, Antonija Kosmatin, Kristina Pirc, Dr. Matija Andrejka, Milan Kosmatin, Griša Kersnik, Brane Pirc, Luka Stegnar, Vid Kveder, Franc Andrejka, Marjan Dolinar, Danilo Kastelic, Vincenc Dragar, Janko Urbanija, Bernard Urbanija, Mario Troha, Grega Čurčija, Stane Kovač, Jure Cerar, Gašper Cvetko, Žiga Lončar, Blaž Nakrst, Gašper Cerar, Rok Antonič, Matjaž Franc Cerar, Igor Zupančič, Tadej Bogataj, Franci Svetic, Zmago Berlec. Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo.
Težko si dandanes predstavljamo, kako se je pred petdesetimi leti na Prevojah rojeval hokejski klub. Njegove korenine segajo že v čas pred drugo vojno. Drsanje na poplavljenih travnikih v Šentvidu in Imovici je bilo v mrzlih zimah zelo popularno. V 50. letih prejšnjega stoletja so bile drsalke na ključ že pravo bogastvo, zato so prve drsalke delali kar sami. Igre s palicami in žogico so dale prve igre, katerim se je pozneje reklo hokej. Če ni bilo padavin, so v popoldanskem času zajezili Radomljo, ki je poplavila travnike in zjutraj je bil led že primeren za drsanje, je zapisal Martin Andrejka, prvi predsednik Hokejskega kluba Prevoje.
Med največjimi drsalnimi navdušenci in pobudniki za igranje hokeja je bil takratni zelo napredni učitelj in ravnatelj Franjo Bitenc, ki je imel tudi prve drsalke na ‘klino’, drsalo se je na poledenelem travniku v Šentvidu ali pa na Tončevem bajerju, ki je kmalu postal ‘uradno drsališče’ ljubiteljev drsanja in hokeja. Seveda se je začelo brez začrtanega igrišča, v začetku tudi drsalke niso bile samoumevne, kaj šele zaščitna oprema, hokejska pravila so bila slej ko prej neznanka, pomemben je bil le doseženi gol. Število igralcev je bilo poljubno, kolikor jih je pač prišlo, vsi so igrali napad in obrambo (med današnjimi igralci v publiki smo slišali, da je še vedno tako #malozašalomalozares), utrujenosti, lakote in žeje niso poznali.
Pobudnik ustanovitve HK Prevoje je bil Silvo Andrejka (Strojbarjev) iz Šentvida. To se je zgodilo decembra 1968, ko je v šentviškem farovžu (današnja stavba knjižnice in KS Prevoje), in sicer v klubski sobi mladinskega aktiva potekal ustanovni občni zbor. Pred uradnim – registracijskim občnim zborom so se sestali naslednje leto 18. novembra. Na sestanku so se pogovarjali o tem, kaj vse še morajo postoriti: oblikovati pravila, statut, izvoliti organe kluba, konstituirati komisije, koga povabiti, oblikovati program. V členu 1 Pravilnika HK Prevoje beremo: »Klub se imenuje »Hokejski klub Prevoje pri Lukovici« in je član Hokejske zveze Slovenija s sedežem v Ljubljani in priznava pravila te zveze«. Klub je bil uradno ustanovljen in registriran čez tri dni 21. novembra 1969.
Prvi predsednik je postal Martin Andrejka. Ustanovni člani so bili poleg njega še Silvo in Franc Andrejka, Franc Avbelj, Vid in Vinko Rak, Matija in Marjan Dolinar, Božo in Darko Stupica, Griša Kersnik, Miro Čokan, Brane Pirc, Franc Lončar, Pavle Novak in Roman Keržan. Tajniške in blagajniške zadeve je prevzela Marija Lukman.
Na prvih tekmah je domači gol branil Vinko Rak. Obrambni igralci so bili: Griša Kersnik, Pavle Novak, Martin Andrejka, Franc Lončar, Silvo Andrejka in Franc Avbelj. V napadu so igrali: Miro Čokan, Matija in Marjan Dolinar, Brane Pirc, Franc Andrejka, Vid Rak, Darko in Božo Stupica ter Roman Keržan.
Največji uspeh je klub doživel v sezoni 1978/79, ko so postali slovenski prvaki in naslednjo sezono igrali v medrepubliški ligi. Naslednje leto se ni izšlo več – denarja je bilo premalo, zato so se osredotočili na igranje v Medobčinski ligi, ki so ji rekli kar Gorenjska liga in bili prvaki kar trikrat zapored.
Vsako dejavnost zaznamujejo ljudje s predanostjo, zavezami, pozitivnim mišljenjem in svojimi osebnostmi. Klubu so v 50-ih letih delovanja dali svoj pečat mnogi, tudi znani in uspešni slovenski hokejisti kot trenerji ali kot igralci: Bogdan Jakopič, Štefan Seme, brata Gorazd Hiti, igralca Zmago Berlec in Bojan Zajc sta se uveljavila v slovenskem in mednarodnem prostoru.
Delo članov, igralcev in vseh, ki so kakorkoli sodelovali pri organizaciji tekem in drugih aktivnosti, je bilo vseskozi prostovoljno. Vodili so jih prijateljstvo, navdušenje in ljubezen do hokeja. Zgodovina Hokejskega kluba Prevoje govori sama zase, pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so v hokeju našli navdih, smisel in vrednote, ki jih danes v marsikaterih sredinah pogrešamo: navdušenje, druženje, prijateljstvo, nesebično delo za skupno dobro. Visoka obletnica je pravi trenutek, da se zaslužnih preteklih in sedanjih članov spomnimo s priznanji.
Kaj pa Hokejskemu klubu prinaša danes? Pred 20-leti so klub, ki nikoli ni uradno prenehal delovati, športni in hokejski navdušenci ponovno oživili, najprej z igranjem hokeja na ledu, pozneje pa z in-line hokejem. Danes klub šteje 160 članov v več sekcijah: veterani igrajo hokej na ledu in se udeležujejo veteranskih turnirjev na Hrvaškem in v Srbiji, pionirske, mladinske in članska ekipa so uspešni v in-line hokeju.
Zdi se, da je prihodnost hokeja na Prevojah svetla. In-line hokej je kakovosten in v razmahu, iz naših krajev je predsednik in-line zveze Slovenije Bernard Urbanija, veterani pa ohranjajo tradicijo hokeja na ledu.
Za pozitiven pogled v prihodnost prevojskega hokeja naj bodo besede dolgoletnega tajnika kluba Janija Pevca z občnega zbora januarja 1977. leta: »Hokej na Prevojah bo živel, pa če ga financiramo iz lastnih žepov …«
In to športni navdušenci Hokejskega kluba Prevoje verjamejo in dokazujejo že 50 let.
Za sodelovanje in podporo pri 50.-letnici se zahvaljujemo organizacijskemu odboru pri pripravi dogodka, almanaha 50 LET HOKEJA NA PREVOJAH ter razstave na dogodku v sestavi Danilo Kastelic, Marta Keržan, Božo Stupica, Roman Keržan, Rado Gostič, Ine Stegnar, Martin Andrejka, Dario Vesel, Ivo Lenček, Darko Stupica, Dušan Zajc, Marta Bajde in Dragica Jeretina Anžin. Prav tako pa se zahvaljujemo članom MPZ Šentviški Zvon in harmonikarju.

Občina Lukovica

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here