Uvodnik 1 2019: Vaške straže ali populizem

0
2283

Vsi ste najbrž seznanjeni z zadnjim moravškim trilerjem ali pa limonado, kakor vzamete. Šlo je za to, da je nadobudni novo izvoljeni župan Moravč Milan Balažic zagnal pravo ekološko vojno proti podjetju Termit, ki naj bi moravško dolino že leta zastrupljalo z zakopavanjem strupenih odpadkov na deponiji, ki je nastala zaradi Termitovega peskokopa. Slišati je bilo ostre besede o ekološki bombi, obolevanju občanov za rakom, kopičenju nevarnih snovi, mrtvaških glavah, možeh v skafandrih, ki so nadzorovali zakopavanje odpadkov…
Vse skupaj je prvi dan dejansko zvenelo kot velika ekološka svinjarija, ki so jo pristojni spretno in več let prikrivali tamkajšnjim prebivalcem.
No, potem so se seveda oglasili v Termitu, pa v okoljskem ministrstvu in na inšpekcijskih službah, kjer so z uradnimi dokumenti in pojasnili dokazovali, da s sanacijo opustošene moravške doline na območju Termita ni nič narobe in da se tam zakopavajo samo neškodljivi odpadki, ki so predhodno primerno obdelani.
Seveda imamo tu zdaj na mizi dve resnici, ena je katastrofalna, a govorijo jo prizadeti občani Moravč, ki so v novem županu le našli učinkovitega sogovornika, in seveda druga resnica, ki jo predstavljajo inšpekcije in tovarna, ki že leta dovaža, po njihovem nenevarne odpadke, v tamkajšnjo “deponijo”. Upam, da v tej državi še imamo neodvisne strokovnjake in inštitucije, ki bodo zadevo dejansko strokovno in dokončno pregledale in prebivalcem povedale resnico o tamkajšnjem dogajanju.
Mnogi novega župana zdaj zasmehujejo, češ, spet si je nekaj izmislil, dela dramo, populistično išče pozornost…Tudi če je vse to res, je kot novoizvoljeni predstavnik prebivalcev moravške doline opravil svojo nalogo. Če obstaja civilna iniciativa, če obstajajo ljudje, ki imajo resne informacije ali lastno vedenje o tem, da se je z odpadki mešetarilo, potem je seveda prav, da župan, kot prvi med občani, reagira. Za to ga res ne gre pribijati na križ.
Se še spomnite kopičenja odpadkov na obrobju Domžal? Če ne bi bilo močne civilne iniciative občanov, ki so stopili skupaj in naredili velik kraval, bi, verjemite mi, v Študi še kar stala piramida svinjarije. In vprašanje je, če bi se je sploh kdaj rešili, saj pri nas začasne rešitve pogosto postanejo kar trajne.
Tako da mi je v bistvu všeč, da so ljudje – občani čuječi, da opazujejo in varujejo svoje okolje in opozarjajo na napake. Tudi občani, ki so se povezali v boju proti industrijski coni na zelenem pasu takoj po vstopu iz avtoceste, imajo prav.
Ko bo tam enkrat beton, trave ne bodo več videli. Morda bi bilo bolje, če bi imeli kakšnega Balažica več v državi.
Jakob

Oglasno sporočilo