Brezplačno vodenje v počastitev mednarodnega dneva turističnih vodnikov

0
1002

Brezplačno vodenje po Malem gradu in malograjski kapeli, ki ga je v počastitev mednarodnega dneva turističnih vodnikov organiziral Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, je pritegnilo veliko zanimanja.
Ob 17.30 se je pred osrednjo TIC točko na Glavnem trgu v Kamniku zbralo okoli 30 posameznikov, ki so uživali v pripovedovanju zgodb izkušenega turističnega vodnika Mateja Babnika. Vsak od udeležencev je v dar dobil turistični zemljevid Kamnika. Zbrane je v imenu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pozdravila tudi vodja oddelka turizem Helena Treska, ki se je ob tej priložnosti tudi zahvalila turističnim vodnikom za njihovo delo.
Obiskovalci so bili nad izvedbo vodenja in nad možnostjo brezplačnega vodenja navdušeni. »Že nekaj časa sem si želela spoznati dejstva o Malem gradu in malograjski kapeli,« je dejala ena od udeleženk in dodala, da se je zato izjemno razveselila, ko je izvedela za to vodenje. Tudi sicer so obiskovalci priznali, da tako podrobno te kamniške znamenitosti niso poznali, zato so si zaželeli več takšnih vodenj.
Svetovna zveza društev turističnih vodnikov (WFTGA) je 21. februar razglasila za mednarodni dan turističnih vodnikov leta 1990. Slovenija pa ga aktivno praznuje od leta 2016, takrat je namreč Društvo regionalnih turističnih vodnikov (ARGOS) postalo član te strokovne organizacije. Društvo je tako letos k sodelovanju povabilo številne turistične vodnike in organizacije, ki vključujejo vodniško službo. Akciji se je pridružilo več kot 30 krajev v Sloveniji, ki skupaj organizirajo več kot 40 vodenj. Med njimi je tudi Kamnik. Namen tega mednarodnega dne ter teh brezplačnih vodenj je tudi predstavitev poklica turističnega vodnika ter njegova utrditi zavest o pomenu turističnih vodenj.

Samo Trtnik

Oglasno sporočilo