Marčevska praznovanja v Lukovici

0
1304

V mesecu marcu je kar nekaj dni posvečenih ženam, mamicam, mamam in ne nazadnje tudi družini. Če se v Sloveniji po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, je danes  spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marca.

Ravno zaradi teh dveh praznikov so na srečanje v počastitev marčevskih praznovanj v NSi Lukovica v petek, 22. marca, v kulturnem domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici pripravili srečanje s poslanko Ivo Dimic. S krajšim besednim uvodom o materi, kakor jo opisuje Cankar, nas je v srečanje vpeljala Mojca Stoschitzky, zapeli so nam domači fantje. Seveda so bile zapete pesmi povezane z mislimi o materi, ki vse zmore in vse ve, ki zna mnogo več kot si mislimo in je steber družine.

Pogovora so se poleg številnih udeležili tudi županja Olga Vrankar in častna članica NSi Lidija Drobnič. Z Ivo Dimic se je pogovarjal Tone Meden in  ker sta oba iz istih krajev, smo slišali poleg zanimive vsebine še kakšno domačo govorico vmes, a podnapisov tokrat nismo rabili. V prvem delu pogovora je poslanka odgovarjala na vprašanja kot so ženska v politiki, kako kot mati lahko usklajuje vse obveznosti, mesto ženske v današnjem času, o njenem delu na kmetiji in povezanosti v delu v odboru za kmetijstvo in še na mnogo drugih zanimivih vprašanj.

V drugem delu smo prisluhnili pevcem, Ivanki Učakar, ki nam je prebrala najbolj poznano Cankarjevo črtico  Skodelica kava in mlademu harmonikarju Jaki Avblju, ki je z igranjem vnesel sproščeno vzdušje za nadaljevanje pogovora s poslanko Ivo Dimc.

V drugem delu smo prisluhnili, kako poteka delo v parlamentu, delo po odborih in tudi temu, da delo v parlamentu vsekakor ni prijazno za družino, kaj šele za družino z več otroki. Seje odborov dopoldne in popoldne in seje parlamenta so vse prej kot primeren razpored ur, ki bi poslancem dopuščal preživeti več časa tudi z družino. Obenem pa daje poudarek svojega dela v parlamentu na dvigu kvalitete življenja, kajti čas je, da poskrbimo za človeka. In tu nam je razložila, kako je z novim zakonom o delovni dobi, o delu do visoke starosti, ki ga žal mnogi preberejo površno in zato tudi razumejo napak. Ob tem smo slišali še marsikatero zanimivo iz zakulisja oziroma od takrat, ko kamere ne brnijo več, in se jim, priznati moram, tudi nasmejali. Iva Dimc je na srečanju županji občine Lukovica dejala, naj za čas svojega mandata dela tako kakor čuti v srcu in tako bo storila za občane največ. Ker smo v krajih, kjer domuje Čebelarski center Slovenije, je za spomin na tokratni obisk prejela kar proizvode marljivih čebel.

Vsi zbrani so se zadržali še v prijetnem pogovoru, ob manjši pogostitvi in ob zvokih mladega Jake na harmoniko, in rekli so še kakšno o politiki, gospodarstvu, kmetijstvu in še čem.

DJD

 

 

Oglasno sporočilo