Uvodnik NOV!CE 4 2019: Nam je res vseeno?

2
3913

Ko se sprehajam po centru Domžal, se sprašujem, ali nam je res čisto vseeno, kako je videti naše mesto, kako ga vidijo tisti, ki se prvič zapeljejo vanj, kako ga čutimo občani. Vse skupaj spominja že na pravo zmešnjavo. Imamo razpadajoči SPB, imamo kopico zaprtih ali zanikrnih lokalov, imamo neurejen promet, imamo sramoto od parkirišča v centru mesta in imamo mesto, ki večini služi zgolj za spalno naselje. In potem je tu še gora raznoraznih panojev, plakatov, jumbo, bimbo, ne vem, kakšnih velikosti še vse, ki smo jih postavili prav v središče mesta. Prav neverjetno je, kako ta poplava plakatov in panojev pokvari celoten pogled na naše mesto. No, včasih se sicer potolažim, da ti jumbo panoji, s katerimi je obložen center, vsaj skrijejo tisto “šodr” parkirišče”, a to je zgolj slaba tolažba. Vem, da obstaja natančen odlok o plakatiranju in postavljanju reklamnih panojev, ampak kdo, za vraga, to sploh še upošteva. Pa ne govorim samo o centru Domžal, namreč, ko se peljete proti mestu, je še huje, saj ogromne podobe smehljajočih obrazov, ki nam prodajajo klime, hladilnike in osvežilne napitke, dobesedno kričijo z vsake njive ob cesti. Ubogi kozolci pa tako ali tako že dolgo ne služijo prav ničemur drugemu, kot funkciji stojal za veleplakate.
Ne vem, morda smo ob vsej tej plakatni poplavi postali res popolnoma apatični in vse skupaj jemljemo kot nujno zlo.
Pa ni prav, da je tako! Nekje mora biti vendar nek pravilnik, nek odlok o tem, kaj in kako se lahko reklamira in predvsem KJE se to lahko počne. Spominjam se časov, ko so delavci komunalnega podjetja hodili okrog s “fleksarico” in mirno požagali vse reklamne table za podjetja, ki niso bile postavljene v skladu z dovoljenji.
Danes pa se zdi, da reklamni panoji kar kličejo po tem, da jih nekdo uredi, pa očitno ni nobene volje za to.
Verjemite mi, če bi jih nekdo gladko malo nekam pospravil, bi mesto zadihalo, dobilo bi svojo podobo, vse skupaj bi dobilo nek smisel, ki bi ga potem lahko samo še dodatno oplemenitili. A očitno je bolje, da se v občinsko blagajno nakaplja nekaj evrov, ki jih plakatni onesnaževalci prispevajo za postavitev te nesnage. Res bi rad videl junaka, ki bi znal udariti po mizi in vrniti podobo Domžalam, ki si jo zaslužijo.

Jakob

____________________________________________________________________

Navada oslepi človeka pred vsem česar ne želi videti.

Oglasno sporočilo

2 KOMENTARJEV

  1. 🙁 …in zato sem se (rojen Domžalčan) preselil v Mb in nazadnje v Izolo, kjer sem. Karli iz Stoba.

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here