Povzetek dela CZR Domžale med 20. februarjem 2019 in 20. marcem 2019

0
2240
Število naših posredovanj v zadnjih štirih tednih se je povzpelo do številke 31. Dnevne izmene, ki so na dolžnosti med 6. uro zjutraj in 18. uro zvečer, so prejele 23 klicev. Nočne izmene, na dolžnosti med 18.  in 6. uro zjutraj, pa so prejele osem klicev s številke 112. Nekoliko večje število intervencij je posledica toplejšega in suhega vremena – sezoni primerno , smo že imeli opravka s požari v naravnem okolju in prometnimi nesrečami v katerih so bili udeleženi kolesarji.

V tem obdobju je tudi verjetno prvič od ustanovitve javnega zavoda CZR Domžale, da med intervencijami številčno prevladujejo požari. Kar desetkrat smo odhiteli na gašenje ognja. Trikrat je gorelo v naravi, vsakič pa je šlo za nenadzorovano kurjenje, ki se je razširilo na okoliško travo in podrast. Poudariti velja, da je Uprava RS za zaščito in reševanje v obdobju med 25. februarjem in 14. marcem tudi na našem območju razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Posredovali smo še pri treh dimniških požarih, zagorelo je v košu za odpadke pri Osnovni Šoli Preserje pri Radomljah ter v dveh stanovanjskih hišah: enkrat v kleti zaradi napake električnega grelca v savni ter enkrat v kuhinji, ko je lastnik zaspal ob vklopljenem štedilniku, na katerem se je kuhala hrana. V sumljivih okoliščinah je ponoči na parkirišču večstanovanjskega objekta v Krtini pogorelo osebno vozilo. Na istem parkirišču smo namreč le nekaj dni prej že gasili goreče osebno vozilo.

Sedem prometnih nesreč se je pripetilo na lokalnih cestah. Kot že v uvodu nakazano, smo zaradi padcev in poškodb kolesarjev trikrat odhiteli na pomoč v širše središče Domžal. V preostalih štirih nesrečah so vozniki oz. voznica nenadoma zapeljali s cestišča. V Biščah je bil voznik lažje poškodovan, poškodbe voznika osebnega vozila pri Veliki vasi pri Moravčah ter voznika tovornega vozila v Zgornjih Jaršah pa so bile žal usodne. Precej sreče so imeli voznica in trije sopotniki v osebnem vozilu s katerim je voznica pri Kompoljah pri Lukovici zapeljala s ceste, avto pa se je prevrnil dobrih petnajst metrov pod cesto. Dve osebi smo s tehnični posegom izrezali iz vozila, vse štiri osebe pa so se po nam znanih podatkih le lažje poškodovale.

Na avtocesti smo posredovali štirikrat. Trikrat je šlo za trke (kombinirano vozilo v tovorno, osebno vozilo v DARS-ovo prikolico, tovorno vozilo v tovorno vozilo), ob vsakem trku pa je bila tudi po ena oseba poškodovana. Enkrat smo odhiteli na avtocesto, ker se je iz tovornega vozila vil močan dim, a je šlo zgolj za okvaro motorja.

Petkrat smo reševalcem NMP ZD Domžale pomagali pri prenosu poškodovanih ali obolelih oseb, kar je pogosto precej zahtevnejše opravilo kot se sliši. Gre za prenos osebe na nosilih skozi običajno preozka vrata in po kratkih hodnikih in ozkih stopniščih.

Le nekaj dni pred prevrnjenim osebnim vozilom pri Veliki vasi pri Moravčah, smo v istem kraju pomagali, ko se je občan prevrnil s traktorjem, pri čemer je k sreči utrpel le lažje poškodbe. Na pomoč smo priskočili še občanki, ki so se ji zaklenila vrata stanovanja, na štedilniku pa se ji je kuhala hrana. Zadnji dve posredovanji s spiska teh štirih tednov pa gresta k nenadnemu iztekanju goriva iz osebnega vozila oz. tovornega. Ustavili smo nadaljnje iztekanje ter z vpojni sredstvi preprečili onesnaženje.

Vir: CZR Domžale

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here