80 mladih na odru v baletni predstavi Čebulček

0
2640
Predstava, ki so jo ta vikend pred polno dvorano uprizorili štirikrat, je nastala pod mentorstvom koreografinje Ane Trojnar.

»V čarobnem svetu, v katerem živijo le sadje in zelenjava, nepravična oblast zelenjavnemu ljudstvu podira domove ter računa davek na sonce, zrak, dež in strele. Vladajoči eliti, ki jo predstavljajo samooklicani Kralj Limona s pomočniki Limonicami, jezni Paradižnik in ohole Višnje, se junaško upre mali Čebulček.« – To je tema čudovite otroške plesne baletne predstave, v kateri nastopa 80 učencev baletnega oddelka Glasbene šole Kamnik pod vodstvom njihove učiteljice in koreografinje Ane Trojnar. Skupaj s premiero v petek so jo ta vikend v Kulturnem domu Kamnik uprizorili že štirikrat.
Zgodba baleta je za plesno-baletni oddelek Glasbene šole Kamnik prirejena po povesti Cippolino italijanskega otroškega pisatelja Giannija Rodarija iz leta 1957. Priljubljena zgodba je leta 1974 navdihnila koreografa Henrika Majorova, da je v Ukrajinskem akademskem baletnem in opernem gledališču Taras Ševčenko ustvaril balet Cipollino (Čebulček) na glasbeno podlago ruskega skladatelja Karena Hačaturjana. V baletni predstavi pred nami zaživi zgodba o čarobnem mestu, v katerem vlada nepravična oblast, vladajoči eliti pa se junaško upre mali čebulček s pomočjo prijateljev.
V štirih predstavah je ta vikend nastopilo 80 učencev baleta Glasbene šole Kamnik. Vlogo Čebulčka sta si delili Manca Andrić in Daša Resnik, vlogo Redkvice Daša Resnik in Kaja Žnidaršič, kralja Limone Brina Gašparič in Pija Juhart, generala Paradižnika Alja Majdič in Pija Juhart, princa Češnje Vida Jugović in Vita Pogačar, profesorja Hruške Leda Delfina Steidl Porenta ter Ariana Bošeska, Magnolija bo Leda Delfina Steidl Porenta, vaščan Buča bodo Tajda Božič, Zala Poljanšek in Mojca Ermenc, oče Čebula pa Zala Poljanšek in Ariana Bošeska. Na sobotni ponovitvi so kot gostje nastopili tudi dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s svojim programom.
Koreografinja Ana Trojnar je povedala, da so se z učenci na predstavo intenzivno pripravljali dva meseca. »S pripravo tovrstnih predstav želimo mlade vključiti k sodelovanju pri oblikovanju kulturne ponudbe v naših krajih ter približati balet njihovim sovrstnikom in njihovim staršem, ki si naše predstave z zanimanjem ogledajo. V preteklem letu sta nas presenetila pozitiven odziv in množičen obisk naše predstave Glej Larsa z Marsa, katere zgodbo in glasbo napisal Blaž Pucihar, ki si jo ogledalo skoraj 4000 gledalcev, med njimi otroci številnih vrtcev in osnovnih šol iz okoliških krajev. Upam, da bomo tudi letos uspeh ponovili,« je povedala Ana Trojnar.
Čudovite kostume za predstavo je izdelala Irena Baš, plakate in vabila Beti Kocbek, z Alešo Unk sta sooblikovali gledališki list, Aleša Unk je priskrbela tudi pravljične diaprojekcije, za masko je poskrbela Ajda Špacapan, sceno za predstavo pa so izdelali v podjetju Alprem, d.o.o.

Petra Juvančič
Foto: Rok Gašparič

Oglasno sporočilo