Bi sodelovali pri glasovanju o projektih, ki jih občina izvaja?

0
926

Leta 2016 so občani podali predloge za izvedbo skoraj 100 projektov, od tega jih je bilo s strani občine 49 posredovanih v glasovanje. Občani so glasovali in izbrali 31 projektov, 28 jih je bilo že izvedenih. V letu 2018 pa so občani podali 74 pobud, na glasovanje se jih je uvrstilo 56, občani so izglasovali 26 projektov, ki se bodo začeli izvajati v letu 2019 in končali do konca leta 2020. Prvi projekt na podlagi izbora občanov je bil že izveden. In kakšne predloge so podali občani? Od postavitve informativnih tabel s podatki o znamenitostih, postavitve igral in pitnikov, ureditev krožnih poti okoli delov kraja, zeliščni vrt, kolesarske, pohodne in sprehajalne poti, pa tudi ureditev spominske sobe.
Vse to se žal ne dogaja v domžalski občini, ampak se dogaja v Ajdovščini, občini, kjer njeni prebivalci dejansko lahko soodločajo o tem, kateri projekti se bodo izvedli. Bodimo iskreni, več glav več ve in čeprav vsake štiri leta izvolimo župana in občinski svet, to ne pomeni, da smo v roke dali občino, zdaj pa lahko delajo z njo, kar želijo. Nikakor ne! Občani smo še vedno tisti, ki v vsakdanjem življenju zaznavamo stvari v našem domačem okolju, ki opažamo spremembe, pomanjkljivosti in hkrati kdaj pa kdaj dobimo tudi idejo, kako kakšno stvar izboljšati. Ljudje na občini pa res ne morejo vedeti čisto vsega, kar se na terenu dogaja, tega nihče od njih ne pričakuje in prav je, da se tudi ne obnašajo tako, kot da vse vedo. Sama vedno z veseljem prisluhnem občanom in občankam v iskanju predlogov, kaj je potrebno v naši občini ne le izboljšati, ampak tudi na novo uvesti. Kdo to ve bolje, kot tisti, ki v naši občini živimo?
Proces demokratičnega soodločanja, pri katerem o porabi dela proračunskih sredstev neposredno odločajo občani in občanke, se imenuje participativni proračun. Gre za različne načine, kako se občina posvetuje (in tudi vnaprej jasno definira, kako bo proces potekal) s svojimi prebivalci in prebivalkami, nameni del proračunskih sredstev za projekte, ki jih predlagajo občani in občanke in tudi vnaprej določi in javno objavi obdobje, v katerem bodo projekti realizirani.
Participativni proračun se je ne le v Ajdovščini, ampak tudi v številnih drugih občinah po svetu izkazal na večjih področjih, od povečevanja učinkovitosti porabe javnih sredstev, hitrejše gospodarske rasti in enakomernejšega razvoja občine, vplival je na zmanjševanje socialnih razlik, predvsem pa so občani in občanke občin, kjer so dobili to priložnost, postali bolj aktivni.
Kot občinska svetnica bi si vsekakor želela, da bi naša občina bila bolj odprta v smeri participativnega proračuna, da začnemo vključevati občane in občanke k aktivnemu sooblikovanju življenja v našem mestu. Predvsem upam, da se bo to kaj kmalu tudi res zgodilo, saj je naš župan v času volilne kampanje, po podatkih instituta Danes je nov dan, obljubil uvedbo participativnega proračuna. Občani in občanke, pripravite se, verjamem, da bomo kmalu skupaj zbirali ideje in predloge, kako izboljšati kakovost življenja v naših Domžalah.

Mateja Kegel, občinska svetnica

Oglasno sporočilo