Pisali smo pred dvajsetimi leti: Lepotica iz Domžale bo pomlajena

0
1823

V samem centru Domžal, tik ob avtobusnem postajališču, stoji prostorna meščanska hiša, ki tudi naključnemu obiskovalcu pade v oči zaradi svoje žlahtne lepote, ki močno izstopa v primerjavi z drugimi neuglednimi, čeprav novejšimi, stavbami. Če bi se izrazili malce poetično, bi lahko rekli, da hiša izžareva nek gosposki pridih starih časov, čeprav ni videti stara, saj leta dobro skriva.

Lepotica
Domžalčani so ji vedno rekli  Janežičeva vila. Zgrajena je bila leta 1909, njen prvi lastnik je bil znani domžalski zdravnik dr. Janežič, ki se ga starejši prebivalci Domžal še zelo dobro spominjajo. Dr. Janežič je bil prav gotovo premožen mož s smislom za estetiko, saj je vila zgrajena z  občudovanja vrednim občutkom  za lepoto, usklajenost linij in pravo mero okusa, ki nikoli ne preide v bahavi kič, kar se nekaterim modernim petičnežem  tako rado dogaja. Lepotica ob Ljubljanski cesti  je prava meščanska ‘žlahtna dama’, ki kljub letom ni izgubila lepote.

Nova preobleka
Po starem doktorju Janežiču je solastnica vile postala njegova hčerka Jana, ki je skupaj z možem Juretom Majheničem odkupila preostali del hiše. Sklenila sta, da bosta družinski vili vrnila nekdanji sijaj in jo obnovila s tem, da ne bosta spreminjala njenega zunanjega (pa tudi ne bistveno notranjega)  izgleda, ki bo centru Domžal nedvomno dodal piko na i, kar se tiče samega videza.
Z lastnimi prihranki in delno s pomočjo nekoliko ugodnejšega kredita so se  pred kratkim pričela obnovitvena dela.

Svetovanje domačih strokovnjakov
Jure Majhenič, ki se je ljubeznivo odzval in ustregel naši radovednosti, je povedal, da so pri projektu za obnovo hiše poleg arhitektov sodelovali tudi strokovnjaki iz tovarne JUB Dol pri Ljubljani, ki so določili prave materiale in barve za obnovitev posameznih reliefov in štukatur na fasadi, ki bo ostala prav taka, kot je bila, le da bo prenovljena. To pomeni, da bo hiša ohranila enak videz, nekaj problemov je bilo s kritino, saj prav take strešne opeke, kot je bila nekdaj, ni moč dobiti – so pa našli zelo podobno,  ki ne bo kvarila izgleda hiše.

Hiši je treba vrniti življenje
“Hiša mora živeti,” pravi gospod Majhenič. “Spremenili bomo njeno namembnost v toliko, da bodo v njej poleg stanovanjskih prostorov v prvem nadstropju tudi poslovni prostori, katerim bo namenjeno celotno pritličje. Hiša je prostorna in dovolj udobna za te namene brez kakšnih posebnih sprememb notranjosti”.

Jure Majhenič

Občinske službe mu pri spremembi namembnosti niso delale  posebnih težav, pa tudi posebnih ugodnosti mu niso nudili – domžalsko lepotico prenavlja v lastni režiji po svoji iznajdljivosti. Zaprosil je tudi, da bi smel spremeniti in zamenjati dosedanjo neugledno in grdo žično ograjo s čim primernejšim, pa na vlogo  še ni dobil odgovora, kljub temu, da je preteklo že več kot pol leta.

Nov izgled centra Domžal
Prenovljena vila se bo lepo vklapljala v predvideno novo pozidavo centra Domžal, saj je edina zgradba, ki jo vse  variante prenove Kolodvorske in Ljubljanske ulice ohranjajo in vgrajujejo v koncept novega videza mesta. Prav gotovo se bo lahko postavila ob bok prenovljenemu Kulturnemu domu in dodala mestu Domžale tisto, čemur pravimo ‘duša’.  Hiša sicer ni pod spomeniškim varstvom, je pa izdano priporočilo, da se jo ohranja v novih zazidalnih načrtih.

Na srečo se njena  nova lastnika, gospod Majhenič in njegova soproga, zavedata vrednosti te prelepe hiše in sta se odločila za te vrste prenovo, ki jo bo ohranila za morda novih devetdeset let. Upamo, da bodo tudi oblikovalci centra mesta imeli   toliko  smisla   za  lepoto, kot stari doktor Janežič, ki je pred mnogimi leti zgradil  hišo, katere lepoto občudujemo še danes.

Danica Šraj    

 

 

ŠE ENKRAT O DOMŽALSKI LEPOTICI

V prejšnji številki Novic smo objavili članek o Janežičevi vili, ki jo sedanji lastniki prenavljajo. Morda zaradi naglice, morda zaradi napačne informiranosti nismo pravilno zapisali zgodovinskih dejstev o nastanku te prelepe hiše sredi Domžal. Poklicali so nas nekateri starejši  Domžalčani in izpopolnili naše vedenje, da s tem člankom dopolnjujemo podatke o gradnji in lastništvu vile.

Prvi lastniki Kurtzthalerji
Premožna nemška družina Kurtzthaler, ki je v Domžalah na prostoru današnjega makadamskega parkirišča zgradila tovarno slamnikov (kasnejši obrat Alko – leta 1908),  na drugi strani ceste pa so si zgradili vilo, ki je bila za tiste čase ena najbolj reprezentančnih hiš daleč naokoli. Gradili so jo italijanski graditelji in je bila ena prvih hiš na Kranjskem s centralno kurjavo. Kako premožna je bila družina Kurtzthaler govori dejstvo, da je v kletnih prostorih prebivala služinčad in da so imeli do prvega nadstropja vgrajeno dvigalo za dostavo hrane.  S prebivalci Domžal niso imeli nobenih stikov in so živeli kot prava žlahtna gospoda.

Povojna kriza
Kriza po prvi svetovni vojni je hudo prizadela tudi to bogato nemško družino, za poslovanje so morali najeti kredit pri takratnem Kreditnem zavodu, slamnikarstvo ni več prinašalo dobička in tovarna je bankrotirala. Kurtzthalerji so se odselili iz Domžal, lastnica premoženja je postala banka, ki je prelepo vilo ponudila naprodaj. Za nakup so se lahko potegovali tisti, ki so imeli denar in eden takih je bil Franc Bolhar, znan domžalski usnjar, ki je kupil vilo od banke. Po njegovi smrti je hišo podedovala njegova  hčerka Justina, ki je kasneje spodnji del hiše prodala dr. Janežiču, zgornji del pa je nazadnje odkupil Kršmanc Štefan, od katerega sta sedanja lastnika ta del tudi odkupila.

Hiša bo popolnoma obnovljena
Sedanji lastnik bo hišo v celoti obnovil tako, da bo ohranil njen notranji in zunanji izgled. Streho so že prenovili in kot je videti,  dela lepo napredujejo. Z zanimanjem bomo zabeležili tudi dokončanje obnove te domžalske krasotice, ki bo prava pika na i mestu tudi potem, ko bosta  prenovljeni Kolodvorska in del Ljubljanske ceste.

D.Šraj

_________________________________________________________________

Leta 1994

… in danes.

Oglasno sporočilo