Kamfest se vrača v mesto!

0
170

Kam bomo odšli na potep v vročih avgustovskih dneh? Seveda v Kamnik, kjer vas čaka najboljša osvežitev Kamfest, že 16. leto zapored pa bo naše mesto zatresel med 9. in 17. avgustom z več kot 60 izjemnimi dogodki.

Vljudno vabljeni k ogledu letošnjega programa in vabljeni v Kamnik, ko bodo ulice, parki in dvorišča polni glasbenih ritmov, otroških in gledaliških predstav, razstav, kina na prostem in plesa ter nepozabne zabave za vse generacije, ki jo za vas pripravljajo producenti Kamfesta Kulturno društvo Priden možic skupaj s soproducenti in prijatelji. Kamfest se vrača v mesto! 

Uvodnik

Vodja programske ekipe Festivala Kamfest Goran Završnik: »V letu, ko mariborskemu festivalu Lent politiki in gostinci iščejo novo identiteto in se Festival Ljubljana še za korak dlje odmika vsem s povprečno plačo v žepu, se je Kamfest zavestno odrekel nalezljivemu udobju Keršmančevega parka, se zasukal na petah in se, ob letošnji odsotnosti arheologov in gradbincev, udobno namestil in razvlekel čez staro mestno jedro. Pomlajena festivalska ekipa je sprogramirala več kot 60 glasbenih, gledaliških, multimedijskih in likovnih dogodkov. Festival sodeluje s Knjižnico Franceta Balantiča, Medobčinskim muzejem Kamnik, Domom kulture Kamnik, Zavodom Mekinjski samostan, Zavodom za turizem, šport in kulturo,  Mladinskim centrom Kotlovnica, Kulturnim domom Franca Bernika in številnimi drugimi, predvsem nevladnimi organizacijami in nepogrešljivim Diversity – express yourself, ki že vrsto let na Kamfestu skrbi za sejemsko ponudbo. Posebno mesto v tokratnem uvodniku namenjamo mekinjskemu samostanu. Da ta ni zgolj danajski dar, številni že vemo. V resnici gre za nadvse uporabno prizorišče za najrazličnejše dejavnosti, ki bo s ščepcem globalne koordinacije še izpopolnil lokalno kulturno in turistično ponudbo. Letos smo v njem zgradili velik oder in pripeljali 7 imenitnih izvajalcev. Tako imenitnih, da vas bomo zanje zaprosili za vstopnino. Seveda gre za dodobra subvencionirane festivalske vstopnice, a vendarle – kamfestovski koncerti v samostanu Mekinje imajo letos vstopnino. Če je bilo pred petnajstimi leti navodilo ministrstva lokalnim organizatorjem, naj bodo festivali, kakršen je Kamfest, kar se da dostopni najširšemu krogu gledalcev, so najnovejša navodila obrnjena na glavo. Če hočete gledati vrhunsko kulturo, si jo plačajte, pravijo. A Kamfest je bil in bo vsaj malo tudi uporniški festival. Ne, kakovostni kulturni dogodki morajo biti dostopni vsem. Zato Kamfest v veliki meri ohranja prizorišča brez vstopnine: novo zasnovani Mestni oder pod Malim gradom, celoten program za otroke in kino na Glavnem trgu, program za mlade v parku Evropa in celoten program improvizirane gledališke komedije ImproKamfest v Domu kulture Kamnik. Naše mesto diha s polnimi pljuči. Imamo dober zrak, dobro vodo in svobodo. Imamo Kamkolo, lastovko, ki kaže, kako zlahka lahko postanemo modernejše mesto. Tudi in predvsem v naših glavah. Kamfest nam vsem skupaj že šestnajsto leto kaže, kaj vse se da. Izkoristite tudi letošnjega, da na kamniških ulicah in trgih srečate prijatelje, stare in nove. Dajte priložnost čisto vsakemu dogodku, tudi če vam na prvi pogled ali posluh zveni neznano. Dajte priložnost kamniškim gostincem, da vas presenetijo z dobro postrežbo, hrano in pijačo. Dajte priložnost Kamniku.«

Prizorišča

Če je festivalu mestno središče dvakrat spolzelo iz rok, Kamfest v svoji 16. ediciji zopet zavija v Kamnik. Letošnja češnjica na vrhu festivalske torte je gotovo vrnitev odrov v center, pri tem pa Kamfest zopet izumlja nekaj novega. Vrvež bo ponujal potikanje med srednjeveškimi ulicami in odkrivanje festivalskih prizorišč in drugega DDV programa.

  • Diversity sejem (vsak festivalski dan od 17. do 23. ure): od Glavnega trga do Samčevega predora;
  • Otroški oder (vsak dan ob 18. uri): na Glavnem trgu;
  • Mestni oder (vsak dan ob 21. uri): za Kavarno Veronika;
  • Samostanski oder (od 10. do 16. avgusta ob 20.30): v mekinjskem samostanu;
  • Moblini oder: vsak dan nekje drugje;
  • Kino Kamfest (od 12. do 16. avgusta ob 21.15): na Glavnem trgu;
  • Park mladih (vsak dan od 17. do 23. ure): v Parku Evropa;
  • ImproKamFest: Mednarodni impro festival (med 11. in 14. avgustom): na ploščadi pred Domom kulture Kamnik;
  • Pogled skozi muzej v galerijo (10., 12. in 14. avgusta): na treh kamniških lokacijah – Galeriji Pogled, Galeriji Miha Maleš in v Medobčinskem muzeju Kamnik;
   • 16.00 DDV program v Medobčinskem muzeju Kamnik: Pot smodnika in tovarištva (interaktvni muzejski performans)vstopnina: 15 EUR **DDV (od 12. do 14. avgusta in 18. avgusta): na različnih lokacijah. 

 

    • Več na:

https://www.kamnik.si/novice/Kamfest-se-vraca-v-mesto-19-07-2019

 

Oglasno sporočilo