3.000 km za Življenje brez glutena

206
Med tem, ko smo čakali na rekreativnega kolesarja Matjaža Goloba iz Novega mesta, ki z namenom promovirati društvo Celiac – Življenje brez glutena, ki bi rad z kolesarjenjem in obiskom  vseh 212 občin v Sloveniji  rad seznanil občane o tej avtoimuni bolezni. O tej tegobi današnjega časa smo se podučili tudi kar z osebnimi izkušnjami obiskovalcev.

Na pot je krenil izpred Rotovža, 5. avgusta in bi po predvidevanjih in planu obiskal Lukovico v sredo 14. avgusta ob 12 uri. A se včasih malce zatakne in zato smo številni, ki smo prišli prisluhniti o tem kaj je celiakija čakali več kot  pol ure in tudi potem še vztrajali, ko so mnogi že obupali. Med tem smo se ozaveščali kar med seboj, kajti vsak je vedel nekaj o tej bolezni. In kaj je celiakija? O njej pravijo, da je  avtoimuna bolezen, ki prizadene 1% populacije, sproži pa jo lepljiva beljakovina gluten, ki je prisoten v pšenici, ječmenu, rži, piri, kamutu, več zrni piri in tritikali. Zaužitje glutena lahko izzove imunski odgovor v tankem črevesu in sproži vnetno reakcijo, ki poškoduje sluznico tankega črevesa.  Simptome lahko povzroči že vnos najmanjše količine glutena. V kolikor posameznik, ki mu je bila diagnosticirana celiakija, popolnoma ne izloči glutena iz svoje prehrane, se bodo resice tankega črevesa tanjšale (atrofija resic), kar privede do zmanjšane površine črevesja za absorpcijo pomembnih hranil, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali in posledično do pomanjkanja osnovnih hranil (tudi podhranjenosti). Doživljenska brezglutenska dieta je namreč edino učinkovito sredstvo za zdravljenje celiakije. Prehod na strogo brezglutensko prehrano po navadi privede do hitrega izboljšanja simptomov in mnogi so kmalu po uvedbi brezglutenske diete popolnoma brez simptomov. Vsekakor pa je za popolno regeneracijo poškodb tankega črevesa potreben daljši čas. Zahvaljujoč ozaveščenosti se na našem trgu pojavlja tudi dovolj različnih prehrambenih artiklov, ki so brez glutena in olajšajo prehrano bolnikom. In če ste mislili, da bolniki z celiakijo ne smejo jesti naših najbolj znanih Trojanskih krofov se izredno motite, kajti na Trojanah se zavedajo, da je vse več takšnih, ki imajo težavo z glutenom in so zato pripravili tudi brezglutenske krofe, ki smo jih tokrat v Lukovici lahko ne samo videli, ampak tudi poskusili. Tako smo tokrat  o celiakiji in težavah, s katerimi se bolniki s celiakijo soočajo v vsakdanjem življenju s pomočjo projekta kolesarjenja izvedeli veliko več in s tem pripomogli tudi k soustvarjanju boljše prihodnost za bolnike s celiakijo.

djd

Oglasno sporočilo