Prenova bazena padla v vodo! Je bila to samo še ena predvolilna obljuba?

0
5871

V Domžalah naj bi v naslednjih tednih začeli s prenovo bazena, a kot kaže, je načrtovana prenova padla – v vodo. Spomnimo se, da je bilo še pred poletjem rečeno, da se bo kopalna sezona 2019 izpeljala normalno, takoj septembra pa naj bi pričeli z deli, ki naj bi trajala predvidoma do septembra 2020, zato prihodnje poletje bazen še ne bi bil odprt.
A videti je, da bomo prihodnje leto vseeno imeli še eno kopalno sezono v Domžalah – a s starim, dotrajanim bazenom in brez jasne vizije, kdaj se bodo lotili prenove oziroma izgradnje novega kopalnega središča v Domžalah. Kaj se je dogajalo v zadnjih mesecih, da do realizacije načrtovane prenove ni prišlo, smo preverili tudi na občini.
Naj omenimo, da nas je na to, da se nekaj (ne) dogaja opozoril tudi prispevek v časopisu Dnevnik, kjer je avtorica navajala odstop od gradnje ZIMSKO-LETNEGA bazena. Če povzamemo: »Po zdaj veljavni ureditvi je na območju bazenskega kompleksa predvidena gradnja kopališča z zimsko-letnimi bazeni ob obstoječem letnem kopališču, ki bi oba bazenska kompleksa združila v novo celoto. Predvideni novi objekt naj bi z notranjim bazenom in spremljajočimi notranjimi prostori učinkovito dopolnjeval sedanji letni program obstoječega kopališča.«
Seveda nas je zanimalo, od kod informacija o gradnji zimsko-letnega bazena, zato smo na občini preverili, od kod novinarki napačen podatek (napačen glede na projektno dokumentacijo o kateri smo že pisali). Na občini so nam med drugim odgovorili, da niso imeli namena graditi zimsko-letnega kopališča in da je iz dokumentacije razvidno, da je šlo za obnovo kopališča z gradnjo olimpijskega bazena, bazena za učenje plavanja in čofotalnika brez možnosti pokritja.

Kdo je kriv, da prenove domžalskega bazena ne bo?
Razumemo, pokritega bazena niso načrtovali. A kot kaže in kot so nas obvestili, zdaj ne bo niti prenove sedanjega kopališča – sploh v nobeni obliki. Razlog za to pa so očitno predrage ponudbe tistih, ki so se prijavili na razpis za izvedbo projekta. Nekdo se je torej moral nekje »zaračunati«.
Da projekt, kot je prenova kopališča, nastane, je potrebna projektna dokumentacija. V Domžalah jo je izdelalo podjetje Ravnikar-Potokar d.o.o., strošek samo izdelave projektne dokumentacije pa je bil kar 143.838,00 evrov. A to ni bil edini strošek. Pred tem je bilo 10.675,00 evrov namenjenih idejni zasnovi, prav tako pa je bila narejena investicijska dokumentacija, za katero je bilo iz občinske blagajne namenjeno 6.087,80 evrov. Da ur in dela, ki so jih temu namenili še zaposleni, niti ne omenjamo.
V projektni dokumentaciji so predvideli že tako visok strošek prenove obstoječega kopališča, ki se je gibala med 4 in 5 milijoni evrov.

Medtem ko so v Radovljici začeli s prenovo in izgradnjo pokritega bazena za samo 3,8 milijona evrov.

A zgodba se tukaj ne konča. Občina Domžale je objavila razpis, s katerim je iskala (najugodnejšega) izvajalca prenove kopališča. Prejela je sedem ponudb, med katerimi je najcenejša 7,5 milijona evra, najdražja pa 8,2 milijona evra. Torej skoraj še enkrat toliko, kolikor dejansko znaša ocenjena investicija, na podlagi projektne dokumentacije za katero smo že plačali 143 tisoč evrov. Vse ponudbe za prenovo domžalskega kopališča in podjetja, ki so jih podala, si lahko ogledate:

MAKRO 5 GRADNJE d.o.o., Obrtniška ulica 5, Koper: 7.789.862,98 EUR

TIPO INVESTICIJSKE GRADNJE d.o.o., Dunajska cesta 106, Ljubljana:
8.092.205,58 EUR

TRGOGRAD d.o.o., Breg pri Litiji 56, Litija
7.557.418,83 EUR

SGP GRADITELJ d.d., Maistrova ulica 7, Kamnik:  8.292.899,82 EUR

GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA, Jezerska cesta 20, Kranj:  8.274.666,13 EUR

VG5 d.o.o., Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana:  
7.843.804,97

LESNINA MG OPREMA d.d., Parmova ulica 53, Ljubljana:  7.658.913,92 EUR

Smo pa na pobudo bralcev uradu župana posredovali tudi vprašanje, zakaj si občina Domžale, v primerjavi z radovljiško, ki ji je uspela gradnja z enkrat nižjim proračunom, ne more privoščiti pokritega bazena. Prejeli smo sledeči odgovor župana Tonija Dragarja: »V fazi projektiranja idejne zasnove za obnovo kopališča v Domžalah, je bila preverjena in finančno ovrednotena tudi možnost pokritja bazena, oziroma vzpostavitev pogojev za zimsko obratovanje. Po pregledu možnosti, potreb in predvsem finančno tehničnih pogojev je bilo ugotovljeno, da stroški ne samo gradnje, pač pa tudi obratovanja v zimskih dneh presegajo okvir, ki bi zagotavljal finančno uravnoteženost. Iz tega naslova je bilo pri nadaljnjem načrtovanju pokritje bazena izločeno, kot finančno nevzdržno.«

Vprašanje, kdo se tukaj iz koga dela norca je seveda na mestu.
Vsekakor pa so jasna naslednja dejstva:
1. Občani bomo v vsakem primeru krepko preplačali prenovo domžalskega kopališča, če bo do te sploh kdaj prišlo.
2. Občani smo že drago plačali projektno dokumentacijo za prenovo kopališča, v kateri so popolnoma napačno ocenili ne samo potrebe in možnosti, pač pa očitno tudi ceno takšne prenove, glede na prejete ponudbe.
3. Občani ne vemo, kdaj, če sploh, bomo dobili prenovljen bazen in ali lahko v prihodnje računamo na to, da bi, glede na to, da je tokratna investicija padla v vodo, vseeno imeli pokrit bazen.
4. V Domžalah so investicije tudi nekajkrat dražje kot v drugih občinah.
Torej, prihodnjo sezono očitno v Domžalah bomo plavali, a v bazenu, za katerega ocenjujejo, da je potreben temeljite, več kot 4 milijonske prenove, ki je za ta denar nihče noče narediti.

NOV!CE

Obljuba pred volitvami 2018:

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here