Kamnik so razsvetlili ognjeni ambienti, lampijoni in praznične lučke

0
1394

Kamnik se je včeraj z Ognjeno Veroniko, tradicionalnim festivalom ognjenih ambientov, prelevil v mesto, ki vabi, da ga obiščete. Letos prireditve v okviru Pravljičnega Kamnika potekajo pod imenom Zvečer v mesto. Na današnji, prvi decembrski dan se je v dopoldanskem času odprlo mestno drsališče, ki pa se je zvečer spremenilo v prostor druženja. Preko tisoč obiskovalcev je z odštevanjem skupaj z organizatorji, županom Občine Kamnik Matejem Slaparjem, vodjem decembrskega programa, v. d. direktorja Zavoda za turizem šport in kulturo Kamnik Francijem Kramarjem ter Kulturnim društvom Priden možic in Mladinskim centrom Kotlovnico, prižgalo šest kilometrov prazničnih luči.

Z druženjem v nizu prireditev Pravljični Kamnik: Zvečer v mesto smo pričeli z včerajšnjo Ognjeno Veroniko, katere organizator je Mladinski center Kotlovnica. Tradicionalni festival ognjenih ambientov že sedem let gostuje po različnih prizoriščih naše občine. Po Malem gradu, Parku Evropa, Zapricah, Keršmančevem parku, Katzenbergu in Mekinjskem samostanu pa so mali plameni v steklenih lončkih z ognjeno ambientalno poslastico letošnje leto »pripotovali« na Šutno.

Prva posebnost letošnje prireditve je bilo odlično sodelovanje s kamniškimi osnovnimi šolami, vrtci in dnevnima centroma. Osnovne šole Toma Brejca, 27. julij Kamnik, Frana Albrehta Kamnik, Marije Vere in Zasebni vrtec Zarja ter Dnevni center Štacjon in Dnevni center za mlade gibalno ovirane osebe (slednja ob pomoči Helene Sterle) so letos pripravile 500 novih svetil. Osnovo zanje, steklene kozarce, je organizatorjem darovalo podjetje ETA Kamnik.

Druga posebnost pa je bilo sodelovanje s Krajevno skupnostjo Kamnik-center, s stanovalci Šutne in tistimi, ki na Šutni vztrajajo s svojo obrtniško ali trgovinsko dejavnostjo. Lončarski atelje Narobe svet, Schaffer modno oblikovanje, Zlata ptička in Kammeleon so vsak po svoje prispevali k oživljanju Šutne. Nekateri stanovalci so se celo pridružili ekipi in postavili ognjena svetila na police zgornjih nadstropij svojih hiš, tja, kamor lestve organizatorjev niso segle. Vsem njim še posebna zahvala, kajti le ob takšnih stanovalcih in podjetnikih lahko resno govorimo o skupnem oživljanju najlepše kamniške ulice.

Današnji, prvi decembrski dan smo začeli s športnim druženjem na mestnem drsališču, ki je v dopoldanskem času gostil prve drsalce in ga je odprl vodja decembrskih prireditev, v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar ob tem pa poudaril, da smo ponosni na to, da drsališče vračamo v mesto, kljub številnim preprekam, smo ga namreč s skupnimi močmi uspeli umestiti na Glavni trg. »Verjamem, da bodo otroci do konca januarja uživali in se ob drsalnih dogodivščinah prijetno družili, seveda pa vas vabimo, da nas obiščete tudi zvečer v mestu,« je še dejal.

Tudi letos je drsanje brezplačno, plačljiva je le izposoja drsalk. Drsalke si je moč izposoditi vsak delavnik od 16. do 20. ure, v soboto od 10. do 21. ure, v nedeljo od 10. do 19. ure, vsako soboto v decembru pa bo na drsališču od 8.30 dalje potekal tečaj drsanja, od 10. ure pa animacija za otroke.

V pričakovanju večera se je drsalna ploskev spremenila v oder plesno-klovnovske predstave, kjer so moči združili Priden možic Street Theatre in Zavod Vitkar pod vodstvom Braneta Potočana. Nesojena drsalka Rose je po nerodnosti izključila luč na drsališču, razjezila Ledeno kraljico, a sta na srečo na pomoč priskočila župan Matej in prijatelj Cico, ki sta ob verzih nesmrtnega Frana Milčinskega – Ježka prižgala luči v celem mestu in tako simbolično označila začetek prednovoletnih dogodkov, ki smo jih letos še posebej skrbno izbrali.

Na prireditvi, kjer se je zbralo preko tisoč obiskovalcev, sta v imenu ustvarjalcev letošnjega Pravljičnega decembra: Zvečer v mesto zbrane pozdravila vodja decembrskega programa, v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar in župan Matej Slapar. Slednji je dejal: »Dobrodošli v Kamniku, v našem srednjeveškem jedru, ki je zasijal v soju toplih, rumenih luči. Veliko bo priložnosti za nakupe v našem mestu, za različne dogodivščine, predstave in koncerte. Vabim vas, da se v Kamniku zadržite ne le v decembru, temveč skozi celo leto. Ker je danes večer luči, vam želim naj bo ta december lep. Seveda pa vsem ni lepo. Tistim, ki nimajo te sreče, da bi imeli koga ob sebi, pa jim poskušajte polepšati ta čas in praznične dni. Želim vam lepo, srečno in zdravo leto. Srečno Kamnik.«

Kako pestro in zanimivo bo v Kamniku v zadnjem mesecu letošnjega leta, pa je poudaril vodja decembrskih prireditve, v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar»Iskrena hvala vsem, ki ste se zbrali ob svečanem prižigu prazničnih luči, v upanju, da se bomo v takšnem številu zbirali skupaj še na ostalih dogodkih. Na Zavodu smo vam z ostalimi sodelujočimi namreč pripravili pester decembrski program in vas vabimo Zvečer v mesto. Nadaljevali bomo z Miklavževanjem 5. decembra in nato s pravljično vasjo in Odrom v mestu 10. decembra. Vabljeni, da z vašo prisotnostjo podpremo vse, ki bodo sodelovali pri pripravi programa Zvečer v mesto.«

Otroci so se nato v soju prazničnih luči prepustili drsalnim dogodivščinam v družbi kamniške Veronike.

Vljudno vabljeni k ogledu celotnega dogajanja Pravljičnega Kamnika: Zvečer v mesto, ki je dostopno na spletni povezavi www.visitkamnik.com, spremljate pa nas lahko tudi na Facebook povezavi Živim Kamnik.

Kje se torej dobimo? Gremo Zvečer v mesto!

Fotografije: Klemen Brumec in Občina Kamnik

Oglasno sporočilo