Poti in stranpoti pravljične poti Šumberk

0
5244

Ste vedeli, da smo Slovenci bogatejši za Pravljično – doživljajsko transverzalo, ki  se  jo  je domislil Zavod Škrateljc, ki ga predstavlja družina Grilc iz Ljubljane z več  sodelavci. Očitno zanimiva družinska ideja temelji na  turistični ponudbi,  obsega pa  lokalno kulturno in zgodovinsko  dediščino.  Doslej so odprte štiri takšne pravljične poti: prva je Pot pastirskih škratov na Krvavcu, druga je Pot polha Rogovileža v Polhovem Gradcu, tretja je v Bevkah na Ljubljanskem barju, kjer kraljujejo močvirski škrati in sedaj četrta, domžalska, pravljični Šumberk, kjer navihani  škrati skrivajo – slamnike.  Otroci, ki jim je pot namenjena, pomagajo lisički najti izgubljeni slamnik, pri tem pa spoznavajo zgodovino kraja, podzemni svet ter pravljični gozd in njegove prebivalce.

Zakaj škrati – zakaj ne palčki?

Škrati so po starem ljudskem izročilu gozdni demoni, včasih do ljudi prijazni, največkrat pa malce zlobni in nagajivi za razliko od palčkov, ki so dobra pravljična bitja in so taka tudi upodobljena v priljubljenih vrtnih palčkih, katerih izvor temelji v pravljicah bratov Grimm. Najbrž so se snovalci nenavadne transverzale prav zaradi  škratjega veselja do nagajanja ljudem odločili za te malce  zlobne gozdne demone, ki nalašč pomešajo in skrivajo stvari, da jih potem otroci in odrasli  iščejo in spravljajo v red. Vsak od nas je že kdaj posumil, da mu zlobni škrati skrivajo knjige, ključe ali  kaj drugega, pa te stvari potem najdemo na najbolj nemogočih mestih, kamor jih škrati skrivaj odložijo. No, sedaj imajo uradno potrjeno bivališče tu, pri nas.

Temelj zgodbe o pravljičnem Šumberku je slikanica Izgubljeni slamnik Uroša Grilca, avtorji poti pa so ustvarili tudi glasbeno pravljico v izvedbi Nine Peče Grilc in Andreja Fona. Vsako drugo soboto v mesecu bo zavod Škrateljc pripravil voden sprehod po tej poti v družbi jamarjev in s spustom v podzemni svet domžalskega škrata Domželca. Pot je dolga 3.54 km in ima 134 m višinske razlike, kar je čisto spodobna razdalja tudi za otroke, šumberški  gozd je resnično čaroben in po svoje skrivnosten, ob poti pa bodo otroci srečevali  simpatične lesene skulpture: lisičko, škrata, majhen mlin in slamnik. (Vir: Občina Domžale)

Zelo prozaično vprašanje – kaj pa stroški?

Vsi vemo že iz vsakodnevnih izkušenj ob obiskih trgovskih centrov, da znamo biti takrat, ko nas otroci pocukajo za rokav in milo pogledajo,  zelo mehkega srca in odprtih denarnic. Tega se zavedajo tudi trgovci in ob blagajne postavijo najbolj bizarne in  bleščeče se drobnarije, ki jih sicer ne bi nikdar kupili – ampak če pa gre za otroke, se pa res ne moremo delati ‘francoze’.

Podobno je ravnala tudi občina, ko je za celotno naložbo odštela dobrih 37.000 €. Zajema vse od programske zasnove, izdelave in montaže lesenih skulptur, dela na terenu, didaktične in usmerjevalne table, ilustracije in oblikovanja, pripravo in tisk didaktične beležke, nagrade, vodenja in koordinacijo projekta za 6 mesecev, promocijo in otvoritev. Pa se marsikateri občan popraska za ušesom in pomisli:

  • V Knjižnici Domžale in v Centru za mlade bi se našel profesionalni kader za pripovedovanje pravljic in stike z otroki;
  • Trasa Pravljične poti gre po Lisičkini poti, ki so ji dodane usmerjevalne table na drevesih in tri skulpture;
  • Pot prehodite v dobre pol ure, ogled z vodeno skupino in pripovedovanjem zgodovine traja cca 2 uri, dolžina Pravljične poti je cca 2,4 km.

Cena didaktične beležke Pravljični Šumberk je 5 evrov z vključenim DDV. Organiziranim skupinam nad 20 oseb, vrtcem in šolam je priznan 20% popust. V ceno je všteta beležka, pisalo in nagrada, ki jo obiskovalci prevzamejo po prehojeni poti. Strošek oblikovanja je bil 2.500 evrov z DDV in je zajemal izdelavo celostne podobe projekta Pravljični Šumberk, oblikovanje vsebin za beležko, promocijskega materiala ter informativnih in usmerjevalnih tabel na poti. Oblikovala je Maša Kozjek. Beležka je izšla v nakladi 5000 izvodov, cena za 5.000 izvodov je 1.925,00 evrov z DDV. Tiskala je Tiskarna Bograf, Nina Bograf, s.p.

V okviru Pravljičnega Šumberka je postavljenih pet lesenih skulptur (Hrošček Simon, Mlin, Lisička, Škrat in Slamnik). Cena skulptur je 10.980 EUR z DDV, izdelal pa jih je Matic Zakrajšek. Izdelane so iz kvalitetnega hrastovega lesa in so velikosti  1 – 2 m. Postavitev 4 skulptur, z izjemo Hroščka Simona, je vključena v ceno. Postavitev Hroščka Simona je stala 488,00 € z DDV.

Cena za izdelavo in postavitev 34 usmerjevalnih tabel in lesenih tablic na poti je bila 1.371,28 € z DDV, izdelalo pa jih je podjetje Woodano.

Po spletno dostopnih podatkih (ERAR) je Občina Domžale za idejni projekt v letošnjem letu plačala Zavodu Škrateljc 10.385,99 EUR. 

Navedeni stroški znašajo 27.651 €, kaj se skriva v vrednosti do 37.000 €, še nismo ugotovili, pa bomo o tem bralce kasneje informirali.

Zaželimo srečo pravljični pot, čeprav se je težko znebiti občutka, da so občinski odločevalci bolj potrudili za prejemnike sredstev, kot pa za otroke. Ta misel se ponuja kar sama po sebi, ker se za 37.000 € lahko na mnoge načine osreči otroke. Posebnega razmisleka o tem oziroma alternativah, predvidevamo da ni bilo, zlasti če občina razpolaga z dovolj denarja.

Ko potegnemo črto (kot bi rekel Slavko Ivančič), ugotovimo, da je projekt zanimiva poživitev domžalske turistične ponudbe, da se bodo marsikateremu malčku zasvetile oči ob osvajanju te transverzale in da jo bodo tudi starši z veseljem izkoristili ob prostih dneh in sončnih vikendih.  Da je prijetna in sveža dopolnitev Poti ob Kamniški Bistrici.

Držimo pesti in upamo, da niso zlobni škrati, ki imajo sedaj v Domžalah domovinsko pravico, kaj zamešali, podtaknili ali kako drugače ponagajali skrbnim občinskim varuhom našega skupnega premoženja.

D.Šraj

 

 

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here