Odprtje razstave Vojna za Slovenijo 1991

0
1850

Včeraj se je na Osnovni šoli Marije Vere odvijalo odprtje razstave Vojna za Slovenijo 1991, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenije Kamnik – Komenda in Osnovno šolo Marije Vere. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenije Kamnik – Komenda mag. Zvonkom Cvekom ter ostalimi predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik, vodjo skupine za muzeologijo Vojaškega muzeja Slovenske vojske, majorjem mag. Zvezdanom Markovićem in ravnateljico Osnovne šole Marije Vere Violeto Vodlan.

Razstava je rezultat dolgoletnega raziskovalnega dela vojaških zgodovinarjev in kustosov muzeja o dogodkih na področju nacionalne varnosti in obrambe konec 80. in v začetku 90. let 20. stoletja. Njen namen je predstaviti ključne dogodke v procesih osamosvajanja Republike Slovenije, razdružitve od drugih republik nekdanje skupne države, procesov demokratizacije slovenske družbe in uvajanje večstrankarskega sistema ter opozoriti na dejstvo, da se je bilo treba za prehod Slovencev iz naroda v nacijo zoperstaviti nasprotnikom narodnega razvoja tudi z oboroženo silo, ki je bila podrta z izjemno podporo in enotnostjo Slovencev. Razstava predstavi obodbje med 1990 in 1991 ter poseže že v obdobje 80. let 20. stoletja.

Osrednji del je namenjen dogodkom oboroženih spopadov konec junija in v začetku julija 1991. Predstavlja pa tudi to, da smo se Slovenci borili v vojni 1919 za varno življenje, za demokracijo, za spoštovanje zasebne lastnine in za zasebno gospodarsko pobudo, za spoštovanje naše tradicije, za svobodno uveljavljanje človekove ustvarjalnosti in strpno sožitje v različnosti. Razstava se zaključi s predstavitvijo dogodkov konec oktobra 1991, ko Slovenci dosežemo popolno suverenost nad ozemljem Republike Slovenije in na njenem ozemlju ni prisotnih tujih vojakov. V spomin na ta dogodek in dan praznujemo 25. oktobra državni praznik dan suverenosti.

Cilj razstave je krepiti državljansko in državniško zavest v širšem okolju, še posebej pa med mladimi, torej med osnovnošolsko in srednješolsko mladino, ter utrjevati dogodke iz obdobja vojne za Slovenijo 1991 v posameznikovem ter kolektivnem zgodovinskem spominu. Zasnovana je na predstavitvi dokumentarnega arhivskega in fotografskega gradiva s krajšimi opisi ključnih dogodkov. Organizatorji gostovanja razstave in izdelovalci razstave pa želijo, da se obdobje in dogodki na Slovenskem konec 80. in v začetku 90. let 20. stoletja usidra in postane tudi dejansko temeljni kamen, na katerem lahko gradimo tudi naše soglasje v prihodnost.

Ob tej priložnosti sta zbrane pozdravila ravnateljica Osnovne Marije Vere Violeta Vodlan in predsednik Območne enote veteranov vojne za Slovenije Kamnik – Komenda mag. Zvonko Cvek, ki sta poudarila, da je prav, da se polpreteklih časov spominjamo, jih oživljamo in njihov pomen prenašamo na mlajše rodove, pričujoča razstava pa bogati tudi pedagoško delo. Vodja skupine za muzeologijo Vojaškega muzeja Slovenske vojske, major mag. Zvezdan Marković je ob tej priložnosti dejal, da s kamniškega območja prihaja tudi ena od žrtev osamostvojtvene vojne, gospod Edvard Peperko in med drugim povedal: »Malokdaj se zavedamo izjemnega uspeha našega naroda, ki je bil vedno na tako imenovanem prepihu. Uspelo nam je obstati tukaj in doseči, da imamo lastno državo ter smo smo v družbi enakopravnih članic in članov Organizacije Združenih narodov, kjer imamo status nacije. To je izjemen uspeh. Razstava, ki potuje, in hvala lepa gospe ravnateljici za to, da nas je sprejela, ter mag. Zvonku Cveku za pobudo, predstavlja konceptualni pregled dogajanja konca 80 let in začetka 90 let.«

»Vojna za Slovenijo je pomemben mejnik v zgodovini našega naroda. Ponosni smo lahko na to, da smo Slovenci svobodni, da imamo svojo ustavo, zakone, vlado in parlament. To ste nam izborili tudi nekateri vi, tukaj zbrani, zato iskrena hvala in prav je, da se s pomočjo takšnih razstav spominjamo prelomnih in zgodovinskih dogodkov našega naroda,« pa je razstavo pospremil župan Matej Slapar.

Za kulturni program so poskrbeli Adi Obralič, Urban Brezar ter Katja in Anja Šarec. Za preplet misli in besed je poskrbela Larisa Vrečar.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo pred vhodom v knjižnico Osnovne šole Marije Vere postavljena do 17. februarja 2020.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here