Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku zaznamovali Prešeren, njegovi sodobniki in prejemniki listin ter priznanj ljubiteljske kulture 2019

0
1506
Slavnostna akademija ob kulturnem prazniku je potekala v petek, 7. februarja 2020, v Kulturnem domu Mengeš. Bogat kulturni program o Prešernu in njegovih sodobnikov je pripravila Zveza kulturnih društev občine Mengeš, izvedli pa so ga domači izvajalci. Osrednji gost je bil zgodovinar in izredni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aleksander Bjelčevič. Na slavnostni akademiji ob kulturnem prazniku je Zveza kulturnih društev občine Mengeš podelila listine in priznanja za leto 2019, Veteranska sekcija Mengeške godbe je prejela listino zveze, Stanka Kač, Lojze Burja ter Zorka Požar pa priznanja ljubiteljske kulture. Po slavnostnem delu se je nadaljevalo neformalno druženje v avli kulturnega doma.
Povabilo na Slavnostno akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku je bilo moč začutiti že na Slovenski cesti in drugih ulicah, ki so jih krasile sveče ter pred vhodom Kulturnega doma v Mengšu, kjer je obiskovalke in obiskovalce z glasbenim repertoarjem nagovarjala Mengeška godba.
V dvorani se je bogat kulturni program pričel s Prešernovo Zdravljico. Po Zdravljici pa so obiskovalkam in obiskovalcem ustvarjalci akademije preko recitacij in igranih prizorov predstavili bogato zapuščino Franceta Prešerna in Janeza Trdine.
Tema večera je obeleževala spomin na 220-letnico rojstva Franceta Prešerna in 190-letnico rojstva Janeza Trdine, dveh mož, ki sta v slovenski kulturi, vsak na svojem področju, pustila velik pečat. Prešeren velja za našega največjega pesnika, medtem ko je Trdina znan predvsem zaradi zgodovinske zapuščine, vseh zbranih in zapisanih bajk in povesti ter spominih, tudi na rodni Mengeš.
Ob glasbenih vložkih orkestra Mihaelove strune smo potovali skozi ustvarjalni čas Prešerna; od začetkov pesnjenja, ko sta mu prijatelja Andrej Smole in predvsem Matija Čop svetovala naj vendar začne s pisanjem težjih pesniških oblik. Prešern je v svojem ustvarjalnem obdobju napisal najboljše stvaritve v slovenskem jeziku, od slovničnih vprašanj, ljubezni, romantike vse do domoljubja.
Prešern pa se je ukvarjal tudi s slovnico in pravopisnimi vprašanji, predstavljena sta bila verza iz Zabavljivih sonetov, Al prav se piše kaša al kasha. S pravopisom in slovnico se je takrat sicer ukvarjal priznani slovenski jezikoslovec Jernej Kopitar, avtor prve slovenske znanstvene slovnice. S Prešernom sta se večkrat znašla na različnih bregovih, tako pri zapisu črk v besedah kot v pesništvu. Če se je Prešeren vmešal v delo Kopitarja, se je tudi Kopitar vtikal v Prešernovo pisanje in zato je nastala zanimiva pesnitev o slikarju oz. apelu in čevljarju, v kateri najdemo globok metaforični pomen še danes »…le čevlje sodi naj kopitar.«
Osrednji gost večera, zgodovinar in izredni profesor na Filozofski fakulteti, Aleksander Bjelčevič, velik poznavalec Prešerna in njegovih sodobnikov, je v pogovoru z Majo Keržič posebej izpostavil pomembnost knjige v današnjem času ter pojasnil da je v bistvu prav Kopitar s svojo znanstveno slovnico geografsko določil meje slovanskega jezika.
Akademija se je zaključila s podelitvijo priznanj Zveze kulturnih društev v občini Mengeš. Priznanja ljubiteljske kulture za leto 2019 je podelila Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica Zveze kulturnih društev občine Mengeš.
Listino Zveze kulturnih društev v občini Mengeš je ob 20. letnici delovanja prejela Veteranska sekcija Mengeške godbe. Bronasto priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019 je za večletno aktivno prostovoljno vključevanje v občinsko društveno življenje prejela Zorka Požar. Srebrno priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019 je prejel Lojze Burja, ki je aktiven član Likovnega društva že več kot 10 let. Zlato priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019 za delo na področju ljubiteljske kulture je prejela Stanka Kač, ki se je pevskemu zboru Svoboda kot mlada učiteljica pridružila že leta 1979.
Zorka Požar je prejela Bronasto priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019
Zorka Požar z večletnim aktivnim prostovoljnim vključevanjem v občinsko društveno življenje pomembno prispeva k ustvarjanju dosežkov na kulturnem področju, predvsem pri krepitvi medsebojnega sodelovanja in pristnih medsebojnih odnosov. S pridobljenim znanjem in izkušnjami, predvsem pa z neposredno človeško toplino, je vedno pripravljena priskočiti na pomoč, tako v organizacijskem kot tudi z vključevanjem v različne programske dejavnosti ljubiteljske kulture, v okviru Turističnega društva Mengeš.
Lojze Burja je prejel Srebrno priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019
Lojze Burja je član Likovnega društva že preko deset let. Takoj ob prihodu se je aktivno vključil v delo, tako v organe društva in kot zelo ustvarjalen član. Je najbolj vsestranski član Likovnega društva, ki mu nobeno področje likovne umetnosti ne predstavlja velikega problema. Kljub temu, da ni iz Mengša, je v Mengšu zelo  prepoznaven. Loti se kiparjenja v železu, grafike, vseh slikarskih tehnik in fotografije. Je mojster fotografije, zato je bil že velikokrat nagrajen za svoje fotografske izdelke.
Stanka Kač je prejela Zlato priznanje ljubiteljske kulture za leto 2019
Stanka Kač se je pevskemu zboru SVOBODA Mengeš pridružila leta 1979 kot mlada učiteljica razrednega pouka. Danes je ogrodje pevskega zbora: neopazna, ko je vse dobro; aktivna, ko je potrebno kaj spremeniti ali posodobiti, prijazna in taktna, odločno kritična, če gre kakšen komentar preko meja in zavzeto sodelujoča, da zbor homogeno zveni. V okviru društva SOŽITJE Mengeš gojence vodi v svet spoznavanja glasbe, ritma, izražanja čustev z glasbo in ustvarjanja v skupini.
Občina Mengeš
Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here