Ob 40-letnici Galerije Miha Maleš – umetnost za vse

0
2142

V letu 2020 praznujemo 40-letnico Galerije Miha Maleš. Prva zamisel o nastanku galerije je nastala leta 1979, ko je kamniški rojak Miha Maleš ob 750. obletnici prve omembe kamniških meščanov v pisnih virih podaril mestu 2634 svojih del. Leta 1980 je bila v obnovljenih prostorih meščanske hiše na Glavnem trgu predstavljena prva razstava o življenju in delu Mihe Maleša.

V 40-letni zgodovini galerije so bile na ogled številne študijske razstave, opremljene s katalogi, ki so Malešev umetniški opus, njegovo publicistično in zbirateljsko delo prikazale s tematskega, kronološkega in drugih vidikov. Prav tako pa so bili predstavljeni njegovi sodobniki: Stane Cuderman, Jakob Savinšek, Maksim Gaspari, Maks Koželj, umetniki Četrte generacije ter Mira Pregelj in druge slovenske kiparke in slikarke prve polovice 20. stoletja. V programu so tudi razstave, ki se sistematično lotevajo monografsko zastavljenih raziskav o kamniških ali s Kamnikom povezanih umetnikih, ki še niso doživeli samostojne predstavitve. Malešev obsežni ustvarjalni opus predstavljamo z občasnimi razstavami in strokovnimi publikacijami tudi v galerijah in razstaviščih v drugih slovenskih mestih in v tujini.

Ob tako lepem jubileju Galerije Miha Maleš smo se odločili, da v letu 2020 odpremo galerijo za individualne obiskovalce brezplačno. Tako omogočamo, da je umetnost dostopna vsakomur.

Vabljeni, da nas obiščete čim večkrat. Trenutno si lahko ogledate razstave Iva Mršnika, Agate Pavlovec ter stalni razstavi o Mihu Malešu ter razstavo o Kamniških in s Kamnikom povezanih umetnikov.

Dobrodošli.

Vir: Medobčinski muzej Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here