Trzinčanka med prejemnicami štipendije L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2020

0
2095

Fizičarka Lara Ulčakar se pri svojem delu ukvarja s teoretično fiziko

Ljubljana, 11. marec 2020 – L’Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta z nacionalno štipendijo L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2020 tudi letos nagradila tri perspektivne mlade raziskovalke. Med letošnjimi nagrajenkami, ki so prejele štipendijo v višini 5.000 evrov, je Lara Ulčakar, raziskovalka s področja fizike, ki prihaja iz Trzina. Poleg nje sta bili nagrajeni še Špela Trafela, kemičarka, ki raziskuje na področju nanoznanosti, in Petra Sušjan, ki raziskuje na področju biomedicine.

Nacionalni program L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« štipendije v Sloveniji letos podeljuje že štirinajstič. 37 dosedanjim štipendistkam se tako pridružujejo letošnje tri nagrajenke. Štipendijo so prejele za odličnost svojih raziskovalnih del, ki predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti in napredku družbe. Mlade raziskovalke so aktivne tudi pri promociji znanosti in prenosu znanja na mlajše generacije.

Uporabna vrednost raziskav v nanofiziki in kvantnem računalništvu

»Mladim ženskam, ki razmišljajo o izbiri znanstvene poklicne poti, svetujem, naj bodo pri svojem delu odprte za znanstvena sodelovanja izven svoje raziskovalne skupine. Naj se udeležujejo poletnih šol in konferenc, tam predstavljajo svoje delo in razpravljajo s čim več raziskovalci, saj bodo tako dobile nove ideje in si širile obzorja,« predlaga nagrajena 27-letna Lara Ulčakar iz Trzina, ki se v svojem raziskovanju ukvarja s teoretično fiziko, znanje pa prenaša na mlajše generacije tudi kot asistentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

V okviru doktorskega študija na omenjeni fakulteti raziskuje neravnovesno dinamiko topoloških izolatorjev. To so materiali z eksotičnimi lastnostmi, ki se v notranjosti obnašajo kot izolator, torej ne prepuščajo električnega toka, po robovih pa prenašajo električni tok brez upora. »To raziskovalno področje je pomembno in perspektivno tako z vidika temeljne znanosti kot tudi zaradi možne uporabne vrednosti v nanofiziki in v kvantnem računalništvu,« je povedal njen mentor prof. dr. Anton Ramšak s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Ti materiali bi lahko bili namreč uporabni kot sestavni deli v fotodetektorjih, termoelektričnih napravah, magnetnih napravah, laserjih, tranzistorjih in kvantnih računalnikih.

O programu in ženskah v znanosti

Nacionalni program L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«, ki je v Slovenijo vstopil leta 2006 in je del širšega partnerstva L’ORÉAL – UNESCO »For Women in Science«, prispeva k izboljšanju položaja in ozavešča o pomenu zastopanosti žensk v znanstvenih poklicih. Po podatkih Statističnega inštituta UNESCO za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni namreč znaša le 29,3 %, v Evropski uniji pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci le tretjina žensk. V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 %), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi. Kot še kažejo podatki Radia Slovenija, delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2016 znaša le 17 %, med rednimi profesorji je na naših univerzah le 32 % žensk, med izrednimi pa 39 %.

PR

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here