Pogrebi v času epidemije

128

Za vse pogrebe velja prepoved javnega zbiranja, omejitev na ožje družinske člane oziroma na ne več kot pet oseb. Vse zato, da se izognemo najhujšemu. Z moravškimi župniki smo dogovorjeni, da skrbijo tudi za to, da se pogrebi do nadaljnjega opravljajo v najožjem družinskem krogu. Enaka odredba velja za civilne pogrebe. Ne sme se več zgoditi to, kar se je zgodilo v četrtek, 19. marca 2020, ko se je na pokopališču v Moravčah odvil pogreb z desetkrat preseženim dovoljenim številom udeležencev pogreba. Gre za skrajno neodgovornost do sebe in drugih ljudi, ki so bili izpostavljeni nepotrebnemu tveganju z okužbo.

Odgovorna oseba pogrebne službe je domačim žalujočim razložil, da je zaradi razmer s korona virusom potrebno pogreb opraviti samo v okviru družine. Na pogreb je kljub temu prišlo veliko ljudi, med pogrebom pa so bili štirje govori, med njimi tudi bivši župan. Ta je bil s strani odgovorne osebe opozorjen, da takšno ravnanje ni primerno, vendar ne on ne ostali govorci niso upoštevali navodil pogrebne službe.

Prepoved javnega zbiranja velja tudi za vse, tudi za bivšega župana. Zanj še toliko bolj, saj bi se moral glede na svojo preteklo funkcijo vsaj on odzvati samozaščitno in ljudi takoj na licu mesta poslati domov. Namesto tega je držal govor, prepovedano nevarno javno zbiranje pa se je še podaljševalo. Takšni dogodki me kot župana – bolj kot bi bilo morda potrebno – navajajo k povečanju nadzora in h kaznovanju neodgovornih – v dobro vseh.

Hvala veliki večini, ki se obnašate odgovorno. Prej bomo sledili navodilom, prej bomo uspeli premagati virus. Živimo v izrednih razmerah in vem, da ni lahko. Toda odgovorno vedenje v teh časih rešuje življenja. Ostanite doma. Ostanite zdravi.

Vir: Občina Moravče

Oglasno sporočilo