NOV!CE 2006: Univerzale, podhod, grad Jable, napis COMING…

0
1274

Univerzale druga Metelkova?

Kot je znano, je Banka Domžale postala lastnica poslovnih stavb bivšega Univerzala, doslej pa skupaj z občino še niso našle prave vsebine za ta kompleks. Najbolj znana, pa žal neuresničena je bila ideja, da bi te prostore namenili za ljubljanske umetniške akademije, vendar se je mesto Ljubljana zadnji trenutek odločilo, da visokošolskih institucij ne bo ‘izpustilo’ iz rok in tako je lokacija v Domžalah ostala prazna. Kot vemo, še vedno potekajo dogovori v tej smeri, da bi se v lepo secesijsko stavbo Univerzala umestila visoka šola za design, katere doslej Slovenija še nima.
Medtem, ko se vrstijo kombinacije in dogovarjanja, pa stavba postaja vse bolj podobna tistim na Metelkovi v Ljubljani. Zadnje čase je vsa ozaljšana z grafiti, ki so edina vidna sprememba. Ne vemo, če se lastniki iz Banke Domžale kdaj sprehodijo mimo te svoje lastnine, po videzu sodeč pa so pozabili nanjo.

_______________________________________________________________________

V Domžalah nov podhod

Pod regionalno cesto Ljubljana-Maribor že nekaj časa gradijo nov cestni podhod. Investitor gradnje, ki poteka v okviru zazidalnega načrta D-12 Bistra, je Graditelj Kamnik, ki hiti z gradbenimi deli, saj je rok za dokončanje konec decembra 2006.

Podhod, ki bo povezoval novo stanovanjsko sosesko Bistra in trgovski center Breza oziroma center Domžal z Rodico, bo omogočal kolesarjem in pešcem varnejšo in hitrejšo pot. Pomeni pa tudi hitrejši dostop do trgovin v centru Domžal, na drugi strani magistralne ceste, zelo pomembno pa je tudi dejstvo, da bodo otroci varneje prišli do šole in vrtca. Morda je potrebno poudariti, da je ta podhod kot tudi semafor pri gostišču Keber zgrajen kot obveznost Graditelja Kamnik pri izgradnji kompleksa Bistra.
Podhod je vsekakor pomembna pridobitev za Domžale, čeprav v času gradnje predstavlja za voznike, predvsem v prometnih konicah,  znatno oviro na cesti.
D.Šraj

_______________________________________________________________

 

Grad Jable – kje je že to?

Čez leto dni bo Slovenija predsedovala Evropski uniji in diplomacija dela s polno paro. Objekt v naši najbližji okolici, grad Jable, ki je čudovito obnovljen prav v ta namen, pa ostaja nekako anonimen. Pred kratkim so ga med političnim komentarjem podrobneje prikazali na osrednji slovenski tv, vendar niso niti z besedico omenili, kje ta prekrasni grad leži. Nemalokrat slišim trditev: ah, da, to je grad nekje tam,  na Gorenjskem.

Že v prihajajočem letu se bo na gradu zvrstilo veliko sprejemov, mnogo tujcev bo več dni, tudi več tednov bivalo v njem, pa vendar ni opaziti nobenih vidnejših oznak, opozoril ali informacijskih tabel, ki bi tujcu povedale, kje ta grad leži in ga opozorile na to, kaj vse si med bivanjem pri nas lahko ogleda. Kot da ni skoraj na dosegu roke prekrasna cerkev Groblje, zanimiva in turistom malo znana Železna jama, pa Kamnik z vsemi svojimi lepotami in večnim vprašanjem, zakaj ni turistov. Imamo lepote, nič manjše kot v Avstriji ali Italiji, vendar se odgovorni ne potrudijo niti toliko, da bi ob cesti postavili dostojne in vidne informacijske table. Pa menda niso občinske meje največji problem pri razvoju turizma?

______________________________________________________________

Napis Coming

Ob vpadnici v Domžale se na pročelju poslopja tik ob cesti zelo na daleč vidi reklamni napis COMING. Še dobro, da nimamo kakšnih sitnih turistov, ki bi brskali po okolici in hoteli v reklamirano prodajalno po nakupih, pa bi vesoljna Evropa lahko zvedela za našo šlamparijo. Ima pa napis eno prednost: zamislite si, kako prazna in pusta bi bila fasada brez teh vijoličnih črk, ki so v sijajnem barvnem sozvočju z bližnjim še bolj pustim pročeljem SPB-a. Vsaka stvar je za nekaj dobra, pravi pregovor.

 

Oglasno sporočilo