Zeleni Slovenije – Občinski odbor Občine Domžale ob svetovnem dnevu Zemlje: Prenehajmo z metanjem peska v oči in ukrepajmo!

0
1301

Zeleni Slovenije se ob svetovnem dnevu Zemlje 2020, ki je dočakal »abrahama«,saj se  na svetovni ravni letos praznuje že 50.leto zapored, na javnost obračamo s peticijo: Pravica do čiste pitne vode za vse? Dovolj je bilo praznih obljub, čas je za dejanja. Naša voda ne bo nikoli naprodaj!

Zbiranje podpisov se z današnjim dnem začenja na povezavi:https://www.peticija.online/pravica_do_iste_pitne_vode_za_v…

Podpise bomo na začetku zbirali preko spleta, upamo pa, da bodo se razmere v Sloveniji toliko umirile, da bomo tudi na terenu. Zbrane podpise bomo v začetku junija vložili v Državni zbor Republike Slovenije.

Zeleni vabimo vse, katerim predstavlja varovanje našega planeta osnovno vrednoto, da se s podpisom pridružijo in s tem pomagajo pri boju za naš planet.

Zeleni Slovenije smo se ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje odločili, da ga posvetimo vodi. Z veliko medijske pozornosti in podpore je bil konec leta 2016 v ustavo dodan 70.a člen, ki je izrecno zapisal pravico do pitne vode za vse državljane Slovenije.

Zainteresirana strokovna javnost je upravičeno pričakovala, da bo dopolnitev ustave postavila temelj doslednejšemu izvrševanju človekove pravice do pitne vode in spodbudila potrebne spremembe na zakonodajnem področju.

Zeleni Slovenije ugotavljamo, da je bila to gesta vladajočih, ki pa ni imela resnih ambicij to uveljaviti tudi v praksi, saj se vse do danes ni spremenilo nič. Celo nasprotno, ugotavljamo, da je stanje na področju oskrbe prebivalcev s pitno vodo zaskrbljujoče. Peticija je tudi odziv na zahteve “mednarodnih fiskalnih pritiskov”, ki si želijo privatizacije naravnih, še posebej pa vodnih virov.

Peticija vsebuje 10 konkretnih zahtev od nosilcev oblasti, 1. pa se glasi: Po vpisu pravice do pitne vode v Ustavo RS je potrebno v najkrajšem času uskladiti in dopolniti zakone, podzakonske akte, uredbe, za implementacijo ustavnega člena v pravni red Slovenije s področja okolja, komunalne dejavnosti, gospodarskih dejavnost, lokalnih skupnosti in financ, da zagotovimo izvajanje ustavne pravice do pitne vode in s tem naše vire zaščitimo pred tujimi multinacionalkami.

Zeleni vabimo vse, katerim predstavlja varovanje našega planeta osnovno vrednoto, da se s podpisom pridružijo in s tem pomagajo pri boju za naš planet.

Zeleni Slovenije- Občinski odbor Občine Domžale
Gregor Horvatič, Občinski svetnik in Predsednik OO Domžale

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here