Prva pomoč si lahko tudi ti

0
2733

Mnogo let je minilo od ideje povečati gasilski dom v Krašnji in obenem pridobiti dvorano za nastope kulturnega društva. Občina Lukovica je kot investitor zagotovila sredstva za elektro instalacije ter vgradnjo notranje opreme, oboje z vključenim strokovnim gradbenim nadzorom za današnjo podobo večnamenske dvorane v Društvenem domu Krašnja. Sredstva za vsa ostala dela so se črpala iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Konec maja 2020 je bilo izdano tudi uporabno dovoljenje in tako pridobljena luč za izvedbo vsebinskih aktivnosti.
Verjetno bi bila v petek, 4. decembra, dvorana polna znanja željnih občanov, a žal zaradi razmer to ni bilo mogoče. Tako je tokratni  medgeneracijski spletni dogodek v živo, ki je zajemal  izobraževanje o uporabi AED avtomatskega zunanjega defibrilatorja,  še kako prav prišel za osvežitev spomina.
Najprej nam je spregovorila Katja Pervinšek o zastoju srca, simptomih, ki napovedujejo zastoj srca in o tem, kako postopati s človekom ob opisanih znakih. Podali smo se v realnost, k osebi, ki se je zgrudila na tla. Tu smo ponovili vrstni red postopanja. Se pravi, najprej preveriti, če diha in sicer tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho, da slišimo, in lice na obraz, kjer  začutimo sapo. Istočasno opazujemo, če se prsni koš dviga. Če bolnik diha, ga damo v položaj nezavestnega, če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in poročamo: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se nahajamo, kakšno je stanje poškodovanca, koliko je poškodovanih in kakšno pomoč potrebujemo. Ob tem ne smemo pozabiti, da nam s številke 112 dajejo navodila, kako postopati v primeru nesreč. Takoj, ko smo ugotovili, da oboleli ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž in nato 2 vpiha, kar ponavljamo. Zaradi znanih razlogov tokrat dveh vpihov niso dajali, ampak so izvajali le masažo srca. Nato  je na vrsto prišel  avtomatski zunanji defibrilator. Ker se ob vsaki nezgodi zbere okoli kar nekaj ljudi, svojcev, sosedov, pa tudi firbcev, nekoga od njih  poprosimo, da nam prinese AED. Ponj je skočil Matej Barlič, ki je nato zamenjal Katjo pri masaži. Ob tem je zelo dobro vedeti, kje je AED, oziroma kje ga iskati. Pri tokratnem reševanju je to potekalo zelo hitro, ker je AED  v Krašnji  na gasilskem domu. Ko sta začela z njegovo uporabo, jima je le ta takoj pričel dajati govorna navodila za potrebno postopanje. Ker enkratni električni udar ni bil dovolj, je bilo potrebno pomoč ponoviti, ob tem pa velja opozorilo, da se je potrebno odstraniti in se ponesrečenca dotakniti šele, ko nam to sporoči AED (avtomatski zunanji defibrilator), ki s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Uporablja ga lahko vsak, z njim je postopek enostaven, povsem varen in je uporabniku v veliko pomoč, če le sledi navodilom.
Tokrat smo se lahko prepričali, da tako kot šola, tudi izobraževanje ob pomoči sodobne tehnike lahko deluje na daljavo, kar potrjuje, da se gasilke in gasilci dobro znajdejo ob vseh situacijah.
Prenos dogodka, ki je preko  ZOOM-a dobro uspel, je spadal v sklop dejavnosti »Ureditev večnamenskih prostorov v Društvenem domu Krašnja«, ki se financira iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje.
Člani PGD Krašnja se za pomoč zahvaljujejo Občini Lukovica in CZR Domžale za izposojo orodij za prikaz.
Ostaja pa njihova želja po skupnem srečanju v novih prostorih, a če to zaradi razmer ne bo izvedljivo, bodo pripravili še kakšno izobraževanje na daljavo.
In še enkrat velja opozorilo, da je pri srčnem zastoju vsaka minuta dragocena.

DJDOglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here