Lanišek iz SSK Mengeš blesti med svetovno elito

0
619

Anže Lanišek je z odličnimi nastopi prejšnji mesec iz vikenda v vikend skrbel, da je bil v rezultatih smučarsko-skakalnih tekem na najvišji ravni pod njegovim imenom in priimkom blizu svetovnega vrha izpisan tudi naziv njegovega kluba – SSK Mengeš. Domžalski as je namreč kot po tekočem traku nizal vrhunske skoke in z njimi potrjeval, da je v tej sezoni najboljši slovenski skakalec.

Potem ko si je v Nižnem Tagilu priskakal deveto in 17. mesto, je na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici kot najvišje uvrščeni Slovenec zasedel dvanajsto mesto. Za nameček je Anže na letalnici bratov Gorišek odjadral do novega osebnega rekorda (234,5 m), s katerim je za 8,5 metra preletel prejšnjo najboljšo znamko mengeškega kluba, ki si jo je več kot petnajst let lastil Rok Benkovič. A to še ni bilo vse: z odličnima poletoma je povrhu na ekipni preizkušnji prispeval levji delež k četrtemu mestu Slovenije.

Z zelo dobrimi planiškimi poleti si je 24-letni Domžalčan izdatno okrepil svojo samozavest, tako da je bilo le še vprašanje, kdaj se bo prvič v sezoni zavihtel na zmagovalni oder. To mu je nato kljub hudim bolečinam v hrbtu uspelo v Engelbergu, kjer je na prvi tekmi zablestel s tretjim mestom ter se tako razveselil svojih tretjih (posamičnih) stopničk v svetovnem pokalu po drugem mestu v Visli ’19 in tretjem v Ruki ’19. Da nikakor niso bile naključje, je že 24 ur pozneje dokazal še s četrtim mestom na drugi tekmi v Švici, na kateri je le za 0,6 točke zaostal za najboljšo trojico.

Zatem je Lanišek veliko premoč v domovini potrdil še na državnem prvenstvu na Bloudkovi velikanki v Planici, kjer je prepričljivo ubranil zlato lovoriko, prestižno novoletno turnejo pa je odprl z devetim mestom v Oberstdorfu, kjer je bil znova najboljši Slovenec. Anžetove vrhunske predstave so vsekakor sijajna napoved za nadaljevanje sezone in svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju med 23. februarjem in 7. marcem v Oberstdorfu, torej tam, kjer se je leta 2005 z zlato kolajno na srednji skakalnici ovenčal Rok Benkovič.

Od mengeških skakalcev se je minuli mesec dokazoval tudi 16-letni Taj Ekart, ki si je na tekmah alpskega pokala v Seefeldu med 77 tekmovalci iz šestih držav priboril 16. in 33. mesto. Zatem se je udeležil tudi članskega državnega prvenstva v Planici in potrdil svojo nadarjenost z 22. mestom.

Ob tej priložnosti bi se radi v klubu še iskreno zahvalili dosedanjim zvestim pokroviteljem ter seveda vsem Mengšanom in okoličanom, ki ste podprli »projekt« koledarja za letošnje leto. Tudi z vašo pomočjo bodo lahko varovanci Aleša Selaka in njegovega pomočnika Luke Brnota še naprej marljivo vadili in dosegali podobne ali še boljše uspehe.

Besedilo: Š. M.
Foto: Š. M.

 

Oglasno sporočilo