Zaboršt

0
1512

V Civilni iniciativi Zaboršt Domžale smo združeni krajani Zaboršta in tudi prebivalci Domžal in okoliških krajev. Organizirali smo se zaradi nasprotovanja spremembi OPPN z območja za stanovanjsko gradnjo v poslovno trgovsko industrijsko cono sredi stanovanjskega naselja. Nasprotujemo tudi nameravanemu grobemu posegu v zaščiteno območje pljuč Domžal – hriba Šumberka s pozidavo te cone in megalomanskega krožišča. Župan, ki svoje interese skriva za svojimi svetniki, ki morajo vedno glasovati po njegovi direktivi, je le te tudi tokrat z zavajanjem in lažmi “prepričal”, da so preglasovali razum in skrb za okolje. S tem so poteptali osnovne pravice prebivalcev Zaboršta do prijaznega bivalnega okolja. Ker niso upoštevali zahtev prebivalcev Zaboršta, Krajevne skupnosti Slavka Šlandra, niti Civilne iniciative Zaboršt, smo bili prisiljeni poiskati pravno pot. Vložili smo zahtevo za razpis referenduma, ki je potekal od 4.3 do 6.4. 2021. Zaradi umazane igre župana in občinske uprave smo bili obveščeni o možnosti zbiranja podpisov za referendum tik pred določenim datumom. Tako nismo mogli pravočasno pripraviti vsega potrebnega za izvedbo zbiranja podpisov. S tem smo izgubili nekaj dni. Prav tako nismo dobili nobenega števila potrebnih glasov ZA s strani občine, ampak samo podatek 5 % volivcev.

Stojnico z informacijskimi materiali  in obrazci za podporo smo postavili pri tržnici v Domžalah in tako je bila precej oddaljena od upravne enote. Vsak, ki je želel oddati svoj glas, je moral namreč obrazec odnesti od  stojnice do upravne enote in overjenega spet oddati na stojnici. Ta način je precej občanov, ki so nam sicer dali podporo, odvrnil od overjanja obrazcev.

Podpise so morali vsi, ki so glasovali, overiti na Upravni enoti Domžale in sicer samo v času uradnih ur Upravne enote – dopoldne, samo v sredo tudi popoldne. To je pomenilo, da bi moralo veliko podpisnikov vzeti dopust za oddajo glasu. V zadnjem tednu se je zgodil še lock-down – zaprtje države. Možnost oddaje glasov je je bila tudi z digitalnim podpisom, pri čemer  pa sistem večkrat ni deloval, oz. so se pojavljale težave z vpisom preko si-pass certifikata. Tako smo bili prikrajšani najmanj za en teden zbiranja podpisov.

Prepričani smo, da bi v normalnih razmerah uspeli zbrati dovolj glasov za razpis referenduma.

Ne glede na vse težave, ovire in postopke, smo zbrali resnično veliko glasov podpore – okoli 1000, za kar smo neizmerno hvaležni vsem, ki so razumeli naš namen, nas podprli in se resnično potrudili ter oddali svoj glas ZA referendum. Zadeva še ni zaključena.

Zaradi vseh težav in ovir smo vložili pritožbo na vrhovno sodišče Slovenije. Pričakujemo pozitivno rešitev in uspešnost naše pobude.

Prebivalci Zaboršta se ne damo, saj se borimo za življenjsko okolje tako nas, kot vseh prebivalcev Domžal.

Zato sta vloženi še Tožba proti županu in občinski upravi ter Pobuda za ugotavljanje ustavnosti in zakonitosti odloka o OPPN in komunalnem opremljanju.

Pripravljamo tudi tožbo po Evropski direktivi 2196 o polutantih in benzenih v bivalnem okolju, kjer mora biti koncentracija 0 in so vse članice EU kazensko odgovorne za kršitve.

 

Za civilno iniciativo Zaboršt Domžale
Ivan Pšag

p.s:
Pravkar dobili sklep vrhovnega sodišča.

Zadeva se vrne v odločanje upravnemu sodišču 1. stopnje. Župan in občinska uprava delata vse, da prebivalci Zaboršta in Domžal ne bi bili uspešni.
Torej je Občina spet pohitela in svoj sklep objavila v občinskem vestniku, čeprav odločitev glede referenduma še ni dokončna.

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here