Odprtje razstave Slovenska majolika

0
832

Včeraj, 8.7.2021 se je na gradu Zaprice odvijalo odprtje razstave z naslovom Slovenska majolika. Zbranim se je ob tej priložnosti v imenu Občine Kamnik pridružil podžupan Bogdan Pogačar skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar. S skupnim projektom Narodnega muzeja Slovenije in Medobčinskega muzeja Kamnik želijo organizatorji dati kamniški majoliki pravo mesto v slovenskem in evropskem merilu, po drugi strani pa spodbuditi ustvarjalce, da se ta del nematerialne kulturne dediščine – torej znanje, vedenje, spretnosti izdelave in poslikave majolike ne pozabi.

Majolika ima tako v kamniški kot tudi v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.

Razstava je delo avtorjev dr. Mateje Kos iz Narodnega muzeja Slovenije, Saše Bučan in Marka Kumra iz Medobčinskega muzeja Kamnik ter je nastala v sodelovanju s številnimi sodelavci Ireno Radej, mag. Andrejem Dularjem, Tomislavom Kajfežem, Borisom Radjenovićem, Sašo Rudolf, dr. Zoro Žbontar, fotografom Tomažem Laukom, restavratorkami Janjo Slabe, Ajdo Purger, Teo Kregar, oblikovalkama Ariano Furlan Prijon in Barbaro Bogataj Kokalj.

Pozdravne misli zbranim je namenila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, razstavo sta predstavila avtorja dr. Mateja Kos in Marko Kumer.

.

“>Razstavo pa je v imenu Občine Kamnik odprl podžupan Bogdan Pogačar: »Kamniška majolika ni vrč za pijačo, je zgodba, je mit, je zaščitni znak in je pripovedovalka zgodovine. S svojo tipično poslikavo in izgledom si je našla svoj prostor med majolikami v evropskem lahko pa rečemo tudi v svetovnem merilu. Kamnik je ponosna prestolnica majolik na Slovenskem. Kamniška majolika ni najbolj številčna, ni najstarejša, je pa zagotovo najlepša majolika na svetu. S filigransko natančnostjo ročno izdelanih in poslikanih majolik, ki jih najdemo v domovih po vsem svetu, različnih velikosti in poslikav, vsaka izmed njih nosi sporočilo, čustva in zgodbo ustvarjalca in okolja, od koder prihaja. Z majoliko, lahko rečem, se je Kamnik usidral na zemljevid tovrstne umetnosti ročne poslikave keramike in bo tam ostal za vedno. Občina Kamnik je ponosna na zgodovino kamniške majolike in hvaležna vsem tistim, ki skrbite, da se zgodba o njej nadaljuje in, da znanje poslikave in izdelave majolik ne bo šlo v pozabo, ampak se znanje širi med mladimi ustvarjalci. Zahvaljujem se vsem pripravljalcem razstave, Narodnemu muzeju Slovenije, Medobčinskemu muzeju Kamnik, ustvarjalcem in vsem, ki imate kamniško majoliko radi. Občina Kamnik na svoj način z izročanjem majolike kot protokolarno darilo ponosno skrbi za prepoznavnost majolike tako doma kot tudi v tujini. Vsem želim prijeten ogled te razstave in, da zgodba o kamniški majoliki ne bi imela nikoli konca.«

Ob tej priložnosti se je odvijal prikaz poslikave kamniške majolike s strani dolgoletne ustvarjalke Irene Radej.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo na gradu Zaprice na ogled do maja 2022.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here