Do zdravnika šele po štirih dneh in negativnem testu: otrok z vročino ni bil dobrodošel

0
976

Če otrokova mama ne bi vztrajala, da odlaganje diagnostike ni sprejemljivo, bi od otrokovega prvega dne vročine do obiska laboratorija minili štirje dnevi. Opozorila, da lahko zdravnik bolnika pregleda tudi ob povišani temperaturi, ponekod očitno niso zalegla.

Osnovnošolca, ki ga je vročina nedavno doletela v soboto, v ponedeljek v bližnjem zdravstvenem domu (kraj Ljubljana) brez rezultatov testa z metodo PCR niso hoteli pregledati. »Za testiranje bi bil na vrsti naslednji dan. Ker pa bi čakali še na rezultate testa na covid-19, bi smel v laboratorij šele v sredo,« je povedala njegova mama. Potem ko je vztrajala, da takšno odlaganje diagnostike ni sprejemljivo, so sina vendarle sprejeli, a le v laboratoriju. Tako je bilo jasno vsaj, da ne gre za bakterijsko vnetje, ki bi zahtevalo zdravljenje z antibiotikom. A zdravnica je otroka pregledala šele, ko je bilo znano, da test ni pokazal na okužbo z novim koronavirusom.

Dečkova mama se sprašuje, kako je mogoče, da ponekod v zdravstvu še vedno prevladuje tako nesorazmeren strah pred bolniki s simptomi covida-19. »Danes upravičeno pričakujemo, da imajo zdravstvene ustanove na voljo dovolj opreme, da lahko preprečijo širjenje okužb. Ne nazadnje pa so imeli zdravstveni delavci možnost, da se pred covidom-19 zaščitijo s cepljenjem,« je dejala.

Posledice so lahko katastrofalne

Na odlaganje obravnave ljudi s simptomi covida-19, ki ima lahko v primeru resnih obolenj katastrofalne posledice, so bolniki in njihovi svojci opozarjali že lani. Med najbolj odmevnimi je bila izkušnja družine petletnika s poškodovano nogo. Pop TV je lani avgusta poročal, da so otroka kljub bolečinam in vročini sprva poslali domov, češ da morajo najprej pridobiti izvide testiranja na novi koronavirus. Operiran je bil – potem ko so ga zaskrbljeni starši sami še enkrat pripeljali na urgenco – šele po 21 urah oziroma po zdravnikovi oceni, da gre za sepso in da čakanje na rezultate testa ni smiselno.

Konec lanskega septembra je svetovalka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek opozorila, da lahko zdravnik bolnika pregleda tudi ob povišani temperaturi. Vsaka vročina še ni covid-19, je izpostavila in spomnila, da je lahko povišana temperatura znak nevarnih stanj. Takratni minister za zdravje Tomaž Gantar pa je zagotavljal, da zavračanja bolnikov, ko še niso znani rezultati testiranja na novi koronavirus, ne predvidevajo nobena navodila. Omenil je tudi možnost pritožbe pacientov v okviru zdravstvenega zavoda, kjer je prišlo do takšnega dogajanja. Zdravstvene zavode so na to vprašanje opozarjali, je dodal, a ocenil, da jih ne morejo »več kot prepričevati«.

dnevnik.si (delno)
Fotografija je simbolična

Oglasno sporočilo