18. poletni kulturni festival Kamfest je odprl svoja vrata

0
774

Včeraj popoldan je svoja vrata odprl že 18. festival Kamfest, ki ga tudi letos organizira Kulturno društvo Priden možic v sodelovanju s soproducenti, in se bo odvijal vse do 14. avgusta. V devetih festivalskih dneh bomo lahko prisostvovali kar 55 žanrsko izjemno pestrih dogodkov, na vsakega pa lahko, z izjemo nedelje, pridete tudi z vlakom. Kamfest sta na Mestnem odru, ki stoji za kavarno Veronika, odprla župan Matej Slapar in vodja programskega odbora Festivala Kamfest Goran Završnik.

.

Ljubitelji razstav so si danes lahko na gradu Zaprice ogledali razstavo Makaroni in kofe iz Šmarce, v Maleševi galeriji razstavo Med viharjem in jasninov Galeriji Pogled pa razstavi z naslovom Umik ter Med viharjem in jasnino. Na vrvišču ob Glavnem trgu se je vrtela glasba z naslovom Sanje o Gozdu, kjer pa je postavljena tudi razstava Irene Gayatri Horvat.

V Ključavničarstvu Kreativne četrti Barutana smo popoldan odprli razstavo Oliverja Pilića: Sto let (a Hundred Years), ko se je dan prevesil v večer pa prisluhnili koncertu skupine Mrfy, ki so nas ogreli z ritmi indie rocka.

.

Naši najmlajši so se pod Otroškim odrom na Glavnem trgu zabavali ob predstavi Kolesar, kjer je za več kot odlično vzdušje poskrbel vrhunski klovn Ravil Sultanov. Vse festivalske dni bo ta oder vabil vse, ki so navdušeni nad uličnimi predstavami in vabil seveda predvsem naše najmlajše, ki si bodo lahko ogledali zanimive predstave.

.

Vsak dan bo Glavni trg prinesel tudi narodno-etno vzdušje v okviru tako imenovanega programa Pr’ Goslač. Danes sta oder odprla Jonas pa Gorazd – akustični duet izpod kamniških planin, ki z avtorsko glasbo predstavljata to, kar ju navdihuje, med drugim tudi okoliška narava in potovanje posameznika skozi obdobja v življenju. V večernih urah pa sta goslaški ritem predala duetu Buh in Ugo, ki sta spontano preigravala dobre stare muzike.

.

Obiskovalci so se lahko sprehodili po Kamfestovskem art sejmu, ki se vsak dan odvija med 17. in 23. uro na ulici Glavnega trga, knjižnica na prostem, pod okriljem Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, pa ves čas festivala ponuja bralni kotiček navdušencem knjig.

.

Ob uradnem pričetku festivala sta zbrane na Mestnem odru pozdravila tudi župan Matej Slapar in vodja programskega odbora Festivala Kamfest Goran Završnik. Slednji je obzačetku festivala povedal: »Pozdravljeni na 18. ediciji Kamfest-a. To je današnji četrti dogodek. Vesel sem, da je pred nami koncert skupine Belin, ki je fina mešanica Kamničanov in njihovih prijateljev, ki so jih pripeljali od drugod. Še predno pa zasedbo Belin povabimo na oder, pa naj nanj povabim osebo, ki od začetka verjame v Kamfest. Ne le kot župan, temveč od kar se poznamo. Izvolite župan.«

.

Župan Matej Slapar pa je ob tej priložnosti dejal: »Dobrodošli na Kamfest-u, ki v teh prvih avgustovskih dneh privabi množico od blizu in daleč. Letos je pred nami, kot je dejal Goran, 18. izvedba tega edinsvtenega festivala. Letos bomo priča 55 vrhunskim dogodkom na šestih prizoriščih. Ponosen sem na kamfestovsko ekipo pod vodstvom Gorana Završnika in Roka Kosca. Ponosen pa sem tudi na to, da se je ekipa držala pravil in festival izvaja v skladu z navodili pristojnih institucij. Želim si, da bo kljub omejitvam, ki jih imamo, letošnji Kamfest uspel. Iskrena hvala Kulturnemu društvu Priden možic in Mladinskemu centru Kotlovnica ter vsem drugim soproducentom. Uživajte na Kamfest-u 2021.«

Oder pa sta nato predala odlični zasedbi Belin, v zasedbi Neže Bogataj, Matica Smolnikarja in Anžeta Žurbija, Klemna Bračka in Vanje Dizdarevića, ki pa so poskrbeli za preplet glasbe različnih kultur s priredbami v slovenskem jeziku.

To je le prvi dan in nič še ni zamujenega, zato se vidimo v mestu Kamfest-u.

Sobota, 7. avgust 2021

  • 18:00 Otroški oder, Glavni trg / Globus Hystericus: Pot v Tadam
  • 18:00 Oder Barutana / Gražna razprodaja
  • 20:30 Mestni oder / koncert: Avtomobili*
  • 21:00 Barutana / predstava: Aleksej Mironov in Bon Voyage
  • 21:30 Pr’Goslač / Manca Berlec in Anže Babnik

Nedelja, 8. avgust 2021

  • 18:00 Otroški oder, Glavni trg / Gledališče Unikat: Gremo z vlakom
  • 19:00 Pr’ Goslač / muzika Jonas pa Gorazd
  • 20:30 Mestni oder / koncert: Noctiferia*
  • 21:00 Barutana / Lukavi Luka in Šmentane muhe
  • 21:00 Kino Kamfest, Samostan Mekinje / predpremiera filma Ameba

* Vstopnina: 10 EUR. Prodaja vstopnic na www.mojekarte.si in v prodajnih mestih v sistemu mojekarte.si.

Za vse obiskovalce festivalskih odrov, nastopajoče in ekipo je organizirano brezplačno hitro testiranje in cepljenje (Janssen) na točki pri Domu kulture Kamnik. Hitri testi in cepljenje bodo potekali vsak dan festivala med 17. in 20. uro.

Več informacij o dogodkih in prizoriščih je dostopnih na uradni spletni strani Kamfest-a 2021, in sicer na povezavi www.kamfest.org ali TUKAJ.

Oglasno sporočilo