17. srečanje gasilskih veteranov Gasilske zveze Kamnik

0
790

V okviru Gasilske zveze Kamnik je včeraj popoldne na igrišču, pri Podružnični šoli Sela, potekalo 17. srečanje in tekmovanje gasilskih veteranov in veterank Gasilske zveze Kamnik. Zbranim 83 veterankam in veteranom iz 10 društev so se pridružili župan Matej Slapar, predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franc Vrankar.

Tradicionalno srečanje se je začelo s postrojem vseh udeležencev, nato pa so veterani Prostovoljnega gasilskega društva Kamniška Bistrica za eno leto predali prapor veteranom Prostovoljnega gasilskega društva Sela.

.Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franc Vrankar je najprej vse pozdravil, nato pa med drugim povedal: »V tem letu je društvo prevzelo nov gasilski dom. Operativno področje, ki ga pokriva Prostovoljno gasilsko društvo Sela je precej raztreseno z manjšimi zaselki. Zato je bila med člani dolgo prisotna želja po nabavi gasilske cisterne, ki bi društvu omogočila učinkovit izvoz na požar. Ta želja se je uresničila leta 2013, ko smo od Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik dobili gasilsko vozilo GVC 16/24. V naslednjem letu smo v društvu nabavili poveljniško vozilo Nissan Terrano, ki smo ga letos prodali zaradi nabave novega kombija, ki smo ga kupili od Prostovoljnega gasilskega društva Kamniška Bistrica ter ga preuredili tako, da ustreza našim potrebam. Ob koncu prireditve si ga lahko ogledate. Leta 2018 smo z lastnimi sredstvi kupili Volkswagen 4×4 za prevoz moštva. Danes šteje naše društvo 240 članov, od tega je 14 veteranov, ki zastopajo naše društvo na občinskih tekmovanjih in se udeležijo različnih prireditev in srečanj. Njihovo število iz leta v leto narašča in nanje smo ponosni. Ponosni smo tudi na našo mladino, saj imamo preko 50 pionirjev in mladincev, ki uspešno sodelujejo v občini in regiji. Pred leti smo imeli tudi ekipo članic A, ki je uspešno tekmovala tudi na državnem nivoju. V društvu se trudimo, da smo zgled mladini in da so domačini lahko ponosni na nas. Zato z veseljem priskočimo občanom na pomoč tudi ko ne gori, a nas potrebujejo. Na koncu vam želim prijetno druženje in obilo športne sreče na tekmovanju. Lepo vas pozdravljam z gasilskim pozdravom Na pomoč.»

Za njim je nagovoril prisotne predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik, ki je ob tej priložnosti dejal: »Spoštovane starejše gasilke in starejši gasilci, spoštovani gostje in ostali prisotni, prav lepo pozdravljeni. Gasilski veterani ustvarjate zgodovino gasilske organizacije. S svojimi izkušnjami in znanjem imate prav posebno mesto v tej organizaciji. Zelo me veseli, da kljub letom, ki vas bremenijo, vztrajate v gasilskih vrstah in nam predajate izkušnje ter znanja. Zato, da je gasilstvo danes na tako visoki ravni, ste zaslužni tudi vi, starejše gasilke in starejši gasilci in prav je, da se srečate, pogovorite, poveselite ter tudi preverite svoje znanje in spretnosti. Čestitam vam za športni duh in uspeh, ki ga boste dosegli na današnjem tekmovanju.

Preteklo leto je bilo zaznamovano z epidemijo Covid. Vsi načrtovani dogodki so bili odpovedani, prav tako so bile odpovedane vse aktivnosti, ki ste jih načrtovali. Tukaj moram omeniti, da smo kljub “težkim koronskim”  časom na Gasilski zvezi delali in se pripravljali na nove izzive. Med drugim smo želeli, da se v vseh komisijah poleg ustaljenih in tradicionalnih vsebin vnesejo tudi nove, sveže vsebine. Na podlagi prošnje, ki je bila podprta z dobrimi argumenti, nas je uslišala tudi lokalna skupnost in nam namenila več sredstev. Prvi rezultati tega so že tu. Nabavljene so prve veteranske obleke, nekaj opreme pa bo potrebno še pridobiti. S tem boste lahko zgodovino gasilstva v Občini Kamnik, ki je dolga preko 135 let, predstavljali na najrazličnejših prireditvah in dogodkih, na kar sem najbolj ponosen. Upam, da vam tudi vse preostale aktivnosti, načrtovane za leto 2021, uspe izvesti in izpeljati, vendar brez prilagajanja ukrepom in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ne bo šlo. Kot kaže bo trend in stalnica v bodoče postal tako imenovani pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Upam, da boste današnje srečanje zapustili z lepimi vtisi ter, da se naslednje leto zopet srečamo ob podobni priložnosti. Na koncu vas lepo pozdravljam z gasilskim pozdravom Na pomoč.«

Župan Matej Slapar pa je veterankam in veteranom namenil naslednje misli: »Spoštovane tovarišice gasilke in tovariši gasilci, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franc Vrankar, predsednik Gasilske zveze Kamnik Tomaž Zabavnik in vsi ostali člani in članice, lepo pozdravljeni tudi v imenu Občine Kamnik. Kot je povedal že moj predhodnik, ste veteranke in veterani tisti, ki ste gradili gasilstvo v zadnjih šestdesetih letih in ste tisti, ki imate največ izkušenj na področju gasilstva v Občini Kamnik in še danes držite marsikatero društvo pokonci s svojim znanjem, izkušnjami, zagnanostjo in s svojo pripravljenostjo priskočiti na pomoč 24 ur na dan, vse dni v tednu. Svoje znanje še vedno nadgrajujete na tekmovanjih tako, da ste vedno v formi. Zato sem vam v imenu Občine Kamnik in v imenu sistema Civilne zaščite iskreno zahvaljujemo in vam želim, da bi danes izpopolnili svoja znanja, da bi bili uspešni, da bi se podružili in da bi tudi v prihodnje lahko bili na razpolago. Iskrena hvala za vse, kar nam dajete. Zaključujem z gasilskim pozdravom Na pomoč.«

Sledil je kratek kulturni program, v katerem so sodelovali Jana Trebušak in Joli ter Klemen Leskovec. Za preplet misli in besed pa je poskrbel Andrej Matjan.

V Gasilsko zvezo Kamnik je vključenih 200 članov – veteranov in 30 članic – veterank, ki delujejo v 13 prostovoljnih gasilskih društvih. Včeraj se jih je, kot rečen, zbralo 83. Po uradnem delu slovesnosti so se pomerili v družabno-gasilskih igrah ekip (trojk) in posameznikov. Tekmovali so lahko vsi gasilci, ki so dopolnili 58 let in gasilke, ki so dopolnile 48 let.

Ker so gasilski veterani še vrli gasilci, so se pomerili kar v dveh sklopih, in sicer v gasilskih in športnih disciplinah. Vsaka tekmovalna enota, ki jo je sestavljala ekipa s tremi člani, se je pomerila tako v šestih disciplinah.

Med gasilskimi igrami so tekmovali v:

  •           metanju reševalne vrvi,
  •           metanju C cevi in
  •           zbijanju tarče z vedrovko

Poleg gasilskih disciplin so svoje spretnosti pomerili tudi v športnem delu, kjer so bile organizirane naslednje tri igre:

  • zbijanje piramide narejene iz 10 praznih pločevink,
  • metanje 5 puščic v tarčo (pikado)
  • in metanje 10 krogov na pritrjeni ročnik.

Ob koncu so se pomerili še posamezniki, ki pa so morali opraviti vseh šest zgoraj naštetih vaj.

Ker je pri vsakem tekmovalnem delu tudi potrebno prešteti točke in najboljšim trem podeliti nagrade, so na včerajšnjem, 17. srečanju gasilskih veteranov, med skupaj 17 sodelujočimi ekipami prva tri mesta zasedle naslednje ekipe veterank:

1.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Nevlje 2
2.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Nevlje 3
3.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Sela

in sledeče ekipe veteranov:

1.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Tunjice
2.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Duplica 1
3.         mesto: Prostovljno gasilko društvo Srednja vas

Med posamezniki so prva tri mesta zasedle veteranke iz Prostovljenga gasilskega društva Nevlje, in sicer:

1.     mesto: Rozi Pungertar
2.     mesto: Helena Maletič
3.     mesto: Darja Hočevar

ter veterani

1.     mesto: Ivo Orehovec, Prostovoljno gasilsko društvo Motnik
2.     mesto: Anton Jerman, Prostovoljno gasilkso društvo Duplica
3.     mesto: Vilko Dobovšek, Prostovoljno gasilsko društvo Duplica

Fotografije: Občina Kamnik
Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo