Kolumna NOV!CE 11: Obrat

0
948

Ravnokar smo prešli tisti trenutek, ko je bilo sonce najnižje nad nebesnim ekvatorjem. Zimski solsticij zaznamuje začetek tistega čemur pravimo zima. Noči so najdaljše, svet potemni in nebo se pregrinja s čedalje gostejšimi oblaki. Megle se v kotlini rade zadržujejo preko dneva, živelj pod Šumberkom, Križentavrom in Ajdovščino pa se zaman ozira po sončnih žarkih, ki jih zastira nepredirna koprena. Na njen prihod pa ni bilo potrebe po zretju na koledar, marveč je pred kratkim pomahala z zimskim repom ter nasula ravno toliko, da je prijetno škripalo pod nogami. Vendar pa so se dnevi že pričeli komaj opazno daljšati in zemlja se je začela obračati po svetlobi, ki je bo kmalu zmerom več.

Kažejo se indici, da bo do obrata prišlo tudi na marsikaterem drugem področju. Prvič v zgodovini naj bi v slovenski družbi obrnili nov list pri oskrbi starejših. Financiranje bo sicer dokončno rešeno čez nekaj let, komaj opazna malenkost. Ustvarjajo se tudi pobude na drugem koncu starostne piramide, ki pri nas grozeče dobiva podobo žare. V desetletju bi tako dvignili število prebivalstva za nič manj kot tretjino. Obstaja sicer ena izmed teoretičnih poti k dosegi tega plemenitega cilja, ki ima praktične zglede zbrane v državah zgoščenih okoli Gvinejskega zaliva. Takšne tegobe se zajedajo tudi v države širom okrog nas. Celo najštevilčnejša država na zemeljski obli se ne more upirati temu trendu (stanje je še slabše kot v Sloveniji). Kot kaže je na tem področju precej lažje uspešno izvajati prepovedi kot prepričevanje k volji do potomstva. Druga pot je privabljanje tujih državljanov. Skozi leta številke le teh spodobno naraščajo (vendar še vedno prepočasi za dosego takšnega števila), ne glede na retoriko ali barvo oblasti. Gospodarstvo pač ubira svojo pot.

Obrat pa se obeta še pri obravnavi pacientov. Pripomogel naj bi k boljši dostopnosti zdravstvenega sistema. Znano je splošno pomankanje zdravstvenega kadra, ki ob naraščajočem staranju prebivalstva le še poglablja vedno bolj zevajoče razpoke sistema. Eden izmed ukrepov, ki bodo pripomogli k izboljšanju stanja, je tudi ta, da bi za tuje zdravnike prilagodili zahtevano stopnjo znanja slovenskega jezika. Mnogokrat imajo že zdravniki iz domačega okolja precejšnje težave pri sporazumevanju z bolniki. Medicinsko izrazje je namreč en sam terminus technicus, zatorej je potrebno resnično izvrstno  obvladovanje splošnega jezika. Sicer pa tudi hišnim ljubljenčkom in živini nista pojasnjeni diagnoza in kurativa. Boljša dostopnost kot evfemizem za nižanje standardov.

Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne. Spet drugi se preobrnejo precej hitreje. Sredina je smer po kateri so se že in se še bodo začeli obračati mnogi. Pred trenutkom odločitve, ki se nezadržno bliža privablja v zavetje tudi tiste, katerih usmeritve bi stežka šteli za sredinske. Novonastali pretendenti pa vznikajo izbirajoč pravi trenutek za vstop na politični zemljevid. Noč je najbolj temna pred svitom.

V.O.

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here