Tudi stanovalci Domžal kot poslovni odjemalci

0
859

V javnosti je bilo vse več nezadovoljstva z zaračunavanjem stroškov za ogrevanje. V ne izhodni situaciji so se znašli tudi etažni lastniki stanovanj v Domžalah. O tem kako in na kakšen način so ob tem reagirali vladajoči v naši državi, smo govorili z domžalsko poslanko Tino Heferle.  

Občani Domžal so eni tistih državljanov, ki so se srečali z neprijetnim in drastičnim povečanjem cen energentov, predvsem zemeljskega plina. Kako vi, kot poslanka Državnega zbora, ki prihaja iz te okolice, gledate na nastalo situacijo?Dražitve cen energentov lahko opazujemo že nekaj mesecev, prve tovrstne napovedi so se pojavile že v začetku lanske jeseni. Že takrat smo v LMŠ-ju opozarjali, da bo potrebno na ravni države storiti določene aktivnosti, a smo bili žal preslišani. Čas je mineval, cene pa so med tem zrasle v nebo. Seveda energetska revščina ni nastala s to vlado, se je pa žal pod trenutno vlado močno povečala. Zaradi vladne neaktivnosti smo zamudil priložnost, ko bi s pravočasnim ukrepanjem še lahko preprečili, zdaj že ogromne finančne stiske ljudi. Kljub temu, da smo v opoziciji dali Vladi več pobud, sklicali smo sejo na temo energetske krize, s predsednikom Vlade smo v Državnem zboru celo opravili razpravo, žal slovenska vlada ni ukrepala. In zato imamo danes situacijo, ko ljudje s težavo ali pa sploh ne zmorejo plačati visokih položnic za ogrevanje stanovanja.

Prejšnji teden ste v Državnem zboru imeli nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri ste obravnavali predlog Zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki pa ni dobil podpore.
Res je. Ker v opoziciji nismo bili uspešni ne s pozivi ne z opozorili, smo skupaj vložili opozicijski zakon, s katerim smo želeli nastalo situacijo rešeti hipno, tukaj in zdaj, kajti vemo, da smo globoko v kurilni sezoni in občani se z nezmožnostjo plačevanja ogrevanja soočajo zdaj – danes. Tako imenovani energetski boni, kot smo jih predlagali  v zakonu, bi najranljivejšim občanom omogočili, da bi kurilne mesece vsaj nekoliko lažje prebrodili. Žal nam koalicijski poslanci iz vrst NSi, SDS in ostali, niso dali podpore.
Sama sicer nisem članica tega odbora, a sem se te seje udeležila, saj problematiko, s katero se soočajo tudi domžalskih občani, redno in zavedno spremljam. Moram priznati, da sem bila izredno žalostna, ko koalicija ni premogla toliko »poguma«, da bi glasovala za opozicijski zakon. Kljub temu, da so nam priznali, da je naš predlog dober, koristen in nujen za socialno šibkejše ljudi, zakona niso podprli. Takšne politike res ne razumem, verjetno jo še težje razumejo ljudje zunaj parlamenta. Ampak kljub temu se dva LMŠ-jevca nisva predala, zato sva s kolegom Edvardom Pauličem pripravila dva sklepa, s katerima smo Vlado vendarle zavezali k določenim aktivnostim.

Za kaj pravzaprav gre pri sprejetih sklepih, ki ste jih predlagali prav v LMŠ-ju?
Z enim sklepom smo Vlado Republike Slovenije pozvali, da zaradi visoke rasti cen energentov sprejme ukrepe, s katerimi bi začasno znižala prispevke, dajatve in trošarine na energente in s tem finančno razbremeni državljanke in državljane RS. Dejstvo je, da davki in dajatve v maloprodajni ceni energenta predstavljajo med 30 in 40 odstotkov maloprodajne cene, odvisno od vrste energenta. Drugo dejstvo pa je, da stroški ogrevanja spadajo med največje stroške povprečne slovenske družine, zato bi bil ukrep, s katerim bi začasno znižali dajatve državi, še kako dobrodošel in bi z njim izboljšali finančno stanje marsikatere slovenske družine.
Z drugim sklepom, ki smo ga predlagali in tudi izglasovali, pa smo izborili, da se je Vlada zavezala pripraviti razlago Zakona o oskrbi s plini, po kateri bodo vsi odjemalci, ki energente kakorkoli, tudi posredno, uporabljajo za ogrevanje svojih gospodinjstev, obravnavani kot gospodinjski odjemalci. Vemo, da je bil eden glavnih razlogov za visoke cene npr. zemeljskega plina prav v tem, da je dobavitelj stanovalcem v večstanovanjskih stavbah s skupnimi kotlovnicami zaračunaval poslovni odjem namesto gospodinjskega, kar je seveda nesprejemljivo. To so na lastni koži občutili tudi občani Domžal. Kot rečeno, na pobudo LMŠ-ja smo to nejasnost odpravili in upravičeno pričakujemo, da od sedaj naprej do takšnih anomalij ne bo prihajalo.

bb

Oglasno sporočilo