Slovenski kulturni praznik v Kamniku: »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži.«

0
483

Prešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik. Poudarjali bomo, da naj bo kultura napredna, v koraku s časom in prostorom, a naj se ne pozablja na dediščino, tradicijo. Naj bo kulturna politika in strategija sodobna, multikulturna, a naj ne pozablja na slovenski jezik, kulturno dediščino in tradicijo.

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Osrednji dogodek ob slovenskem kulturnem prazniku: »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži.«

Slovenski kulturni praznik v Kamniku: »Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži.«Javni zavod za kulturo Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik in drugimi soorganizatorji pripravlja dva velika občinska dogodka ob slovenskem kulturnem prazniku.

Prvi in hkrati osrednji letošnji dogodek bo tako proslava v Domu kulture Kamnik, ki se bo odvijala v ponedeljek, 7. februarja 2022, ob 19. uri. Ob tej priložnosti, kjer bosta spregovorila tudi župan Matej Slapar in direktorica Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek, bomo simbolično odprli prenovljeni osrednji kamniški kulturni hram.

V kulturnem programu bo, poleg ostalega, premierno predstavljena glasbeno-vizualna skladba »CUGMAŠINE, simfonija za lučne vleke in Operaterja v Fis duru.«

Obvezna je prijava na elektronski naslov info@domkulture.org, dvorana pa bo sprejemala obiskovalce do zapolnitve mest.

Javnih kulturnih prireditev se skladno s trenutno veljavnimi ukrepi lahko udeležijo tisti gledalci, ki izpolnjujejo predpisane zahteve v zvezi z virusom SARS-CoV-2 glede prebolelosti, cepljenosti in testiranosti (t.i. pogoj PCT ob predložitvi osebnega dokumenta). Obvezno je nošenje zaščitnih mask (kirurških ali FFP2).

Kamniški kulturni maraton

Lansko leto je bil ob tej priložnosti premierno predstavljen Kamniški kulturni maraton, ki ga tudi letos, natančneje 8. februarja od 12. ure dalje, kot drugi kulturni dogodek, pripravljata Kulturno društvo Priden možic in Javni zavod za kulturo Kamnik v sodelovanju z ostalimi kamniškimi kulturnimi zavodi, Območnim združenjem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mladinskim centrom Kotlovnica.

V osmih urah programa bodo trije kamniški moderatorji (Breda Podbrežnik Vukmir, Rok Kosec in Matic Maček) gostili več kot trideset gostov, ki so tako ali drugače povezani s kulturo.

Kamniški kulturni maraton si letos lahko ogledate tudi v živo v dvorani Doma kulture Kamnik, kadarkoli v času trajanja maratona. Dom kulture Kamnik bo obiskovalce sprejemal do zapolnitve mest, zato se na prireditev ni treba prijaviti. Kamniški kulturni maraton pa bo potekal tudi preko video prenosa, ki bo objavljen na YOUTUBE kanalu Občine Kamnik (TUKAJ), dogodek pa si bo možno ogledati tudi na ostalih spletnih povezavah in družabnih omrežjih Doma kulture Kamnik (TUKAJ).

Poudarjali bomo, da naj bo kultura napredna, v koraku s časom in prostorom, a naj se ne pozablja na dediščino, tradicijo. Naj bo kulturna politika in strategija sodobna, multikulturna, a naj ne pozablja na slovenski jezik, kulturno dediščino in tradicijo.

Javnih kulturnih prireditev se skladno s trenutno veljavnimi ukrepi lahko udeležijo tisti gledalci, ki izpolnjujejo predpisane zahteve v zvezi z virusom SARS-CoV-2 glede prebolelosti, cepljenosti in testiranosti (t.i. pogoj PCT ob predložitvi osebnega dokumenta). Obvezno je nošenje zaščitnih mask (kirurških ali FFP2).

Ostali dogodki drugih organizatorjev

Objavljamo tudi druge dogodke drugih ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se bodo še dopolnjevali.

Medobčinski muzej Kamnik

Ob slovenskem kulturnem prazniku v torek, 8. februarja 2022, vas Medobčinski muzej Kamnik vabi na brezplačne oglede stalnih muzejskih razstav. Brezplačni ogledi razstav v vseh enotah muzeja bodo potekali od 10. do 18. ur: 

  • Galerija Miha Maleš;
  • Galerija Pogled;
  • Rojstna hiša Rudolfa Maistra;
  • Grad Zaprice;

Ob obisku muzejev upoštevajta vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik: Bralci beremo za vas

Ob kulturnem prazniku Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Mladinski center Kotlovnica in skupina bralcev ter bralk, različnih starosti in literarnih okusov, oživlja projekt Bralci beremo za vas. Združili smo besedo, glas in tehnologijo, mlade in stare, pravljice in stroko, poezijo in dramo tudi zato, da spodbudimo branje kot pomemben šport, kjer hitrost, globina in višina niso tekmovalne kategorije, pač pa več kot dobrodejni stranski učinki branja.

Vendar tokrat malo drugače. S skeniranjem QR kod boste lahko dostopali do posnetega branja različnih besedil. Kode s podatki o bralcu ali bralki ter o knjigi bodo objavljene na posebnih zloženkah, letakih, spletnih straneh knjižnice in Kotlovnice ter na družbenih omrežjih. Ker odlomki niso dolgi, jih je moč poslušati med vožnjo na vlaku, na sprehodu ali med opravili, kjer koli in kadarkoli, uporabni pa so tudi v šolah in vrtcih (seveda, izbor primernih besedil je nujen). Projekt pa bo verjetno dobrodošel tudi za posameznike, ki so slepi, slabovidni, bolni ali tako slabotni, da ne morejo dlje časa držati knjige. V takšni situaciji je poslušanje zanimivih odomkov literarnih del več kot dobrodošla spodbuda za vztrajanje v težkih trenutkih.

Generacijsko pisana druščina bralcev in bralk je v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica in s tehnično pomočjo Blaža Flerina brala in snemala prav tako pisan izbor literature za to, da skupaj širimo veselje do branja in dostopnost do izbranih besedil. Brali smo: Anže Slana, učitelj na OŠ Stranje, Breda Podbrežnik Vukmir, Mateja Keber in Milena Glušič iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik; Anamarija Kladnik, Miha Škrlep, Matic hrabar, Zala Perovšek, dijaki in dijakinje Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, mentorica je prof. Kristina Jamšek; Rok Kosec, MC Kotlovnica, Goran Završnik, Javni zavod za kulturo Kamnik, Marta Grkman, OŠ Toma Brejca.

Glavni cilj projekta Bralci beremo za vas je spodbujati branje, ki se izgublja med slabimi novicami, skrbjo za zdravje in preživetje ter vsesplošnim slabim razpoloženjem med pandemijo. Projekt je odgovor na sedanji čas in ponuja branje kot spodbudo k boljšemu življenju in nam sporoča tudi to, da je branje cenjena prostočasna aktivnost, ki povezuje različne generacije in ljudi..

Če srečate kodo pod napisom Bralci beremo za vas, jo skenirjate in poslušajte, kaj smo prebrali za vas.

Na dan zaljubljencev pa bomo dali priložnost pesnikom in pesnicam, da za projekt Bralci beremo za vas posnamejo svojo ljubezensko pesem. Med prispelimi bomo izbrali tri pesmi, ki bodo prav tako dobile kodo in bodo javno dostopne.

Društvo sv. Jakoba: predavanje arhitektka Majda Neřima: Plečnikova učenka iz Kamnika

Društvo sv. Jakoba bo v počastitev dneva kulture v petek, 11. februarja 2022, ob 19. uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku pripravilo predavanje Saše Lavrinc z naslovom Arhitektka Majda Neřima, Plečnikova učenka iz Kamnika.

Vstop prost.

Obvezno izpolnjevanje enega izmed pogojev PCT.

Oglasno sporočilo