Občina Kamnik v mesecu marcu praznuje

0
472

Kamničanke in Kamničani se v mesecu marcu, ob prazniku lokalne skupnosti, na številnih mestih spominjajo dediščine kamniškega rojaka, kulturnika in generala Rudolfa Maistra – Vojanova. Ob praznovanju tako Občina Kamnik pripravlja pester program prireditev skupaj s krajevnimi skupnostmi, javnimi zavodi, kulturnimi društvi in številnimi drugimi posamezniki. Z raznovrstnimi dogodki in prireditvami pa se spominjajo Maistrovega rojstnega dne in dediščine, ki nam jo je zapustil kamniški rojak. Spominjajo se njegovega izjemnega prispevka k ohranitvi slovenskega ozemlja in severne meje.

Še posebej slovesno bo ob prazniku naše občine, ki ga bomo počastili v torek, 29. marca 2022, ko bodo na Glavnem trgu ob 16.30 sprva zadoneli udarni zvoki promenadnega nastopa Mestne godbe Kamnik. Ob 17. uri se bo začela proslava s položitvijo venca k spomeniku Rudolfa Maistra, osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj Občine Kamnik pa se bo začela ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Ta dan bo svoja vrata odprla tudi Rojstna hiša Rudolfa Maistra na Šutni, kjer si boste lahko brezplačno ogledali stalno razstavo, ki je posvečena Rudolfu Maistru in njegovim borcem.

PROGRAM PRIREDITEV 2022

14. 3. ob 16. uriODPRTJE RAZSTAVE LITERARNIH IN LIKOVNIH DEL NA TEMO PRED TRIDESETIMI LETI
Dela učenk in učencev osnovnih šol devetega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda
Preddverje občine Kamnik

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda in Društvo general Maister Kamnik, skupaj z Društvom Dogodek Kamnik pripravlja razstavo likovnih ter literarnih del učenk in učencev druge in tretje triade kamniških osnovnih šol, ki so sodelovali na devetem nagradnem razpisu koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij. Predstavili se bodo učenke in učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Do sredine meseca aprila bodo tako v prostorih občinske stavbe na ogled likovna in literarna dela ter pogledi in razmišljanja mladih na temo PRED TRIDESETIMI LETI.


14. 3. ob 17. uriREDNA LETNA SKUPŠČINA DRUŠTVA GENERAL MAISTER KAMNIK
Dom krajanov Šmarca

Na svoji redni letni skupščini Društva general Maister Kamnik bodo člani predstavili poročila o delu društva v preteklem letu in sprejeli program dela za leto 2022.


15. 3. od 10. do 12. ureRAZSTAVA IGRA OB KAMNIŠKI BISTRICI
Razstava otroških likovnih del Zasebnega vrtca Zarja
Preddverje Doma kulture Kamnik

V galeriji Doma kulture Kamnik bo od 15. marca do 31. marca 2022 na ogled razstava likovnih del otrok Zasebnega vrtca Zarja z naslovom Igra ob Kamniški Bistrici. Navdih za ustvarjanje so otroci in pedagoški delavci našli na sprehodih in igri ob Kamniški Bistrici ter ob spoznavanju znanih Kamničanov in raziskovanju starega mestnega jedra. Razstavo si bo moč ogledati v času uradnih ur Doma kulture Kamnik, in sicer ob ponedeljkih, torkih in petkih od 10. do 12. ure ter ob sredah in četrtkih od 14. do 18. ure.


15. 3. ob 16. uriREZ KAMNIŠKE POTOMKE NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE
Park Evropa

Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Rez potomke mariborske Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, bo opravil kamniški viničar Miro Sanabor in razdelil nove cepljenke.


16. 3. ob 18. uriODPRTJE RAZSTAVE FERDO MAYER: JEZIK BARVE
Galerija Miha Maleš

Likovna razstava akademskega slikarja Ferda Mayerja z naslovom Jezik barve predstavlja izbrana dela iz obsežnega opusa umetnika. Rojen Mariborčan je mnogim Kamničanom poznan kot likovni pedagog med leti 1954 in 1978, ko se je popolnoma posvetil svoji umetniški poti in pridobil status svobodnega umetnika. Kustosinja razstave je Saša Bučan.


18. 3. ob 19. uriZNAMENITI KAMNIČAN FRANC PIRC (1785–1880)
Predavanje Bogomila Brvarja
Dvorana Frančiškanskega samostana

Društvo sv. Jakoba Kamnik pripravlja predavanje o znamenitem Kamničanu Francu Pircu. Franc Pirc (1785–1880) se je verjetno rodil v Kamniku. Šolal se je v Kamniku in Ljubljani, kjer je končal klasično gimnazijo, filozofijo in teologijo. Deloval je kot duhovnik in sadjar. V Ljubljani je izdal delo Krajnski vertnar v dveh delih. Leta 1835 je pod Baragovim vplivom odšel v misijone v Severno Ameriko, kjer je indijanske staroselce učil tudi sadjarstva in poljedelstva. K temu je spodbujal tudi druge misijonarje. Domov se je precej bolan vrnil leta 1873. V Severni Ameriki še zdaj ohranjajo spomin nanj. Po njem je imenovano mesto Pierz. Kamnik ga je počastil z imenom ulice.  Življenje in delo pomembnega Kamničana bo predstavil Bogomil Brvar, univ. dipl. prof. matematike in fizike, specialist kriminologije, iz  Podgorice pri Pečah, ki je odličen poznavalec življenja, dela in pomena Franca Pirca.


22. 3. ob 18. uriPOPOTNICA BOGATA BO SPOMIN IN MOČ
(FRANCE BALANTIČ): OB 100. OBLETNICI PESNIKOVEGA ROJSTVA
Samostan Mekinje

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Društvo slovenskih pisateljev vas vabita, da se jim pridružitev v torek, 22. marca 2022, ob 18. uri v atriju mekinjskega samostana, Polčeva pot 10, Kamnik. Ob 100. obletnici se bomo pesnikove poezije spomnili z naslednjim programom: Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik bo zapelo več pesmi, med drugim dve uglasbeni Balantičevi pesmi, delo dr. Andreja Missona.  Balantičeve in svoje pesmi bosta brala člana Društva slovenskih  pisateljev Brane Senegačnik in Miklavž Komelj. Odprli bomo razstavo 17 likovnih del slovenskih umetnikov, ki so s svojo govorico poustvarili Balantičeve pesmi. Likovno razstavo bo predstavila Anamarija Stibilj Šajn.


23. 3. ob 18. uriZGODOVINA DVORCA ZAPRICE IN NJEGOV STAVBNI RAZVOJ
Muzejski večer: predavanje dr. Igorja Sapača
Grad Zaprice

Umetnostni zgodovinar in kastelolog dr. Igor Sapač, arhitekt, bo predstavil bogato stavbno zgodovino dvorca Zaprice, ko jo je mogoče slediti od začetka 14. stoletja. V sredini 16. stoletja je Jurij pl. Lamberg postavil dvorec v novi renesančni maniri. Zadnje večje predelave je dvorec doživel proti koncu 18. stoletja. Velika novost so digitalni prikazi glavnih stavbnih razvojnih faz, ki sta jih izdelala dr. Igor Sapač in mag. Sanja Špindler.


24. 3. ob 10.30MISEL PESNIKA IN ODLOČNOST GENERALA SPLETNI PRENOS

Učenci Osnovne šole Toma Brejca bodo skupaj z glasbeniki iz Glasbene šole Kamnik potovali po pomembnih krajih, v katerih je svoj pečat pustil Rudolf Maister. Preko  glasbenih, plesnih in dramskih  vložkov se bomo seznanili z razsežnostjo njegovega značaja – na eni strani ljubitelja umetnosti in na drugi odločnega generala. Dogodek si bo moč ogledati po spletnem prenosu na spletni strani Osnovne šole Toma Brejca in www.kamnik.si.


25. 3. ob 16. uriODPRTJE RAZSTAVE OD MAISTRA DO OSAMOSVOJITVE
Vojaški muzej pod Avtobusno postajo Kamnik

Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav je, v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, v  vojaškem muzeju pod Avtobusno postajo Kamnik v okviru praznovanja praznika Občine Kamnik pripravilo razstavo z naslovom Od Maistra do osamosvojitve. Razstava prikazuje uniforme in osebno oborožitev tega obdobja. Razstava bo odprta do 4. aprila 2022, vsak dan od 16. do 19. ure, za organizirane skupine pa se je treba prijaviti na telefon 041/510-369.


26. 3. ob 8.30ODPRTO VETERANSKO PRVENSTVO V STRELJANJU Z MALOKALIBRSKO PUŠKO
Palovče, Lovski dom

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, v sodelovanju z Veteranskim strelskim društvom Kamnik, v spomin na delovanje Manevrske strukture narodne zaščite in v čast občini Kamnik ob njenem prazniku prireja 17. odprto tekmovanje v streljanju z  malokalibrsko puško za prehodni pokal. Najboljšim strelcem bodo podeljeni pokali in medalje, prvouvrščeni ekipi pa prehodni pokal Občine Kamnik.


26. 3. ob 10. uri26. GORSKI TEK K SVETEMU PRIMOŽU
Stahovica, Dom krajanov na Vegradu

Klub gorskih tekačev Papež organizira že 26. tradicionalni gorski tek k cerkvici sv. Primoža. Tek pomeni odprtje Tekaškega pokala Občine Kamnik za leto 2022 in je tudi tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih oziroma državno prvenstvo za gorske teke mladih. Razglasitev rezultatov bo ob 12. uri pri cerkvici sv. Primoža.


26. 3. ob 10.30NA NAŠI ŠOLI POMLAD JE V ZRAKU!
Osnovna šola 27. julij Kamnik

S pesmicami in recitali bodo učenci klicali pomlad in se hkrati priklonili našemu Kamničanu generalu Rudolfu Maistru. Šola pristopa tudi k projektu Čebelarske zveze Slovenije z naslovom Dan sajenja medovitih rastlin. S posaditvijo sadnega drevesa v šolskem parku želimo spodbuditi občane k zavedanju, da se narava ohranja z opraševanjem žuželk in da so za njihov obstoj potrebne medovite rastline v našem okolju.


28. 3. ob 17. uriPODOKNICA PEVSKEGA ZBORA DKD SOLIDARNOST KAMNIK
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra
Tradicionalna Maistrova podoknica v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik.


29. 3. od 10. do 18. ureDAN ODPRTIH VRAT ROJSTNE HIŠE RUDOLFA MAISTRA
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Rojstna hiša Rudolfa Maistra na praznik Občine Kamnik odpira svoja vrata in vljudno vabi k brezplačnemu ogledu stalne razstave Rudolf Maister – general, domoljub, pesnik in bibliofil ter gostujoče razstave Kärnten/Koroška (ne)deljena dežela
– 100 let po plebiscitu.


29. 3. ob 11. uriKRATKA SPOMINSKA SLOVESNOST
Pred Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik

Društvo General Maister Kamnik skupaj z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maister Kamnik pripravlja kratko spominsko slovesnost pri doprsnem kipu generala Maistra. V kulturnem programu bodo  sodelovale dijakinje in dijaki kamniške srednje šole.


29. 3. ob 16.30PROMENADNI NASTOP MESTNE GODBE KAMNIK
Glavni trg

Udarni ritmi tradicionalnega nastopa Mestne godbe Kamnik bodo naznanili osrednje slovesnosti ob prazniku Občine Kamnik.

29. 3. ob 17. uriPROSLAVA S POLOŽITVIJO VENCA K SPOMENIKU RUDOLFA MAISTRA S
SODELOVANJEM ČASTNE ENOTE IN ORKESTRA SLOVENSKE VOJSKE
Trg talcev

Položitev cvetja k spomeniku Rudolfa Maistra, slovenskega pesnika, generala in borca za severno mejo. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin, v kulturnem programu bodo sodelovali Častna enota in Orkester Slovenske vojske ter dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

29. 3. ob 18. uriOSREDNJA SLOVESNOST OB PRAZNIKU OBČINE KAMNIK S PODELITVIJO PRIZNANJ OBČINE KAMNIK
Dom kulture Kamnik

Slavnostni govornik osrednje slovesnosti, na kateri bosta podeljena dva naziva častni občan oziroma občanka in sedem priznanj Občine Kamnik, bo župan Občine Kamnik Matej Slapar. V kulturnem programu bodo nastopili Kvatropirci, Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik in ostali kamniški kulturni ustvarjalci.


30. 3. ob 18. uriVODSTVO PO NOVI GOSTUJOČI RAZSTAVI KÄRNTEN/KOROŠKA (NE)DELJENA DEŽELA – 100 LET PO PLEBISCITU
Šutna, Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Avtorji razstave so civilna iniciativa SKUP, Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem ter likovni umetnik Karel Vouk. Po razstavi, ki nazorno, z besedo in sliko, pripoveduje o nekdanjem in današnjem življenju slovenske narodne skupnosti na Koroškem, vas bosta vodila Sonja Kert Wakounig in Rudi Vouk, koordinatorka je Alenka Juvan.


30. 3. ob 19. uriODPRTA AVLA
Večer dijaške poezije
Avla Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik vabi na večer prepleta besede, glasbe in giba mladih ustvarjalcev. Predstavljene bodo avtorske pesmi in glasba, priredbe in poustvarjanja skozi čutenje mladostnikov.


31. 3. ob 18.30SPOMINSKA MAŠA ZA POKOJNE PROFESORJE, DIJAKE TER USLUŽBENCE GIMNAZIJE IN SREDNJE ŠOLE RUDOLFA MAISTRA KAMNIK
Kamnik, cerkev Frančiškanskega samostana Kamnik

Gimnazija Kamnik, ustanovljena 1949. leta, je bila desetletja gonilo in vodilo kulturnega življenja v Kamniku. S širitvijo dejavnosti in programov v Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik je kamniška srednja šola danes ena osrednjih izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Mnogo izjemnih ljudi, povezanih z njo, profesoric, profesorjev, nekdanjih dijakinj in dijakov ter sodelavk in sodelavcev je že odšlo. S spominsko mašo v cerkvi Frančiškanskega samostana se bomo spomnili prav njih.


4. 4. ob 17. uriODPRTJE PLOČNIKA V VOLČJEM POTOKU IN SANIRANEGA MOSTU NA LOKALNI CESTI
Volčji Potok, pri uvozu v vrtni center Arboretum Volčji Potok

Občina Kamnik je v lanskem letu uredila izgradnjo pločnika v Volčjem Potoku, in sicer od prodajnega centra do para avtobusnih postaj v dolžini 495 metrov. V sklopu ureditve površin za pešce se je izvedla izgradnja nadvišanega prehoda za pešce med avtobusnima postajališčema, izvedel se je prehod za pešce na lokalni cesti v bližini uvoza do prodajnega centra in uredila preplastitev hodnika za pešce na območju avtobusnih postajališč. Poleg izgradnje pločnika in preplastitve so se opravila še gradbena dela za javno razsvetljavo ter uredilo odvodnjavanje. Obenem se je lani v Krajevni skupnosti Volčji Potok uredil oziroma saniral tudi most na lokalni cesti Volčji Potok–Rudnik pri Radomljah. V okviru sanacije se je uredil prepust, namestila se je nova zaščitna JVO ograja in uredila struga
potoka.


5. 4. ob 10. uri
10. OBLETNICA DELOVANJA DNEVNEGA CENTRA ŠTACJON
Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju – Štacjon, ki deluje v okviru Centra za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, enota Kamnik, je leta 2012 nastal kot odgovor na potrebe oseb s  težavami v duševnem zdravju v lokalni skupnosti. Dnevni center Štacjon v letošnjem letu praznuje 10. obletnico uspešnega in nepogrešljivega delovanja programa v lokalni skupnosti. Delovanje programa bomo obeležili z gosti s področja socialnega varstva, zdravstva, nevladnih organizacij in lokalne skupnosti.


5. 4. ob 17. uriODPRTJE SANIRANEGA PLAZU NA OBČINSKI CESTI ŠPITALIČ–DOLINA
Špitalič, pri saniranem plazu

V poletnih mesecih leta 2021 se je začela ena od zahtevnejših sanacij zemeljskih plazov v naši občini. Gradnja je zajemala izgradnjo dveh kamnitih zidov v dolžini 26,5 metra in 10,60 metra ter pilotne stene v dolžini 29,60 metra. Uredilo se je odvodnjavanje na vseh treh odsekih občinske ceste, za izgradnjo pilotne stene je bilo treba izvrtati 30 pilotov globine 6,5–9,5 metra. V času gradnje smo poskrbeli za prenos znanja na študente geologije, ki so si pod vodstvom profesorja ogledali delo na gradbišču.


6. 4. ob 17. uriODPRTJE OSREDNJEGA PARKA V ŠMARCI
Šmarca, pred Krajevnim domom Šmarca

Občina Kamnik je v lanskem letu v okviru ureditve osrednjega parka v Šmarci celovito prenovila območje z novimi pohodnimi površinami, prostorom za počitek in novo ozelenitvijo. Okoli dominantne vaške lipe na novo razporejeni polkrožni betonski elementi s tlorisnim prikazom mlinskega kolesa, skupaj s pohodnimi ploščami v obliki toka mlinščice, na minimalističen način ponazarjajo zgodovinske vsebine, povezane tako z nastankom kot kasneje s samim gospodarskim razvojem kraja. Spominski zidec, umeščen v osrednji del parka, je na eni strani  opremljen z informativno izobraževalno tablo, ki ta obvodni svet zelene osi Kamniške Bistrice ponazarja z arhivskimi dokumenti in fotografijami, medtem ko so na drugi strani na spominskih ploščah poimensko predstavljeni znani Šmarčani, ki so s svojim delovanjem, ustvarjalnostjo in ugledom zaznamovali zgodovino Šmarce.


7. 4. ob 10. uriPRAZNOVANJE 15-LETNICE DELOVANJA VRTCA
Kamnik, Zasebni Vrtec Peter Pan

Počutimo se, kot bi šele včeraj pripravljali prostore našega vrtca, pa vendar so naši prvi varovanci že mladostniki. Praznujemo namreč že 15. obletnico delovanja.
Obeležili jo bomo z veselimi otroškimi nastopi in s fotografskimi utrinki.


8. 4. ob 11. uriODPRTJE ATLETSKE STEZE IN SKOKA V DALJINO
Kamik, pri Osnovni šoli Marije Vere

Občina Kamnik je v letu 2021 pristopila k obnovi atletske steze in skoka v daljino ob Osnovni šoli Marije Vere na Duplici. Steza je del športnega parka ob osnovni šoli, kjer je poleg atletske steze urejeno tudi košarkarsko igrišče, igrišče za nogomet ter otroško igrišče z igrali. Steza je bila zgrajena leta 2004 in je bila potrebna temeljite prenove. Podlaga je po prenovi iz umetne mase. Dolžina kroga je 250 metrov z dvema progama širine 122 centimetrov (skladno s standardom). Na ravninskem delu je tekališče v dolžini 100 metrov, kjer so urejene štiri proge. Atletska steza se uporablja vsakodnevno pri pouku športa, v času rekreativnega odmora in  podaljšanega bivanja. V dopoldanskem času občasno atletsko stezo uporabljajo tudi otroci iz sosednjega vrtca Antona Medveda. Celotno območje športnega parka je odprtega tipa, kar pomeni, da ga v času izven pouka uporabljajo vsi občani Kamnika. Ob odprtju bodo za krajši kulturni program poskrbeli učenci Osnovne šole Marije Vere.


8. 4. od 18. ure dalje in 9. 4. od 8. ure daljeMAISTROV MALONOGOMETNI TURNIR
Kamnik, Športna dvorana Kamnik

Vljudno vabljeni na ogled nogometnih tekem Maistrovega  malonogometnega turnirja, ki bo potekal v Športni dvorani Kamnik, in sicer v organizaciji Ambrož Teama. Tekmovalci, med njimi tudi profesionalni športniki, se bodo pomerili v tako imenovanem futsalu. V okviru turnirja bo organizirana tudi revijalna dobrodelna tekma.


9. 4. ob 8. uriTRADICIONALNI 17. MAISTROV POHOD
Kamnik, Trg talcev

Društvo general Maister Kamnik ob občinskem prazniku organizira tradicionalni pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na trgu talcev, pohod pa poteka mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, na Špico in nazaj v Kamnik. Pohod vodijo izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Kamnik in člani Društva general Maister Kamnik.


9. 4. ob 10. uri

DAN ODPRTIH VRAT SVETOVALNE PISARNE ZA STAREJŠE
Kamnik, Tomšičeva ulica 23

Dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše bo potekal pod naslovom Socialne mreže v času COVID-a. Predstavili se bodo posamezni prostovoljci in prostovoljske skupine Zavoda Oreli, ki bodo spregovorili o svojih izkušnjah pri delu s starejšimi. Gre za znanja ohranitve socialnih mrež, ki so bile zaradi pandemije in strahu pred fizičnimi kontakti okrnjene. Stike in klepete smo uspešno prenesli v digitalno okolje, pri tem pa so se tako starejši kot prostovoljci morali naučiti novih načinov komunikacije – digitalni svet. Fizična pomoč je ostala nespremenjena, s tem da so se prostovoljci in starejši morali naučiti brezstičnih stikov – z maskami in v razdalji dveh metrov. Lahko se boste vpisali na izobraževanje za prostovoljno delo in nato pomagali najbolj pomoči potrebnim. Na srečanju boste prepoznali naše delo vzgoje za pozitivne vrednote, predvsem spodbujanje dobrih medsebojnih odnosov, spoštljive komunikacije in promocijo prostovoljnega dela za vse generacije. Ob 10. uri bodo pripravili krajšo kulturno slovesnost in tako povezovali lokalno skupnost ter praznovali rojstni dan kamniškega rojaka Rudolfa Maistra.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo