Društvo Šola zdravja – Praspomin naravnega dihanja

0
778

Z mesecem marcem smo na 20 lokacijah po Sloveniji zagnali projekt Dihamo z naravo, ki se bo izvajal do meseca oktobra 2022 in je brezplačen za vse udeležence. V Domžalah se zberemo vsak ponedeljek ob 17.30 – 18.30 v Češminovem parku, ter vsak torek ob 17.30 – 18.30 v Kamniku na železniški postaji Duplica – Bakovnik.

Kaj počnemo na vadbi? Naučimo se metod, ki nam lahko ob dnevnem soočanju s stresom, tesnobo, strahom ali jezo, pomagajo, da se umirimo, bolj globoko zadihamo in stopimo ven iz čustvenega oblaka, ter se soočimo z izzivom bolj zbrano. Raziskave so pokazale, da čustvena stanja vplivajo na tip, globino in ritem dihanja. Vsako čustvo ima svoj dihalni vzorec in posledično vpliva na fizične reakcije v telesu. Če zavestno spremenimo ritem dihanja, ga umirimo, podaljšamo čas vdiha in izdiha, dih iz zgornjega dela pljuč, premaknemo v dihanje s trebušno prepono, tako vplivamo na dihalni vzorec in posledično prevladujoče čustvo umirimo. Poleg prehoda v umirjeno čustveno stanje, nam počasno, globoko dihanje uravnovesi delovanje avtonomnega živčnega sistema, hkrati pa poveča parasimpatično aktivnost, ki ga spremlja občutek pozornosti in spočitosti. Z zavestnim dihanjem vplivamo na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. To je ena od metod, ki jo izvedemo na začetku vadbe Dihamo z naravo in s katero zbudimo praspomin naravnega dihanja.

Namen osnovnih dihalnih tehnik je, da se premaknemo iz stanja boj ali beg v sproščeno in umirjeno stanje. Začutiti mir, ohranjati mir, podariti mir sebi in okolici, to je nekaj malega, kar vsak lahko prispeva k družbi. Vabljeni, da se nam pridružite, da skupaj Dihamo z naravo!

Andraž Purger
Prof. šp. Vzg.
Društvo Šola zdravja

Naslov fotografije: Skupina Dihamo z naravo iz Kamnika
Avtor fotografije: Andraž Purger

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here