Kamfest je mega fe(j)st

0
255

Kamfest je letošnje leto 19. po vrsti, obiskovalci pa se boste lahko zabavali v ožjem mestnem jedru, v Kreativni četrti Barutana in v samostanu Mekinje, poleg tega pa se bo nekaj dogodkov zgodilo tudi drugje. V devetih dneh, od 5. do 13. avgusta 2022, za vas pripravljamo preko 60 dogodkov. Koncerti slovenskih in tujih glasbenih zasedb, ki bodo nastopili na Mestnem, Večernem in Barutanskem odru, se bodo odvijali na Glavnem trgu in v nekdanji smodnišnici, prireditveni prostor za otroke ostaja v centru Kamnika, dogodke z dodano vrednostjo smo razporedili po celem mestu, Kino Kamfest pa ponovno gostuje v prijetnem ambientu samostana Mekinje. Poskrbeli smo, da damo priložnost slovenskim ustvarjalcem, ravno tako pa je tudi letošnje leto program mednarodno obarvan, nastopajoči namreč prihajajo iz Srbije, Hrvaške, Francije, Norveške, Kolumbije, Gane in Združenega kraljestva. Vstop na vse dogodke je, če ni drugače navedeno, brezplačen.

Letošnjo grafično podobo je naredil Kamničan Ivan Mitrevski. Tudi tokratni Kamfest je pod vodstvom glavnega producenta, Kulturnega društva Priden možic, združil številne zanimive soproducente – Mestni kino Domžale, JSKD, Medobčinski muzej Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Občina Kamnik in Mladinski center Kotlovnica.

Vodja programske ekipe Goran Završnik je letošnjemu Kamfest-u namenil naslednje misli v imenu kulture, kreativnosti in zdrave pameti. Danes!: »Kamfestovska raketa letos zapušča teenagersko vesolje. Naslednje leto obeležujemo dvajsetico, letos pa imamo v ta namen veliko generalko. Dve leti smo trmasto vztrajali pri »koronskih« izvedbah festivala in ni nam žal. Nasprotno. Prepričani smo, da je bil Kamfest kljub vsemu ena od skupnih točk občank in občanov. Letos uradnih omejitev obiskovanja prireditev ni, se pa vsepovsod prižigajo drugi alarmi. Tudi kamniška oaza ni nedotakljiva, a imamo kar nekaj izvrstnih obrambnih mehanizmov. Kultura. Zdrav odnos do tradicije in sodobnosti. Spoštovanje drugačnosti. Močna ljubiteljska kultura in vedno močnejši vpliv kamniških profesionalnih umetnikov. Sodobni abonmaji v Domu kulture Kamnik. Mekinjski samostan kot kulturna rezidenca. In predvsem nekaj, za kar smo se dolgo borili in se bomo še. Kreativna četrt Barutana. Nekdaj kamniško Prepovedano mesto zdaj vabi. Za namen festivala smo odstranili celo nekaj metrov ikoničnega betonskega zidu med Domom kulture Kamnik in Ključavničarstvom, prvo stavbo na južnem delu nekdanje smodnišnice. V času tegale pisanja so prostor spet zavzeli mladi arhitekti. Do odprtja bo še veliko dela, a 5. avgusta bomo v Kreativni četrti Barutana spet gostili veliko festivalsko prizorišče, na kar dveh odrih. A nismo pozabili na glavni namen festivala Kamfest – oživljanje starega mestnega jedra. Zato letos, prvič do sedaj, postavljamo velik oder tudi na Glavni trg. S tem ostaja Kamfest povezovalni člen Kamnika, ne zgolj prostorsko. Z roko v roki ga ustvarjamo nevladniki, javni zavodi, Občina Kamnik, sponzorji, Ministrstvo za kulturo, prostovoljci, profesionalci, arhitekti. Kamfest je nova kamniška kulturna strategija!«

Prizorišča in dostop do njih

Pridružite se nam lahko na različnih prizoriščih, med seboj oddaljenih največ 15 minut hoje zmerne hitrosti:

 • Barutanski oder v Kreativni četrti Barutana bo serviral crème de la crème letošnjega glasbenega programa. Lahko pridete peš ali s kolesom, možno parkiranje pri Domu kulture Kamnik in stadionu Prijateljstva;
 • Večerni oder v Kreativni četrti Barutana bo poskrbel za zaključek vsakega festivalskega večera.
 • Mestni oder bo na Glavni trg prinesel odlično razpoloženje. Lahko pridete peš ali s kolesom, možno parkiranje pri Domu kulture Kamnik, na Trgu prijateljstva in pri frančiškanskem samostanu
 • Otroški oder na Glavnem trgu s predstavami razveseljeval najmlajše. Lahko pridete peš ali s kolesom, možno parkiranje pri Domu kulture Kamnik, na Trgu prijateljstva in pri frančiškanskem samostanu;
 • Kino Kamfest v samostanu Mekinje z raznolikim in bogatim filmskim programom za mogočnim starodavnim zidovjem. Lahko pridete peš ali s kolesom, možno parkiranje v okolici samostana ali še bolje pri stadionu Prijateljstva.

Začasna sprememba prometnega režima v času Kamfest-a 2022

Popolna zapora cest:

 • Šutna – Glavni trg (od pošte do Japljeve ul.) od 5. 8. 2022 do 13. 8. 2022 od 17:00-24:00 ure,
 • Maistrova ulica – Glavni trg – Medvedova ulica – Fužine (od pošte do sodišča) od 5. 8. 2022 do 13. 8. 2022 od 17:00-24:00 ure,
 • Fužine – Kik (pri Domu kulture Kamnik) od 5. 8. 2022 do 13. 8. 2022 od 17:00-24:00 ure

Zapora parkirišč:

 • 3 parkirna mesta na parkirišču pri Evropskem parku; od 5. 8. 2022 od 8:00 ure do 13. 8. 2022 do 24:00 ure,
 • Parkirišče na Glavnem trgu (Tic-Japljeva ul.); od 4. 8. 2022 od 8:00 ure do 14. 8. 2022 do 20:00 ure.

Semaforji:

 • Preklop semaforjev na utripanje oranžne luči v križiščih Obvoznica-Cankarjeva in Obvoznica-Maistrova: 6. 8. 2022, 7. 8. 2022 in 13. 8. 2022 v času med 17. – 24. uro, ter 5. 8. 2022, 8. 8. 2022, 9. 8. 2022, 10. 8. 2022, 11. 8. 2022 in 12. 8. 2022 v času med 20. – 24. uro.

Obvoz:

 • Za stanovalce Zapric, Šutne, Streliške ul. in Kolodvorske ul. bo obvoz potekal v smeri Pot na Poljane-Frančiškanski trg-Samostanska ul.-Kolodvorska ul.
 • V času obvoza bo na Kolodvorski ul. spuščen dvižni stebriček

Kako do vstopnice?

Nekateri dogodki so tudi letos plačljivi. Da vam zagotovimo kar se da udobno izkušnjo nakupa kamfestovske vstopnice, vas prosimo, da festival Kamfest najdete na portalu MOJEKARTE.SI.

Za tiste, ki imamo raje neposreden nakup, pa priporočamo obisk Turistično- informacijskega centra na Glavnem trgu. Seveda pa lahko uporabite katero koli drugo prodajno mesto sistema Mojekarte, npr. bencinski servis.

Na TIC-u pa lahko počnete še marsikaj drugega. Lahko si nadeneta VR očala in preizkusite virtualni obisk Velike planine, lahko si kupite kak spominek ali pa čokolado s trničem. Pa še nekaj imamo za vas. VPIS ABONMAJEV DOMA KULTURE KAMNIK ZA SEZONO 2022/23 S POSEBNIMI FESTIVALSKIMI UGODNOSTMI. Na voljo vam bodo Maistrov abonma in abonma Kam’ček.

Kamfest išče prostovoljce!

Kot prostovoljec boš:

 • pridobil izkušnje,
 • skrbel za postavitev in urejanje prizorišč,
 • okrasil in čistil prizorišča,
 • nudil informacije obiskovalcem,
 • tkal nova poznanstva. 

Za informacije ali prijavo nam piši na festivalkamfest@gmail.com z zadevo »Prostovoljec – Kamfest 2021«.

PROGRAM KAMFEST 2022

Program je, skupaj s podrobnejšim opisom posameznih dogodkov,  dostopen na naši spletni strani www.kamfest.org, pridržujemo pa si pravico do spremembe programa.

Petek, 5. avgust 2022

Sobota, 6. avgust 2022

Nedelja, 7. avgust 2022

Ponedeljek, 8. avgust 2022

Torek, 9. avgust 2022

Sreda, 10. avgust 2022

Četrtek, 11. avgust 2022

Petek, 12. avgust 2022

Sobota, 13. avgust 2022

Nedelja, 14. avgust 2022

 • 14:00 Kamfest Special: Slavnostna otvoritev guncnc na Veliki planini s cirkuško skupino Čupakabra in Pleh bando, pa še kaj za pojest in za popit bo za vse obiskovalce
 • 19:00 Kamfest Special: RAK: Astronomsko opazovanje

*Velja vstopnina

Produkcija festivala

Producent festivala: Kulturno društvo Priden Možic

Soproducenti: MC Kotlovnica, Mestni kino Domžale, Medobčinski muzej Kamnik, Zavod za turizem in šport Kamnik, Javni zavod za kulturo Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Festival so omogočili: Občina Kamnik, Ministrstvo za kulturo RS, Javni sklad Republike Slovenije za kulturo.

Telefon: 070 405 484 – festivalski telefon med 6. in 14. avgustom, elektronska pošta: festivalkamfest@gmail.com, spletna stran: www.kamfest.org.

Se vidimo na mega Kamfest-u 2022!

Besedilo: organizacijska ekipa Festivala Kamfest-a 2022
Fotografije: povzete po spletnem mestu kamfest.org

Oglasno sporočilo