Uspešno izvedena XVII. etnološka prireditev z naslovom Vrti, vrti se kolo…

0
682

V nedeljo, 28. avgusta 2022, se je v šotoru pri Termah Snovik odvijala XVII. etnološka prireditev z naslovom Vrti, vrti se kolo…, ki jo je organiziralo Turistično društvo Tuhinjske doline. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj z v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Lukom Svetcem, predsednikom Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivanom Hribarjem in direktorico Term Snovik Katarino Hribar.

Prireditev je bila posvečena kolesu oziroma kolesom vseh vrst, ki se jih je uporabljajo nekoč, uporabljajo pa se tudi danes. Prikazane so bile rokodelske dejavnosti z rokodelkami Turističnega društva Tuhinjska dolina, odvijal pa se je tudi bogat sejem z domačimi izdelki in pridelki in srečelov. 

Ob osrednji prireditvi so nas sodelujoči popeljali v čase, ko so nas vozili  še z otroškimi vozički, se kasneje vozili s kolesi za odrasle, saj je takrat le malokdo imel otroško kolo. Kolo pa je bilo prevozno sredstvo tudi za tiste, ki so na terenu opravljali svoje delo, prav pa je prišel tudi fantom, ki so hodili v vas ter ob nedeljah za k maši sli na druge prireditvi na vasi. Malo kasneje so si nekateri že lahko kupili motor, ki je kar precej olajšal naporno vožnjo s kolesom. Prikazana so bila kolesa skozi čas, ravno tako pa tudi sodobna prevozna sredstva, kot so električna kolesa in skiroji.

Zbrane sta pozdravila in nagovorila v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec in predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar. Župan Matej Slapar pa je ob tej priložnosti dejal: »Spoštovani gostje, spoštovani člani Turističnega društva Tuhinjska dolina, ste ena bolj aktivnih turističnih društev na Kamniškem in tukaj gre vsa pohvala vsem članom in vsem 6 sekcijam, ki pridno delate iz dneva v dan in iz tedna v teden. Vsako leto nam pripraviti kakšno zanimivo etnološko tem, kako je bilo nekoč. Narod in skupnost, ki se ne zaveda svojih korenin, kaj je bilo včasih in koliko je bilo vredno se potruditi, tisti tudi ne more graditi na prihodnosti. Vi znate graditi. Letošnje leto je tema kolesarstvo in kolo. Včasih je bilo kolo prevozno sredstvo, letos je kolo pomembno za rekreacijo. Tudi Občina Kamnik veliko vlaga v trajnostne oblike mobilnosti, saj pospešeno gradimo dve večji kolesarski povezavi od Kamnik do Ljubljane ter od Kamnika do Godiča. V idejnih zasnovah iščemo rešitve za kolesarsko povezavo od Kamnika do Vranskega. Verjamem, da bo tudi ta rekreacijska in pohodniška pot v doglednem času ogledala luč sveta. Kolesarstvo je v vzponu in tudi Terme Snovik s tovrstnim turizmom zaveda. Naj vas ob tej priložnosti povabim še na 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, saj bomo z vrhunsko prireditvijo, s tridnevnim programom in zaključkom velike povorke  poudarjali pomen etnološke dediščine Slovenije.«

Za dobro razpoloženje je poskrbela Godba Tuhinjske dolineNika na harmoniki in Ljudski pevci iz Tuhinjske doline.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here