Mobing ali davljenje RTV?

0
617

»Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo,« so bili jasni, kot so se podpisali, »zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV«.
5. september 2022


Na ljubljanski univerzi z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje na RTV Slovenija, ki bi morala, kot so poudarili, delovati kot kakovosten javni servis. “Grožnje z odpuščanji in disciplinskimi postopki ter drugimi nevidnimi pritiski na novinarke in novinarje so nedopustni za vodenje in delovanje naše javne radiotelevizije,” so jasni. Kot osrednja akademska ustanova v Sloveniji pa da so dolžni pozvati k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi. “RTV Slovenija je naše skupno javno dobro, avtonomnost novinarskega in uredniškega dela pa temelj delovanja v interesu javnosti.”


Bilo bi dobro, da se sedanja vlada te pasti začne čim prej in čim bolj jasno zavedati. Utripa namreč rdeči alarm. Kot kažejo zadnja dogajanja in kot poročajo o tem desni mediji, so stvari na RTV očitno ušle izpod kontrole. Povedano drugače: pri desnem udaru na RTV ne gre samo za eno od številnih stvari, s katerimi se vlada pač mora ukvarjati. Ne. Gre za ključno dogajanje, ki bo odločilo o tem, ali bo vladi uspelo ohraniti rekordno podporo volivcev.
To je prvo, česar bi se vlada morala zavedati. Če ji dogajanja na RTV ne bo uspelo urediti po pričakovanjih volivcev, ki so jih izvolili, in če ji torej ne bo uspelo ustaviti desnega udara, se bo to kmalu pokazalo v izgubi podpore volivcev.
Vlada bi se recimo morala zavedati, da je bilo veliko njihovih volivcev gledalcev oddaje Studio City. Ti hočejo oddajo nazaj. In to, kar se zdaj dogaja na RTV oziroma TVS, ti volivci vidijo kot dokaz za opravilno nesposobnost vlade. Po logiki: »Na oblasti so, pa ne morejo urediti te zadeve. Zakaj smo jih pa volili?« Po mojih informacijah iz baze se takšno videnje situacije že širi. Nevarno širi.
Jasno je tudi, kaj bi vlada morala narediti. In to takoj. Uporabiti bi morala vse zakonite načine in poti, da dokaže, da je delovanje sedanjega vodstva RTV nezakonito. In te nezakonitosti od primera do primera razkriti. Jih začeti kazensko preganjati. Tako delovanje kot njihove nosilce. Novinarji na TVS bi morali stavkati. Resno stavkati. Stavkati tako, da bi bili TV-ekrani črni. Brez programa.
In ne nazadnje, vsak pameten predsednik vlade bi v takšni situaciji nagovoril volivce. In jim pojasnil, da je to, čemur so priča, delovanje globoke države. Ne tiste socialistične. Ampak sedanje, postsocialistične.

Dr. Vesna V. Godina, socialna antropologinja in kolumnistka

Večer/Fokuspokus
Foto: zajem zaslona Twitter

Oglasno sporočilo