26. jesenski kmetijsko obrtni sejem v Komendi

0
1009

Obiskovalci tokrat že 26. jesenko kmetijsko obrtnega sejma v Komendi od 7. do 9. oktobra, smo bili najprej presenečeni in nato navdušeni nad novo zasnovo sejma in čeprav se sprva nismo znašli, smo po ogledu sejma ugotovili, da je bil tokratni še bolj pregleden, kot sejmi do sedaj.
In kaj nam je tokrat prinesel sejem v Komendi? Številne obiskovalce, kar smo že vajeni, so pri številnih razstavljavcih in prodajalcih bili deležni izčrpnih podatkov o njihovih proizvodih ali njihovi dejavnosti.
Stalnica, ki jo na vsakem sejmu pripravi Zavod za gozdove Slovenije je, predstavitev varnega dela z motorno žago in varstva gozdov, kajti varno delo in ohranitev gozdov sta glavna faktorja za preživetje. Z varnim delom se namreč izognemo nesrečam, naj si bodo majhne, ali tiste z žalostnim koncem. Z varstvom gozdov pa bomo našim zanamcem zapustili gozd takšen, kot smo ga dobili, oziroma še boljši, z več lesne mase in več čistega zraka.
V organizaciji Konjeniškega kluba Komenda, Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja in Kmetijskega gozdarskega zavoda Ljubljana je v prostorih Konjeniškega kluba Komenda v petek, 7. 10.  ob 10. uri  potekalo predavanje Satelitsko spremljanje površin – aplikacija SOPOTNIK. Aplikacija sopotnik je pripomoček, ki služi kot pomoč pri kontroli kmetijskih površin Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljevanju Agencija) ter kmetom, da si lahko ogledajo svoje površine, za katere uveljavljajo subvencije. Na  enem mestu so zbrani satelitski posnetki njihovih  kmetijskih površin.
Ker se zavedajo, da je najbolj pomemben človek svojo promocijo na številčno najbolj obiskanem sejmu pripravi tudi Slovenska vojska in tu je bilo za videti  veliko zanimivega. A ne le orožja, tudi drugih manj zanimivih reči, a zato nič manj pomembnih pri usposabljanju in delovanju slovenske vojske. Poleg njih so se predstavili še  Policija in reševalci.
Utrip v Biotehniškem centru Naklo so nam predstavili kar dijaki sami in tako smo iz prve roke izvedeli kaj in kako se dela pri njih  ter kakšen je utrip v centru.
V zadnjem času veliko poslušamo  o ogrevanju, o varčevanjih z energijo, o zmanjšanju porabe le te. Zato ne čudijo številne predstavitve takšnih in drugačnih sistemov ogrevanja. Ob tem  se še kako radi spomnimo na stare čase, ko je bilo v “hiši” toplo, saj nas je grela krušna peč, ali kamin.
In da ne porečete, da je na sejmu v glavnem vse za moški del je tokrat Veriga iz Lesc predstavila nove verige, ki jih v slučaju, da nas preseneti obilica  snega, popolnoma enostavno nadene na kolo tudi ženska voznica.
Ob tem, da so tokrat jeklene konjičke različnih znamk postavili na popolnoma drugi konec, a če smo na sejem prišli, da si ogledamo novosti, smo jih zagotovo našli. Sicer si  tokrat na sejmu lahko našel  vse od A do Ž ali kakor pravijo, od šivanke do lokomotive. No, lokomotive ravno ni bilo, so bili pa tu razstavljeni od starodobnih traktorjev do najnovejših od ročnih kmetijskih strojev, kamor spadajo vile, pa vse do takšnih, ki jih je razstavil SIP Šempeter, da bi moral na sosedovi parceli obračat.
Tudi za najmlajše se je našlo nekaj, seveda modeli traktorjev, ali  skiroji, rolerji in ker prihaja zima tudi že drsalke. In ne le traktor, tudi v stanovanju bo vse sijalo so nam tokrat zagotavljali razstavljavci. Brez suhe robe ne gre in brez palačink ter drugih dobrot tudi ne.
Še nekaj je bilo tokrat opaziti, številni razstavljavci in prodajalci so se potrudili in svoje izdelke ponudili v oblačilih, ki sami po sebi vabijo poglede.
In da ne bi odšli neizobraženi s sejma, je založba Kmečki glas ponujala številne poučne knjige o vrtnarjenju, sadjarstvu, gojenju zelenjave, o rastlinjakih in ostalem po res sejemskih cenah.
Sejem je bil živ in naj tak le še ostane, z pestro sejemsko ponudbo  ter številnimi sejemskimi dejavnostmi in zabavo in vsega kar smo  pogrešali je bilo ravno prav.

DJD   

 

Oglasno sporočilo