Kronična venska bolezen

0
825

Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku, zaradi daljšega sedenja ali stanja. Le-to povzroči širjenje ven, zaradi same teže krvi. Zdrava žilna stena in venske zaklopke se pritisku zlahka upirajo. Vendar ko stene in zaklopke slabijo pride do razširitve ven, kar oteži sam pretok krvi nazaj proti srcu ter povzroči težave. Takrat začnemo govoriti o kronični venski bolezni.

Najbolj pogosti simptomi venskega popuščanja je občutek težkih, bolečih in oteklih nog, pogosto je prisotna tudi bolečina in srbež v predelu meč. Simptomi so hujši ponoči in v toplejših dnevih. Znaki bolezni pa se s starostjo in napredovanjem lahko poslabšajo.

Najbolj pogosti dejavniki tveganja so: dolgotrajno sedeč ali stoječ položaj, starost, vročina, kajenje, prehrana z malo vlakninami, telesna nedejavnost, debelost, nosečnost ter genska predpozicija.

Nastanek krčnih žil, s samo spremembo življenjskega sloga žal ne moremo preprečiti lahko pa vplivamo na kakovost življenja. Priporočamo, da z nogami gibamo ob vsaki priložnosti, nosimo čevlje s primerno peto ter izbiramo mehka in ohlapna oblačila. Izogibamo se toploti, svojim nogam privoščimo hlad (tuširanje nog z hladno vodo) ter svoje noge pogosto zmasiramo. Veliko lahko storimo tudi z uporabo preventivnih kompresijskih nogavic.

Za samozdravljenje kronične venske bolezni obstaja v lekarni veliko zdravil in gelov, ki nam pomagajo pri lajšanju simptomov bolezni.

V kolikor se srečujete s težavami kronične venske bolezni vas vabimo na posvet v bližnjo lekarno. S farmacevtom bosta s pomočjo pogovora izbrala najbolj primerno obliko lajšanja simptomov, ki bo ustrezal vam in vašemu življenjskemu slogu.

Nina Porovne Černe, mag. Farm.

 

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here