V deželi rokovnjačev

0
1034

Vsi informativni sistemi nas zasipajo s tako pomembnimi informacijami, da težko izberemo tisto, ki ji je vredno verjeti. Zasuti smo z novicami kot so: upokojenci štrajkajo, mladina z vdorom v redovalnice popravila ocene, Ukrajinci nenehno zmagujejo, nacionalna televizija ima super gledanost, premier ima ljubico, ruski vohuni vohajo po Ljubljani, Tonin ne bo podpisal interpelacije, Saška Lendero ima novega fanta, za Ruse smo postali sovražna država, osamosvojitelji so dali ultimat vladi, Jan Plastenjak je bil zadnjič videti zelo žalosten, ker se je razšel s punco, vse same važne in verodostojne informacije, ki kar izpodrivajo druga drugo!

Kot bomba pa je odjeknila vest, da so ob kulturnem prazniku  kulturni ministrici v Lukovici odpovedali nastop. S to potezo so v trenutku pridobili naziv »najbolj nekulturna občina v Sloveniji«. Prvi hip je bila informacija neverjetna, na drugo poslušanje smo počasi začeli verjeti, da tu v naši bližini funkcionira mala občina pokončnih ljudi, klenih in pogumnih Slovencev, dostojna naslednica nekoč slavnih rokovnjačev, ki so imeli svoj rajon v Črnem grabnu in Lukovici. Saj veste, rokovnjači so se upirali Francozom (takratnim okupatorjem), sedanji moderni rokovnjači se upirajo okupatorski legalni oblasti, skupna jim je značilna vztrajnost in trma kot »ne damo se«!

V tem slogu so pritisnili na svojo lokalno oblast z vsem razpoložljivim orožjem: tihimi  grožnjami, obljubami, zamerami, pritiski na nedolžno okoliško prebivalstvo, tako kot nekoč rokovnjači. Županja je  kot se za miroljubne in povezovalne župane spodobi, v skrbi za svoje občestvo sklenila, da bo ravnala povezovalno in miroljubno ter odpovedala že najavljeni in dogovorjeni obisk. K sreči je gospa ministrica pametna ženska in je to povezovalno gesto sprejela  z  razumevanjem in prizanesljivim nasmeškom in dajala vtis,  da se ne sekira preveč. Tako so v kulturnem domu na kulturni praznik izvedli občinski kulturni program, kjer je bila glavna govornica županja, ki sicer v govoru ni omenila svojega herojskega dejanja povezovanja in pomiritve naroda, je pa omenila enotnost in potrebo, da držimo skupaj.

In zadovoljni so bili tisti, ki grozijo in pritiskajo, zadovoljni so bili tisti, ki ne čutijo več pritiskov, oddahnila se je občinska oblast in tudi kulturni program so spravili pod streho. Županja je sicer delovala povezovalno kot čik-gumi v laseh (bi rekla Svetlana), ampak vsi so bili zadovoljni. Počutili so se menda zelo kulturno. Kot pravi rokovnjači, ko so zbrcali francoske soldate.

Pogled na sestavo sveta občine Lukovica: V NSi in SDS imajo sicer  bistveno manj podpore in vpliva kot na državni ravni. V 18-članskem občinskem svetu namreč prevladujejo neodvisne skupine, kot so Lista Mateja Kotnika (nekdanjega župana), Za Črni Graben in Lista za šport in razvoj občine. Še leta 2006, v času prve vlade Janeza Janše, sta imela SDS in NSi vsaka po tri svetnike, dodatna dva pa je imela Slovenska ljudska stranka (SLS). Danes ima NSi dva svetnika, med njimi tudi vodjo pisarne evropske poslanke Ljudmile Novak Mojco Stoschitzky, SDS pa eno svetnico. 

Občina Lukovica je sicer ena najbogatejših v državi. V letu 2021 je bila med občinami z najvišjo povprečno mesečno bruto plačo na šestem mestu, in sicer so njeni občani prejemali okoli 2130 evrov. Medtem je povprečna plača v državi znašala 1969 evrov bruto.

D. Šraj

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here