Kamnik so obiskali koranti iz Zamušanov pri Ptuju in v mestno jedro privabili nepregledno množico, željno ogleda tradicionalne pustne šege

0
885

Juhuhu, pust bo kmalu tu, še pred tem pa so nas koranti iz Zamušanov pri Ptuju obiskali v Kamniku in širili dobro voljo, zdravje, srečo veselje ter preganjali zimo tudi v naših krajih. Korante, katerih vodja je Silvo Sok, je sprejel župan Matej Slapar, ogledala pa si jih je nepregledna množica obiskovalk in obiskovalcev.

Obhodi korantov sodijo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. S Kurentovanjem na Ptuju, ki se odvija od 60. let 20. stoletja, je korant postal najbolj množičen tradicionalen pustni lik na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah in danes tudi najbolj prepoznaven slovenski pustni lik. Po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je eden od simbolov slovenske identitete.

Pustno skupino Zamušanov pri Ptuju sestavljajo pokači in koranti, ki preganjajo zimo, kličejo toplo pomlad ter bogato letino. Oblečeni so v kožuhe ovac, običajno v levi roki imajo ježevko, na korantovi kapi oziroma maski, imajo navzgor obrnjene kravje rogove ter okrog pasu zvonce na verigi. Koranti začnejo svoj ples na svečenico opolnoči, ki simbolizira jačanje luči oziroma podaljšanje dneva. Tudi koranti so bitja luči, saj s svojim plesom napovedujejo prihod pomladi, svetlih sil in dobre letine ter odganjajo zimo in zle sile. Na ta dan si prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

Župan Matej Slapar se je korantom iskreno zahvalil, da so nas obiskali in, da ponosno ter z veliko mero spoštovanja slovenske etnografske in kulturne dedščine gojijo ta pomemben običaj Slovenk in Slovencev: »Z veseljem smo vas pričakali tukaj v središču mesta, predvsem pa pričakali to, da ste z razposajenim in razigranim skakanjem ter glasnim zvonjenjem preganjali zimo in pozdravljali pomlad. Veseli me, da ste obiskali tudi otroke Vrtca Antona Medveda Kamnik in jim tako predstavili ta pomemben slovenski običaj in tradicijo, obenem pa verjamem, da ste tudi stanovalkam in stanovalcem Doma starejših občanov Kamnik popestrili dan in jim, tako kot nam, prinesli veliko veselja ter dobre volje,« je še povedal župan.

Koranti so danes obiskali tudi otroke Vrtca Antona Medveda Kamnik ter obhod naredili še pri Domu starejših občanov Kamnik.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here