Svilanit – saga o slovenskem sodstvu

0
1530

Pred časom smo prejeli v uredništvo zanimiv poziv ministrici Dominiki Švarc Pipan ter Odboru za pravosodje in Okrožnemu sodišču v Kranju, ki ga je podpisala skupina občanov kot zainteresirana javnost, s katerim zahtevajo pojasnila v zvezi z zadevo Svilanit in obtoženo Mojco Šubic, ki je bila že pred 10 leti obtožena zlorabe položaja in izčrpavanja podjetja, postopek pa traja že več kot 10 let!

Obrnili so se tudi na vse slovenske medije in prosili za informiranje javnosti, saj kljub deset let trajajočemu postopku še vedno ni razpisan narok za glavno obravnavo, kar kaže na namerno zavlačevanje in ščitenje obtožene direktorice.

Kolikor smo izvedeli, je zadeva prešla na ljubljansko okrožno sodišče, kjer so izločili nekatere dokaze, ki so bili menda pridobljeni  na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov. Sodišče jih je izločilo na podlagi odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2021, po kateri morajo po preteku dveh let dokaze uničiti, če ni sprožen kazenski pregon. Prav na osnovi te odločbe je bil opran vsake krivde na primer župan Ljubljane Jankovič in mariborski nekdanji župan Kangler. Zaradi počasnega dela pravosodja obstaja verjetnost, da bi lahko v zadevi Svilanit prišlo do zastaranja kaznivih dejanj.

Kriminalisti so sicer preiskavo, ki je trajala več kot dve leti, končali lansko jesen, ko so ugotovili, da so Svilanit in mnoga druga gorenjska podjetja storili kazniva dejanja, saj so družbe izčrpavali s preprodajo njihovih delnic s pomočjo lažnih poslov. »S tem so si osumljenci z minimalnim lastnim vložkom  prisvojili prevzete družbe. Po bilančnih podatkih so štiri prevzete družbe  vredne povprečno vsaka po 20 milijonov evrov,« so takrat pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Tako naj bi v primeru Svilanita direktorica in njen pomočnik s 7.500 evri lastnega vložka ustanovila novo podjetje in najela milijonski kredit, s katerim sta od drugih solastnikov odkupila Svilanit, nakar sta dolgove enostavno prenesla na prevzeto družbo. V manj kot leto dni po prevzemu je Šubičeva poslala podjetje v likvidacijo, več kot 250 delavcev pa na cesto. Pa tudi to ni zadoščalo, v začetku leta 2015 so v Svilanitu ustavili proizvodnjo in jo preselili v Turčijo, v Kamniku pa so nadaljevali prodajo izdelkov pod uveljavljeno blagovno znamko.

Svilanit so cefrali še naprej, saj sta ga menedžerja prodala znanemu  zasebnemu podjetju Podgoršek, ki je največji proizvajalec ležišč pri nas. V tistem letu je imel Svilanit še okoli 5 milijonov evrov prihodkov in je posloval pozitivno. Po neuradnih informacijah je Šubičeva za večinski delež v nekdaj cvetočem podjetju iztržila dobrih pol milijona evrov, od tega je večji del prejela v gotovini, preostalo pa ji je Podgoršek izplačal »v naravi« tako, da je nanjo prenesel vikend na Hrvaškem, v Fažani v Istri.

Saga o slovenskem načinu razumevanja kazenskih postopkov in zlorabe položaja še poteka in ni še jasno, če  se bodo tudi v tem primeru »menedžerji« izognili kazni predvsem po zaslugi izločanja dokazov, kar je že mnoge doslej rešilo pred zaporom.  Za opeharjene delavce, ki so končali na cesti, je tako in tako že prepozno, o kakršni koli pravici niti sanjati ne morejo več.

To je samo ena od zgodb, ki je pomagala ustvariti bogate slovenske podjetnike in lahko se pohvalijo, da so ustvarili imetje dobesedno iz nič. Njim in podobnim so namenjena tudi vsa luksuzna novo zgrajena stanovanja v Ljubljani in drugje, ki v obliki naložbe čakajo primernega kupca.

Uredništvo

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here