Vloga kulturnih domov včeraj, danes in po(jutri)šnjem

0
441

Zavod za kulturo Kamnik, ki pod svojo streho združuje Dom kulture Kamnik, Samostan Mekinje in Kreativno četrt Barutana, je v okviru 70. obletnice obstoja Doma kulture Kamnik včeraj, v torek, 18. aprila 2023, organiziral razpravo o pomenu kulturnih domov z naslovom Vloga kulturnih domov včeraj, danes in po(jutri)šnjem. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil župan Matej Slapar skupaj z direktorico Javnega zavoda za kulturo Kamnik Ireno Gajšek.

V imenu organizatorja je zbrane pozdravil koordinator kamniške kulture Goran Završnik skupaj z direktorico Javnega zavoda za kulturo Kamnik Irena Gajšek, ki je predstavila delovanje zavoda.

Župan Matej Slapar pa se je ob tej priložnosti zahvalil Zavodu za kulture Kamnik za organizacijo dogodka in med drugim povedal: »Poleg javnega zavoda, ki razvija kulturo v občini, na Kamniškem deluje tudi kar nekaj prostovoljnih kulturnih društev in so lastniki različnih lokalnih kulturnih domov po občini. Slednji služijo svojemu poslanstvu, temu, zaradi česar so bili narejeni, torej namenu druženja. Nudijo tudi prostor možnosti prireditev v kraju, če te ustanove imamo, se v kraju odvija kulturno življenje. Občina Kamnik sistematično vlaga v kulturne domove po vaseh in vsako leto namenja finančna sredstva, del obnove tako sofinancira Občina, del pa sami krajani oziroma krajevna skupnost. Slednji s srcem obnavljajo svoje domove in dobršen del domov je bilo že obnovljenih. Sedaj nas čaka še vsebina. Omembe vreden je tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti-območna izpostava Kamnik, ki nudi možnosti udejstvovanja in kulturnega razvoja za dramske skupine, pevske zbore in folklorne skupine. Hvaležen sem vsem, ki razvijajo kulturo v Kamniku, tudi delu nevladnega sektorja, da je kultura na dokaj visokem nivoju, predvsem pa je tu potrebna tudi pomoč Občine, da na takem nivoju ostajamo. Hvala vsem, da boste o tej pomembni temi tudi razpravljali.«

Sledila je razprava, ki je bila namenjena predstavitvi različnih dobrih praks, izmenjavi izkušenj in mnenj. Jure Matičič je predstavil Art kino mreža, Sabina Spanjo je spregovorila o možnostih sodelovanja in povezovanja pri mobilnih platformah različnih programov – primer nacionalne mreže za kulturno -umetnostno vzgojo (KUV), Gregor Janežič pa o ENCC (European Network of Cultural Centres). Nove medije, tehnologijo in izobraževanje je predstavila Špela Pavli Perko, o Mladinskem centru Kotlovnica – od kotlovnice do Kotlovnice je govoril Rok KosecGoran Završnik pa o Domu kulture Kamnik kot osrednji kulturni instituciji in Primož Jeras o vlogi tehničnega vodje Doma kulture Kamnik.

Nato pa so udeleženci lahko prisluhnili predstavitvi delovanja kulturnih domov tudi s strani ostalih udeležencev in o tem, ali lahko rečemo, da so kulturni domovi osrednji povezovalci kulture v slovenskih mestih. Ali so učinkoviti sogovorniki na eni strani z lokalnimi odločevalci in na drugi strani z lokalnimi nevladniki, tako ljubiteljskimi kot profesionalnimi? Je njihov program dovolj kvaliteten? Ali nagovarjajo »dovolj« občinstva? In morda – bi lahko nekako normirali delovanje kulturnih domov, postavili nekakšne osnovne »gabarite«, ki bi pomagali pri konkretni decentralizaciji kulturne ponudbe?

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here