Odbojkarice Calcit Volleyja so četrtič zapored postale državne prvakinje

0
300

Odbojkarice Calcit Volleyja so v tretji finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za ženske doma premagale GEN-I Volley s 3:0 (21, 23, 10). V prvi domači tekmi so Kamničanke slavile s 3:0, v ponedeljek v Novi Gorici pa s 3:2, tako da so s 3:0 v zmagah prišle do svojega sedmega naslova državnih prvakinj, četrtega zaporednega. Calcit Volley – GEN-I Volley 3:0 (21, 23, 10)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 450, sodnika: Tomec, Novak.

Calcit Volley: Griljc (L), Radišković 12, Stojilković 4, Vovk, Đorđević, Hutinski 9, Boisa, Kregar, Charuk, Sillah 20, Vukojević, Pucelj 9, Čižman, Banko (L). Trener: Gašper Ribič.

GEN-I Volley: Damjanović, Frelih 9, Pertens 2, P. Marušič 4, Rituper, Jelina (L), Blažič 8, Š. Marušič, Makuc, Mazej (L), Mohorič 1, Žigon. Trener: Vasja Lipicer Samec.

V ponedeljek so kamniške odbojkarice v drugi tekmi finalne serije hodile na robu prepada, saj so imele Novogoričanke po zaostanku dveh nizov, kar štiri zaključne žoge za svojo prvo letošnjo zmago nad Calcit Volleyjem. Vse štiri so Kamničanke ubranile in nato same izkoristile prvo ter tako prišle v priložnost, da pred svojimi navijači že četrtič zaporedoma, skupaj sedmič, proslavijo naslov državnih prvakinj. Čeprav se Novogoričanke tudi tokrat niso predale, so samo v drugem nizu resneje ogrozile zmago kamniške ekipe, ki je naslov državnih prvakinj proslavila pred polno dvorano in odličnim vzdušjem. Tudi po zaslugi gostujočih navijačev.

Tudi v uvodnem nizu so, podobno kot od tretjega naprej v Novi Gorici, odbojkarice GGEN-I Volleyja v obrambi spravljale v težave domače napadalke, po njihovi lastni napaki pa so prišle do dveh točk prednosti (11:9). Čeprav so Kamničanke na že na enajsti točki izenačile, so gostje po nesporazumu v kamniški ekipi še enkrat povedle za dve točki (12:14), toda po bloku Sare Hutinski je na šestnajsti točki sledilo novo izenačenje. Z drugim blokom izkušene Hutinski so domačinke po daljšem času spet prišle do vodstva, po napaki gostij na mreži pa po začetnih 2:0 do dveh točk prednosti (18:16). Z novim blokom, tokrat Anđelke Radišković, ki je bila nato uspešna še v napadu, so domače odbojkarice prišle že do vodstva z 22:18. Gostujoči trener Vasja Samec Lipicer je vzel še svoj drugi polminutni odmor, vendar je Fatoumatta Sillah izkoristila drugo zaključno žogo.

Drugi niz se je začel po željah Kamničank, ki so na servis Hutinski in še enem uspešnem napadu Radiškovićeve povedle s 7:3, še na tretji točki pa sta bili ekipi izenačeni. Vendar so se Novogoričanke hitro vrnile v igro in po bloku Lare Rituper izenačile na 7:7. Sredi niza so domače odbojkarice, pri katerih se je razigrala Sillahova, spet nekoliko lažje zadihala, saj so gostjam pobegnile za tri točke (14:11). Samec Lipicer je vzel še svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu, toda njegove varovanke so po asu Hutinskijeve, prvemu Calcit Volleyja na tekmi, vodile že s 17:13. Toda nepopustljive Novogoričanke so s točko Pie Blažič še enkrat več izenačile, tokrat že pri 17:17, po polminutnem odmoru Gašperja Ribiča in napaki domačink tudi povedle. Zadnjič v drugem nizu, kajti po točki Pucljeve je bilo 23:20 za Kamničanke, ki so prišle tudi do treh zaključnih žog, tretjo je nato prav mlada kamniška sprejemalka tudi izkoristila.

Domače odbojkarice so odločno začele tretji niz in na servis Pucljeve Novogoričankam ter bloku Hutinskijeve, njeni četrtem na tekmi, pobegnile za sedem točk (8:1). Kamničanke so vodile tudi še z 12:5, toda po kar treh lastnih napakah so se jim gostje približale na štiri točke zaostanka (12:8), vendar so domačinke ohranile potrebno zbranost ter na servis Nine Stojilković po vodstvu s 15:10 gostjam niso več prepustile točke. Zadnjo točko je v letošnjem državnem prvenstvu dosegla Maša Pucelj.

Izjave po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyja: “Ko so se igralke po zmagi v drugem nizu le sprostile, so pokazale svojo pravo igro. V prvih dveh nizih smo imeli tu in tam tudi kakšne napačne odločitve, si pa tudi Novogoričanke zaslužijo pohvale za svojo predstavo. Toda v tretjem je bilo dejansko vse na naši strani. Dekleta si zaslužijo vse čestitke in vesel sem, da sem bil lahko del te ekipe.”

Nina Stojiljković, podajalka Calcit Volleyja: “V prvih dveh nizih smo spet imele veliko težav proti njihovi obrambi, pa tudi sicer so Novogoričanke, še zlasti v drugi tekmi, potrdile, da so se zasluženo uvrstile v finale. Čeprav nam ni bilo lahko, smo dokazale, da smo dobra ekipa in tudi ob vseh težavah smo osvojile naslov državnih prvakinj. Za nami je turbulentna sezona, v kateri so bili vzponi in padci, zato je naslov še toliko slajši.”

Maša Pucelj, sprejemalka Calcit Volleyja: “Tudi danes so bile Novogoričanke odlične v obrambi, vendar smo ves čas vedele, da smo boljše in to smo v tretjem nizu tudi potrdile.”

Vasja Samec Lipicer, trener GEN-I Volleyja: “Z uvrstitvijo v finale končnice smo presegli svoje načrte. Pred njo bi bil zadovoljni že s tretjim mestom. Dejstvo je, da smo finale izgubili na domači tekmi. Če nič drugega, bi imeli podelitev v Novi Gorici, toda ne glede na to, nimamo razlogov za slabo voljo. Premagati tako močan Calcit, kot je bil v letošnji sezoni, je izredno težko. Mislim, da je bila to lepa reklama za slovensko žensko odbojko.”

Odbojkarji Calcita so sezono končali kot državni podprvaki

Odbojkarji Calcit Volleyja so v tretji finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige za moške v gosteh  izgubili proti ACH Volleyju z 1:3 (-23, 26, -21, -20). V prvi tekmi so s 3:0 zmagali Ljubljančani, ki so bili s 3:1 boljši tudi v sredo v Kamniku in so na ta način prišli do svojega osemnajstega naslova državnih prvakov. Kamničani so ostali pri treh. ACH Volley – Calcit Volley   3:1 (23, -26, 21, 20)

Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 500, sodnika: Markelj, Pevc.

ACH Volley: Mejal, Šket 4, Mašulović, Todorović, Bošnjak, Koncilja 10, Šestan 14, Kovačič (L), Gjorgiev 12, Videčnik 9, Kök 24, Šen. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič, Mujanović 23, Vinkovič, Lazar, Okorn, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 10, Sosa Sierra 23, Mitrašinović, Aponza 7, Pavlović 7. Trener: Jurij Žavbi.

Kamniški odbojkarji na gostovanje v dvorano Tivoli niso prišli ravno z najboljšo popotnico, saj so tudi v drugi tekmi finalne serije ostali praznih rok. Njihova igra je bila sicer precej boljša kot v prvi, ko so bili ves čas v podrejenem položaju, vendar so imeli vse preveč težav z začetnim udarcem. V drugem nizu, ki so ga tudi dobili, so bili v tem elementu boljši od svojega nasprotnika, temu primeren je bil tudi izid, v preostalih treh pa so z njim vršili premalo pritiska, tako da so imeli Ljubljančani celo 68-odstotni sprejem. Prav začetni udarec naj bi bil v tretji tekmi ključ do morebitne prve kamniške zmage v letošnji sezoni nad Ljubljančani. V tem elementu igre so bili Kamničani sicer boljši kot na prvih dveh tekmah, vendar še vedno precej slabši od ACH Volleyja, ki je kar enajst točk dosegel z asom, odbojkarji Calcit Volleyja sedem, prav tako pa so bili slabši tudi na sprejemu.

Kamničani so tretjo finalno tekmo končnice začeli z eno menjavo, in sicer je namesto Uroša Planinšiča na podaji začel Miloš Arsenoski, v vrstah ACH Volleyja pa je prišlo do ene menjave na sprejemalskem mestu, kjer je namesto Klemna Šena začel Matej Kök. Po začetnih 3:1 za goste so domačini povedli z 9:7. Na servis Jureta Okrogliča so varovanci Jurija Žavbija prišli do preobrata in pri zaostanku treh točk (9:12) je domači trener Radovan Gačič vzel polminutni odmor. Ob boljšem servisu so Ljubljančani izenačili na 15. točki, uspešen je bil Filip Šestan, z blokom Matica Videčnika pa so povedli s 17:16, po asu Köka pa je Žavbi vzel še svoj drugi polminutni odmor. Tudi po njem ni več prišlo do preobrata, domačini so v končnici prišli celo do šestih zaključnih žog, vendar je Nikola Gjorgiev izkoristil šele peto.

V drugem nizu so kamniški odbojkarji z blokom razpoloženega Nika Mujanovića povedli z 9:6 in s tem prisilili Gačiča k prvemu polminutnemu odmoru. Kamničani so vodili tudi še s 13:10, toda Koncilja je z blokom izid na 14. točki izenačil. Pred vstopom v samo končnico niza je Sosa Sierra s prvim kamniškim asom v drugem nizu svoji ekipi priboril dve točki prednosti (19:17). Gostje so vodili tudi z 21:19, vendar je Alen Šket, ki je sredi niza vstopil namesto Gjorgieva, izenačil na 21:21. Za drugi polminutni odmor se je Žavbi odločil po sploh prvem vodstvu Ljubljančanov v drugem nizu, ko je točko dosegel Koncilja (23:22). Domačini so tudi prvi prišli do zaključne žoge, z asom Sosa Sierre so do nje prišli tudi Kamničani, ki so z blokom Daniela Aponze z drugo izenačili na 1:1 v nizih.

Bolj zbrano so tretji niz začeli Ljubljančani, ki so z asom Šketa in uspešnim napadom Köka domačinom pobegnili za pet točk (9:4). Po novi točki domačega sprejemalca, ki je bil v prvih dveh nizih 83-odstotno uspešen v napadu, je bilo že 12:6 za ACH Volley, ki je izkoristil tudi trenutek nezbranosti gostov na sprejemu. Vendar se Kamničani niso predali in po bloku Sosa Sierre so izenačili na 13:13, po novi točki odličnega Mujanovića pa prvič v tretjem nizu tudi povedli (15:14). S tem pa težav za ljubljansko ekipo še ni bilo konec, kajti po asu Sosa Sierre in njihovi lastni napaki so jim Kamničani pobegnili za tri točke (16:19). Z vrnitvijo Gjorgieva na igrišče so Ljubljančani že na 19. točki izid izenačili, tokrat z blokom Köka, pred tem je bil njihov kapetan uspešen v napadu, nato pa je dosegel še as. V končnici so domači odbojkarji na servis Köka prišli do dveh točk prednosti (22:20), s točko Gjorgieva pa do treh zaključnih žog. Niz se je končal z asom Videčnika.

Tudi začetek četrtega niza je pripadel domači ekipi, ki je z dvema zaporednima asoma Köka pobegnili za štiri točke (7:3). Z dvema uspešnima napadoma je Mujanović zaostanek svoje ekipe prepolovil (6:8), vendar so Ljubljančani po novi točki odličnega Köka spet prišli do prednosti štirih točk (10:6), po asu Koncilje in napadu Gjorgieva pa do šestih (14:8). Po novih dveh asih, tokrat Gjorgieva, je ACH vodil že s 17:9, s tem pa je bila tekma bolj ali manj odločena, čeprav so se Kamničani domačinom približali na tri točke zaostanka (19:22). Toda po dobrem servisu Köka, ki je dosegel tudi pet asov, je zadnjo točko v letošnjem državnem prvenstvu dosegel Filip Šestan.

Izjavi po tekmi

Alan Košenina, prosti igralec Calcit Volleyja“Že vso sezono, sploh pa od začetka finalne serije, imamo težavo na začetnih udarcih in sprejemu, če pa ekipi to ne steče, je težko premagati tako dobro ekipo kot je ACH Volley. Tudi danes smo imeli v tem elementu igre največ težav in tu je bil naš največji minus. V vseh drugih elementih smo bili zelo blizu, v bloku in napadu celo malenkost boljši, toda začetni udarec in sprejem sta bila za nas usodna.”

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: “Realno bi bilo pričakovati, da bi bile vse tri tekme takšne, kot je bila današnja. Prva dva niza so Kamničani igrali zelo dobro, tudi večji del tretjega, ko so po zaostanku s 6:12 povedli z 19:16, ampak smo z delnim izidom 9:2 naredili preobrat in potem v četrtem nizu nadaljevali s podobno igro. Osnovni cilj smo dosegli, imamo obe domači lovoriki in prvo mesto v srednjeevropski ligi.”

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo