Sončne opekline

0
563

Čas poletja je za večino čas oddiha, ko si lahko privoščimo poležavanje na morski obali, na gozdni jasi v hribih ali pa kar na domačem vrtu. Vsi vemo, kako sončna svetloba blagodejno vpliva na naše počutje, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri nastajanju vitamina D v koži. Kar je najpomembnejše, je zmernost pri izpostavljanju soncu in upoštevanje že dolgo znanih priporočil, sicer se nam hitro lahko zgodi, da si pridelamo škodo – sončne opekline ali celo sončarico, ki je lahko precej nevarno stanje in zahteva obisk zdravnika.

Da ne bo prišlo do sončnih opeklin

Soncu se ne izpostavljamo med 11. in 15. uro. Oblečemo se v lahka, svetla oblačila ter nosimo pokrivalo in sončna očala. Izpostavljene dele kože zaščitimo s pripravki za sonce z zaščito proti UVA in UVB žarkom. Še posebej moramo paziti na dojenčke in majhne otroke. Pri uporabi zaščitnih krem moramo paziti, da uporabljamo kakovostne preparate, da jih nanašamo v zadostni meri ter nanose obnavljamo po obilnejšem kopanju ali znojenju.

Prva pomoč pri sončnih opeklinah

Če kljub vsemu dobimo sončne opekline, se čimprej umaknemo v senco ter si pripravimo hladne obkladke. Uporabimo lahko tudi hladilne gele ali pa si pripravimo hladno kopel. Od naravnih izdelkov je pri opeklinah zelo blagodejen gel z izvlečkom aloje. Za hitrejšo regeneracijo kože so nam lahko v pomoč pripravki, ki vsebujejo dekspantenol. V kolikor je prisotna srbečica, so v lekarnah brez recepta na voljo zdravila, ki zavirajo srbenje in zmanjšajo alergijski odziv.

Samopomoč in kdaj k zdravniku?

Sami lahko zdravimo sončne opekline blage do srednje stopnje, kjer ni prizadeta več kot tretjina kože telesa. Te opekline so izražene kot rdečina, blaga oteklina, prisotnost manjših mehurjev. Opečeni deli so vroči, lahko srbijo, niso pa preveč boleči. Hkrati je pomembno, da je splošno počutje brez posebnosti. V kolikor gre za opekline hujše stopnje ali pa je prisotna splošna vročinska izčrpanost, ki jo spremljajo utrujenost, bruhanje, bleda koža, mišični krči in obilno znojenje, gre lahko za resnejše stanje pojava sončarice. V tem primeru je obisk zdravnika nujen.

Če povzamemo, je pri izpostavljanju soncu ključno naše odgovorno preventivno ravnanje. Nobene potrebe ni, da bi nam sončne dopustniške dni pokvarile nevšečnosti, ki se pojavijo po pretiranem izpostavljanju sončnim žarkom. Zato naj ne bo naš motiv zagorela polt, temveč  zmernost in odgovorno obnašanje. Pred odhodom na dopust poskrbite za vašo domačo lekarno. V Javnem zavodu Mestne lekarne vam bomo pri tem z veseljem pomagali.

Rebeka Koželj, mag. farm.

 

Oglasno sporočilo