Müllerjeva vinska klet (danes Flerinova lekarna). Nekoč in danes ena najlepših stavb v Domžalah.

0
659

Müllerjeva vinska klet (danes Flerinova lekarna) se ponaša z zgodovinsko vrednostjo, saj je bila zgrajena leta 1910 po načrtih tesarskega mojstra Franca Ravnikarja. Lastnik te impozantne zgradbe je bil Anton Müller, ugleden gostilničar in veletrgovec z vinom. Ob svoji izgradnji je postala Müllerjeva stavba ena najlepših v Domžalah, presežek arhitekturne estetike v tistem času.


Anton Müller (desno na fotografiji)

Stavba je bila oblikovana v secesijskem slogu in je nosila elemente, značilne za to obdobje. Njen izjemni arhitekturni izraz se je zgledoval po panonskih vinskih kleteh, ki jih je Anton Müller odkril na svojih poslovnih poteh med nakupovanjem vina. Graditelji so pri gradnji stavbe uporabili sodobne materiale in tehnologije, vključno s takrat novim gradbenim materialom – betonom. Za izdelavo stropnih obokov so uporabili železne traverze, kar je bil napreden pristop za tisti čas.

Mullerjevi (zaposleni in sin Vinko) fotografirani na Sušku, ko s svojimi kamioni peljejo vino iz Dalmacije, fotografirano leta 1936.

Müllerjeva stavba ni bila zgolj vinska klet. Poleg velike, moderne vinske kleti, ki se lahko pohvali s površino 400 kvadratnih metrov, je nudila tudi prostorne stanovanjske prostore, ki so gostili številno družino Müller. Kot družina po rodu iz Sudetov, so se že v prvi generaciji popolnoma asimilirali in deklarirali za Slovence, postali del družbenega, poslovnega in društvenega življenja v Domžalah in širši okolici.
bb

… in danes.


Osrednji del secesijske, nekdanje Mullerjeve vinske kleti

Oglasno sporočilo