Prioritete – bazen ali zdravstveni dom

0
618

V politično zgodovino se je zapisala izjava za medije trenutnega predsednika vlade. Dejal je, da obstajata dve naravni zdravili proti covidu-19, in sicer vitamin D in morska voda. Vsekakor so besede močno odmevale v javnosti in kot kaže so si jo nekateri zapomnili – vsaj delno.
Mesto Domžale (ne celotna občina!) je zaznamovano z megalomanskimi projekti, ki so nemi, a dobro vidni opomini nespametnega urbanizma. Najbolj znan primer je gotovo večstanovanjski objekt SPB-1, ki ni drugega kot gnojen pljunek pred veličastno kuliso kamniških planin. Kakšen lepši opis bi težko našli tudi za nekdanji športni objekt TEN TEN. Skupno obema projektoma pa je vsaj to, da sta pretežno v zasebni lasti in neposredno ne obremenjujeta občinskega proračuna. Obe stavbi sta sicer že nekoliko v letih, zato je vsaj s statističnega vidika, kot kaže, ponovno čas za veličasten projekt.
Že v letu 2018 so tako na Občini Domžale načrtovali prenovo bazena v športnem parku. Le ta je v letu 2019 objavila razpis, s katerim je iskala izvajalca prenove kopališča. Prejela je sedem ponudb, med katerimi je bila najcenejša 7,5 milijona evrov, najdražja pa 8,2 milijona evrov. Po izvedenem razpisu je bila uradna izjava Občine sledeča: »V fazi projektiranja idejne zasnove za obnovo kopališča v Domžalah, je bila preverjena in finančno ovrednotena tudi možnost pokritja bazena, oziroma vzpostavitev pogojev za zimsko obratovanje. Po pregledu možnosti, potreb in predvsem finančno tehničnih pogojev je bilo ugotovljeno, da stroški, ne samo gradnje, pač pa tudi obratovanja v zimskih dneh, presegajo okvir, ki bi zagotavljal finančno uravnoteženost. Iz tega naslova je bilo pri nadaljnjem načrtovanju pokritje bazena izločeno, kot finančno nevzdržno.« Znesek v višini 8 milijonov evrov je bil s strani občine torej ocenjen kot odločno prevelik zalogaj, predvsem tudi zaradi finančno nevzdržnega ogrevanja v zimskem času. Le nekaj let kasneje pa se je občina odločila, da je 12 milijonov ustrezna cena za prenovo bazena in to pokritega s šotorom! Stroški ogrevanja bodo seveda enormni (kar je prejšnja občinska administracija že ugotovila), kot v posmeh državnih prizadevanj za toplotno prenovo stavb. Podobni projekti po drugih občinah so bili občutno cenejši. V kolikor bo projekt izveden, bo finančno vsako zimo dodobra zamrznil občinski proračun in to za številne prihodnje generacije.
Sedanja občinska oblast si je, kot kaže, vsaj deloma zapomnila tisto, zgoraj omenjeno izjavo in jo prikrojila po svoje, da je voda naravno zdravilo (četudi močno klorirana) in bo očitno nadomestek za zdravstveno varstvo. Spomnimo se le na dolgoletne načrte Zdravstvenega doma Domžale, ki so letos dokončno propadli. Še več, niti zemljišča za novi dom se še ni našlo.
T.O.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here