Otvoritev razstave “Čebele in naš obstoj”

0
230

V torek 12. decembra 2023 je z uvodnimi pozdravnimi besedami povabljene goste in vse obiskovalce razstave v preddverju Kulturnega doma v Mengšu ogovorila predsednica Likovnega društva Mengeš Helena Testen.

Ob odprtju razstave je za veselo glasbeno, domače vzdušje poskrbel harmonikar Dušan Cerar iz Depale vasi, ki s svojo frajtonarico razveseljuje ljudi na raznih obletnicah, porokah. Njegov učitelj in vzornik je bil g. Franc Flere, zato je zaigral  Fleretovo skladbo Ljubezen mamina. Kasneje tudi znano Slakovo skladbo Čebelice, Čreda v galopu, idr.
Za prijeten klepet in pogostitev so ob druženju z obiskovalci razstave poskrbeli člani Likovnega društva Mengeš. Predsednica društva je poudarila, da so bili vzpodbuda za nastanek likovnih del slikarski dogodki, ki se odvijajo zgodaj spomladi, ko člani sodelujejo s čebelarjem Boštjanom Romšakom in so ti ustvarjalni dogodki postali že tradicionalni.
V čudoviti neokrnjeni naravi na podeželju na Ožbovčevi domačiji v Podjelšah pri Mekinjah slikajo na panje ali lesene deščice – panjske končnice. Zadovoljstvo je obojestransko: druženje s prijazno, zelo gostoljubno družino Romšak in na novo narejeni ter poslikani živobarvni panji za čebelarjev Čebelnjak.
Da ne bodo poslikani ljudski, satirični, domišljijski motivi le v čebelnjaku, so se člani Likovnega društva odločili, da podobne ustvarijo še za razstavo in jih  predstavijo v preddverju Kulturnega doma v Mengšu. Čez poletje so se tako prepustili svoji umetniški svobodi, posegli tudi po ljudskih motivih ali domišljiji in jih nato likovno upodobili na lesene deščice in  platna.
Ker je poslikava panjskih končnic kulturna dediščina, čebelarstvo pa je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti na slovenskem podeželju, so  obiskovalci razstave navdušeno pohvalili odlično realizirano idejo in vso nastalo razstavo. Z razstavo člani društva želijo tudi pokazati kako pomembno vlogo ima čebela v naravi in da k ohranjanju čebel lahko prispevamo tudi sami. Ko čebelarji povejo, oz. ko opažajo, da odmirajo čebelje družine, je pomembno, da je s to problematiko seznanjena tudi širša družbena skupnost, saj k večji ekološki ozaveščenosti lahko pripomorejo vsi ljudje.
V nadaljevanju je predsednica z besedami nadaljevala, če skrbimo za čebele, skrbimo za človekov obstoj. Poskrbimo, da bodo travniki čimbolj cvetoči kot so ta razstavljena likovna dela. Saj vemo, da čebele nabirajo medičino in cvetni prah. Imamo kranjsko čebelo, katere izvorna dežela je Slovenija in svojevrsten AŽ-  panj, čebelnjake ter panjske končnice. Pečemo medenjake, izdelujemo izdelke iz lecta, vsega tega pa drugod po svetu pravzaprav ni.
Ker slovenski čebelarji čebelarijo z dušo, cenimo čebelje pridelke slovenskih čebelarjev. Javno je izrekel nekaj pohvalnih besed predsednik Zveze kulturnih društev Občine Mengeš g. Boštjan Svete, ki je razstavo tudi uradno odprl. Omenjeno razstavo in Likovno društvo so javno pohvalili in izrekli tudi ostali povabljeni gostje: častni občan Občine Mengeš, kot tudi ustanovitelj društva in prvi predsednik g. Mlakar Jože, predsednik Lovske družine g. Jože Vahtar, predsednica Turističnega društva Zorka Požar, direktorica doma Sv. Katarine ga. Katarina Jereb, ga. Maja Jerič in čebelar g. Boštjan Romšak.

Lepo vabljeni na ogled razstave v preddverje Kulturnega doma v Mengeš do konca januarja 2024.

Ogled je možen v času predstav Špas teatra.

 

Besedilo: Helena Testen 
Foto: Lojze Burja, Helena Testen  

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here