V ZD Domžale pozdravili reorganizacijo sistema NMP

1
614

V ZD Domžale pozdravljamo nedavni sprejem Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024, ki med drugimi programi krepi tudi sistem nujne medicinske pomoči (NMP). Za učinkovitejše odzivanje na terenu uvaja mobilne enote Vozila urgentnega zdravnika (VUZ) in za neprekinjeno dostopnost do ambulantnih storitev uvaja Satelitske urgentne centre (SUC). Sprejeta uredba predstavlja pomemben korak v procesu prenove in krepitve sistema NMP ter razbremenitvi družinskih zdravnikov.
V ZD Domžale smo bili med prvimi zdravstvenimi domovi v Sloveniji, ki so na lastno iniciativo uvedli VUZ, kar je prineslo številne pozitivne koristi našim pacientom in lokalnemu okolju ter znatno zmanjšalo čas odziva na nujne primere. Že od leta 2020 smo VUZ uspešno izvajali s pomočjo občin ustanoviteljic in na lastne stroške.
Izkušnje kažejo, da je srečevalni način izvajanja nujne medicinske pomoči bolj učinkovit in fleksibilen. Zato je prepoznanje tovrstne dobre prakse tudi s strani države, ki je z uredbo to uredila na nacionalni ravni ter zagotovila financiranje, več kot dobrodošlo. V ZD Domžale nam to omogoča dodatno krepitev zmogljivosti in kakovosti sistema NMP.
V ZD Domžale oskrbujemo več kot 61.000 prebivalcev in smo sedmi največji zdravstveni dom v državi. Posledično se uvrščamo med najbolj obremenjene službe NMP. Med vikendi povprečno dnevno sprejmemo več kot 100 pacientov, v času respiratornih okužb pa poleg tega še 40 do 50 otrok. V letu 2023 smo v ambulanti NMP skupno obravnavali 13.492 pacientov in izvedli 4072 nujnih intervencij. V luči velikega števila prebivalcev in posledično velikega števila obiskov v naši urgentni ambulanti je pridobitev statusa Satelitskega urgentnega centra (SUC) v ZD Domžale izjemno pomemben korak pri krepitvi stacionarnega zagotavljanja NMP. To tudi pomeni, da bomo lahko zaposlili dodatno diplomirano medicinsko sestro in naš ZD tudi ob odhodu vseh ekip na teren ne bo več zaprt. V primeru nujnih intervencij na terenu pa bodo vse naše, že sedaj delujoče mobilne enote (2 enoti nujnega reševalnega vozila in ena enota VUZ), na enak način delovale tudi dalje.
Prepričani smo, da bo organizacija službe NMP na nov način zagotavljala še bolj kakovostno in varno izvajanje najbolj nujnih storitev vsem našim prebivalcem.

Za dodatna pojasnila in informacije smo vam na voljo na: info@zd-domzale.si

Mag. Renata Rajapakse, dr. med. spec.
Direktorica ZD Domžale

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

 1. Seveda so lahko zadovoljni saj je bila ga. Renata Rajapakse direktorica NMP iz Domžal v “strokovni” skupini, ki je določala te satelitske urgentne centre. Temu bi najmilejše lahko rekli navskrižje interesov ali klientelizem.
  Direktor ZD Kamnik:
  Ministrica odraža popolno nerazumevanje za delovanje urgence in dodaja, da je “padla pod vpliv nekih interesnih skupin”. “Ona je verjetno strokovnjakinja za statistiko, o zdravstveni oskrbi prebivalstva pa mislim, da nima pojma. In nikakršnega občutka za ljudi”.
  Ministrica pa na drugi strani pravi, da so v krajih, kjer ni urgentnega centra, dežurno službo prestrukturirali. “V smislu uvajanja srečevalnega sistema, se pravi vozila z urgentnim voznikom. To ostaja. In tudi na dodatne lokacije smo dali voznike in smo to mrežo okrepili,” je razložila.
  Vendar pa je Rebolj prepričan, da od tega sistema pacienti nimajo koristi. “Korist imajo kvečjemu pogrebne službe in pokojninska blagajna,” je bil oster.
  Kamničani se bomo borili, da naša odlično usposobljena in organizirana NMP

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here