V središču Domžal na ogled fotografska razstava “Močvirje je vir moči”

1
237

Od ponedeljka, 4. marca 2024, dalje je na ploščadi pred Športno dvorano Domžale na ogled fotografska razstava Močvirje je vir moči, ki jo je pripravilo društvo Terra Anima ob podpori Občine Domžale. Odprtja razstave, ki govori o lepoti in poeziji mokrišč, se je udeležila tudi županja mag. Renata Kosec.

V svojem uvodnem nagovoru je županja Občine Domžale spregovorila o pomenu močvirij v lokalnem okolju in širše ter izrazila podporo prizadevanjem za njihovo ohranjanje, kot je tudi razstava odličnih fotografij, s katero si v društvu Terra Anima prizadevajo za ozaveščanje javnosti o močvirjih in njihovi pomembni vlogi.

Zbrane je nato s poučno pravljico nagovorila Špela Kaplja iz društva za poglobljeno ekologijo Terra Anima in tako izpostavila pomembno povezanost človeka z naravo. Močvirja so namreč ledvice pokrajine, skrbijo za prečiščevanje vode in našo podtalnico. Po tradicionalni kitajski medicini so ledvice organ, v katerem je shranjena naša življenjska sila in slovenska beseda  “moč-vir-je” res razkriva potencial teh ogroženih ekosistemov, močvirij, ki so vir moči. V zadnjih 100 letih smo jih v Evropi izgubili 90 odstotkov.

Naravovarstvenik in pisec Anton Komat je v svojem nagovoru spregovoril o tesni povezanosti lokalnega okolja z močvirji skozi zgodovino, ki je prepoznavna tudi iz imen. Maja Brozovič, z Zavoda za varstvo okolja in narave OE Kranj in zunanja sodelavka Občine Trzin, pa je spregovorila o tem, kako se v Trzinu, kjer so v preteklosti izgubili veliko mokrišč, zavzemajo in trudijo za ohranitev in zavarovanje mokrišč, ki jih še imajo. Odprtje razstave je zaokrožilo petje mlade Brine Manje Slak.

Razstava fotografij, dopolnjenih s poezijo in navdihujočimi citati, bo na ogled vse do 4. aprila 2024.

Društvo Terra Anima in Občina Domžale ob tej priložnosti naprošata občanke in občane, da so v času žabjih selitev pozorni pri vožnji na odsekih, kjer žabice prečkajo cestišče. V večernih urah, zbor je ob 18.30, pri ribniku Črnelo in pri Ihanu v teh dneh že poteka prenašanje dvoživk, ki se mu bodo v pridružili tudi predstavniki Občine Domžale. Vsi, ki bi želeli pomagati žabicam pri varnem prečkanju cest, se lahko prijavite na elektronski naslov mojcakocar@gmail.com, več informacij najdete tudi na Facebook profilu Terra Anima. Ne pozabite se ustrezno opremiti: vedro, (čelna) svetilka, odsevni jopič in gumijasti škornji so potrebni. In kako pravilno prenašati žabice? Na lokaciji pozorno poiščemo žabico ob robu cestišča, da katere ne pohodimo. Dvignemo jo z obema rokama ali z eno roko. Pomembno je, da jo primemo nežno, tako da nam ne skoči iz roke ali ne pade na tla, saj se ob padcu lahko poškoduje. Pazljivo jo položimo v čisto vedro in ne mečemo ene živali na drugo. Rokavice žabice motijo. Po prenašanju si roke umijemo z milom.

Občina Domžale

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

  1. Naslovna fotografija prikazuje vso bedo centra Domžal. Razstava bi bolj sodila v Češminov ali Slamnikarski park.

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here